piątek, 17 kwietnia 2015

Kurczak z suszonymi pomidorami i makaronem w kremowym sosie z mozzarelli

Kurczak z suszonymi pomidorami i makaronem w kremowym sosie z mozzarelli

Chicken breast and dried tomato pasta with cream mozzarella cheese sauce, for English scroll down


Nie ma się co zastanawiać. Kremowe sosy są najlepsze na świecie, a oblepiony nim makaron jest jeszcze lepszy. Nie mam wątpliwości, co do tego, że to danie na stałe zagości u mnie w domu, bo jak tylko go zrobiłam zostało zjedzone w mig. Przepis przeznaczony jest na 4 porcje, ale zjedliśmy wszystko w trójkę, tak nam smakowało. I choć ostatni kawałek kurczaka musiałam w siebie wpychać, stwierdziłam, że jest za dobry, żeby go zostawić; )
Do tego przepisu użyłam "Makaronu polskiego- wstęgi", który został mi przesłany paczką z gatunku tych "umilaczy dnia". Makaron się nie rozgotował, ma przyjemny kolor i smak oraz ładny wzorek, zdecydowanie pasuje do tego dania. Oby więcej takich smacznych prezentów mi się przytrafiało: ))

Kurczak z suszonymi pomidorami i makaronem w kremowym sosie z mozzarelli
3- 4 porcje

składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 240 g suchego makaronu wstążki
- 300 g śmietanki kremówki 30% lub 12%- słodkiej!
- 1 szklanka startej mozzarelli- ok 1.5 kulki
- 125 ml wody z gotowania makaronu
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka wędzona mielona ostra

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Pierś dokładnie obrać z wszelkich błon, następnie pokroić w większą kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać ok 2 łyżki oliwy, po czym wrzucić kurczaka i smażyć na dosyć dużym ogniu do zrumienienia, odstawić na talerz. Kurczak powinien być prawie usmażony.
Do tej samej patelni wrzucić pokrojone w większe kawałki suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, wszystko smażyć paręnaście sekund. Do patelni dodać kremówkę, pastę curry oraz bazylię, zagotować i dorzucić mozzarellę. Mieszać, czekając, aż się rozpuści.*
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Podczas odsączana makaronu zachować 125 ml wody po gotowaniu.
Kiedy sos będzie gęstnieć dodać kurczaka, następnie makaron. Wszystko dobrze wymieszać ze sobą, przyprawiając solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty dolewać stopniowo wodę z makaronu i rozrzedzić sos. Podawać natychmiast.
Smacznego!

* jeśli mozzarella nie będzie chciała się do końca rozpuścić, dodajcie makaron oraz wodę po makaronie, wszystko trochę pgootować- sos w tym momencie powinien zrobić się absolutnie kremowy

Chicken and dried tomato pasta with cream mozzarella cheese sauce
3- 4 portions

ingredients:
- 500 g chicken breasts
- 240 g dry ribbon pasta
- 300 g heavy creem
- 1 cup sherdded mozzarella cheese
- 125 ml water, remaining after cooking pasta
- 5 dried tomatoes in oil
- 1.2 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon red curry paste
- 1 Garlic clove
- salt, pepper, smoked hot paprika. to taste

All ingredients should be in room temperature.
Prepare chicken: cut off all bones and membranes from the chicken, then chop into the big cubes. Season with salt, pepper and smoked paprika. Heat a frying pan with 2 tablespoons olive oil over high heat, add chicken and fry until brown- 3- 4 minutes. Remove from the pan and set aside.
Slice dried tomaotoes and finely dice garlic.
To the same frying pan add tomatoes and garlick, fry for 1 minute. Add heavy cream, curry paste and basil, bring to boil then add mozzarella. Cook until thickened, whisking occasionally.
Meanwhile cook pasta until al dente. Drain the pasta, leaving 125 ml water.
To the thickening sauce add chicken, then add pasta. Whisk and season with salt and pepper if needed. If sauce is to thick add a bit of pasta water.
Place pasta into plates and serve immediately.
Enjoy!





inspiracja: klik klik

16 komentarzy:

  1. Też coś w tym stylu robię,może nie zawsze dodaję akurat mozzarellę,raczej cheddar,ale znam smak serowych sosów i je bardzo kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no cóż można napisać wspaniły :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ja lubię takie makarony :) czasem dodaję jeszcze kawałki cukinii - jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam podobny ostatnio! o mamo.. mój był genialny, zatem i twój pewnie pokochałby mój żołądek.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym coś takiego (no ja akurat bez kurczaka), szczególnie w ten dzisiejszy, pochmurny dzień. Taki kremowy sos z makaronem byłby super comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kremowe sosy - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wygląda, tylko dla mnie wersja bez kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być bajeczne. ślinotok się uruchomił

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo, bardzo (!) apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi ochoty na taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie ten makaron, kocham takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie, tylko czy w przepisie nie ma przypadkiem błędu? W składnikach jest podane "1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry", jednak później nie ma informacji kiedy ową pastę należy dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, nie ma tego w przepisie, jak będę w domu to poprawię. Pastę curry dodajesz razem z kremówką;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Co to za makaron bo nie mogę go nigdzie dostać..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest zwykły makaron wstążki. W każdym sklepie jest dostępny, nigdy nie miałam problemu, żeby go kupić. Jest trochę grubszy niż tagliatelle, jesli nie znajdziesz wstążek to zawsze możesz kupić tagiatelle; )
      Pozdrawiam

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...