poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Placuszki gryczane (bez jajek)

Placuszki gryczane

Buckwheat pancakes (eggless)


To jedne z najdelikatniejszych placuszków, jakie jadłam. Mają tą fantastyczną cechę, że rozpływają się w ustach i z każdym kęsem mamy ochotę na więcej.
Wspominałam już o tym kilkakrotnie, ale powtórzę to jeszcze raz: mąka gryczana jest cudowna. Jest niesamowicie prosta w użyciu i ma świetny smak, uwielbiam dodawać ją do przeróżnych wypieków czy placuszków właśnie. Te są bardzo proste w przygotowaniu, jednak należy uważać przy ich smażeniu, bardzo szybko się rumienią, więc należy dosyć mocno kontrolować ogień, na którym smażą się placuszki. Ale to tylko jedna uwaga, reszta idzie, jak z płatka; )

Placuszki gryczane
10 sztuk

składniki:
- 160 g mąki gryczanej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i siemieniem lnianym. Mleko połączyć z jogurtem, miodem i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, następnie smażyć na niewielkim ogniu z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!

Buckwheat pancakes (eggless)
10 pancakes

ingredients:
- 160 g buckwheat flour
 200 ml milk
- 2 tablespoons plain yogurt
- 2 teaspoons flax seeds
- 1 tablespoon honey
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- pich of cinnamon

In the bowl combine flour, baking soda, baking powder, cinnamon and flax seeds. In the another bowl whisk milk, plain yogurt and honey, mix well and add to the dry ingredients. Mix everything until combined. Heat a frying pan with a bit of olive oil over low heat. Fry pancakes on both sides until golden brown.
Enjoy!




25 komentarzy:

  1. to prawda - gryczana jest genialna, w każdym wydaniu :) Twoje placuszki prezentują się po prostu fantastycznie!
    miłego tygodnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robiłam kiedyś jabłkowe na mące gryczanej i właśnie wyszły: delikatne, puszyste! A ja oczekiwałam chrupkości.. :D
    Ale nie zawiodłam się, to bardzo fajny smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuchy! Jak zapraszasz to ja chętnie skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to robisz,że wychodzą Ci takie ładne placuszki,a nie płaskie typowe"placki"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia w czym tkwi sekret. Zapewne swój udział ma tutaj proszek do pieczenia oraz soda i pozwolenie placuszkom na napuszenie podczas smażenia. Ale jak to robić? Niestety na to pytanie nie odpowiem, bo one się "same" tak robią; D

      Usuń
  5. piekne sa :) musza swietnie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim razie muszę koniecznie znaleźć taką mąkę i spróbować tych placuszków, wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ta mąkę i skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w pełni podzielam uwielbienie do mąki gryczanej! placuszki świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę zrobić! koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetyczne te placuszki! Kusisz mnie tą mąką gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. co za obłędnie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. poezja dla oczu :) wspaniale wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wyglądają i mają bardzo przyjazny skład. Jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te placuszki są po prostu obłędne! *.*
    Muszą być genialne w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąkę mieliłaś sama? Wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń
  16. no to już wiem co zrobić z resztką mąki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Plackom nie odmówię nigdy - biorę w ciemno! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takim boskim plackom się nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajne i talerzyk też boski :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mogłabym wiedzieć, co to za białe kosteczki, które podałaś do placuszków ? :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...