poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciabatty

Ciabatty



 Jedne z najlepszych bułek, jakie jadłam. Nie wymagają wielkiej pracy, chociaż trzeba na nie trochę poczekać i, jeśli chcielibyście mieć cieplutkie ciabatty na śniadanie, trzeba wstać dosyć wcześnie. Ja jednak niezrażona wczesnym wstawaniem, do którego tak właściwie jestem w zupełności przyzwyczajona, zrobiłam je tak, aby moi rodzice mieli je do niedzielnego śniadania. A że mają swoją śniadaniową tradycję, która polega na tym, że co niedzielę, nieważne co się dzieje, zawsze na śniadanie jest jajecznica, chciałam, aby mieli do niej pyszne, domowe i ciepłe bułki. Oczywiście upiekłam je na ostatnią chwilę, ale zdążyłam. Moja rodzina była zachwycona tymi bułkami i zażyczyła sobie co tydzień takie na śniadanie;)
Ciabatty są chrupiące z zewnątrz, mają cudowny sprężysty miąższ o pięknych dziurach i zdecydowanie najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Ciabatty
12 bułeczek

składniki na zaczyn( biga):
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody
- 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant- 2 g

Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą w misce, przykryć szczelnie folią lub pokrywką i odstawić na całą noc.

składniki na bułeczki:
- 500 g maki pszennej chlebowej
- ok 400 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 5 g

Do zaczynu dodać wodę i wymieszać, następnie w osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać a potem zagniatać ciasto przez ok 5- 10 minut. Będzie ono luźne i klejące, jednak pod palcami powinien być wyczuwalny opór ciasta.
Wyrobione ciasto odstawić do miski na ok 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie na omączonym blacie ciasto uformować delikatnie w kształt prostokąta o grubości ok 1.5 cm. Należy robić to delikatnie, aby nie zniszczyć napowietrzenia ciasta. Następnie wykroić bułki o kształcie mniej więcej kwadratu lub prostokąta. Bułeczki odstawiać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia na ok 30- 40 minut do napuszenia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy bułeczki będą puszyste wstawić je do zaparowanego piekarnika i piec ok 15 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć bułki i odstawić do ostudzenia na kratce.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Ciabatta bread rolls
12 rolls

biga:
- 150 g all purpose flour
- 100 g water
- 2 g dry instant yeast

In a bowl combine all ingredients, wrap in a plastic foil and set aside overnight.

for rolls:
- 500 g bread flour
- 400 ml water
- 2 teaspoons salt
- 5 g dry instant yeast

In the bowl combine leaven and water. In the another bowl combine all dry ingredients then pour wet ingredients into dry. Knead the dough on floured surface for 5- 10 minutes. Dough is sticky but you feel the resistance of gluten under your fingers. Kneaded dough put int the bowl, cover with a cloth and set aside for 2 hours to rise.
Remove the dough from the bowl and transfer to the floured surface, gently form big rectangle, 1.5 cm thick. Cut the dough into small squares or rectangles and put them over the baking sheet lined baking parchment paper, set aside for 30- 40 minutes to rise.
Meanwile preheat oven to 240 C degrees.
Risen rolls put into the preheated oven and bake 15 minutes to golden brown. Remove from the oven and let cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!





12 komentarzy:

  1. Świeże, domowe ciabatty... ideał <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, ze kocham Twoje zdjęcia1 <3 zresztą przepisy też, zawsze świetne :) a ciabatty już wieki nie jadłam, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio - a chętnie bym przyrządziła z jakimiś pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie proste wypieki a ciabatki kocham po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wpadam za tydzień ;D Sklepowe są super a domowe muszą być rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne są!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. to mój ukochany chlebek <3 dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię domowe pieczywo. Ciabatty wyglądają pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Tež uwielbiam te były,spróbuję Twojego przepisu 😀 w sam raz na piknik 👌

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pychotka! Ciabatki bardzo lubię i często je kupuję w piekarni. Ale takim domowym nic nie dorówna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealny miękisz i skórka!!! perfekcyjnie Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ piękne dziury! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...