Ciabatty
Ciabatty są chrupiące z zewnątrz, mają cudowny sprężysty miąższ o pięknych dziurach i zdecydowanie najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Ciabatty
12 bułeczek
składniki na zaczyn( biga):
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody
- 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant- 2 g
Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą w misce, przykryć szczelnie folią lub pokrywką i odstawić na całą noc.
składniki na bułeczki:
- 500 g maki pszennej chlebowej
- ok 400 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 5 g
Do zaczynu dodać wodę i wymieszać, następnie w osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać a potem zagniatać ciasto przez ok 5- 10 minut. Będzie ono luźne i klejące, jednak pod palcami powinien być wyczuwalny opór ciasta.
Wyrobione ciasto odstawić do miski na ok 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie na omączonym blacie ciasto uformować delikatnie w kształt prostokąta o grubości ok 1.5 cm. Należy robić to delikatnie, aby nie zniszczyć napowietrzenia ciasta. Następnie wykroić bułki o kształcie mniej więcej kwadratu lub prostokąta. Bułeczki odstawiać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia na ok 30- 40 minut do napuszenia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy bułeczki będą puszyste wstawić je do zaparowanego piekarnika i piec ok 15 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć bułki i odstawić do ostudzenia na kratce.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Ciabatta bread rolls
12 rolls
biga:
- 150 g all purpose flour
- 100 g water
- 2 g dry instant yeast
In a bowl combine all ingredients, wrap in a plastic foil and set aside overnight.
for rolls:
- 500 g bread flour
- 400 ml water
- 2 teaspoons salt
- 5 g dry instant yeast
In the bowl combine leaven and water. In the another bowl combine all dry ingredients then pour wet ingredients into dry. Knead the dough on floured surface for 5- 10 minutes. Dough is sticky but you feel the resistance of gluten under your fingers. Kneaded dough put int the bowl, cover with a cloth and set aside for 2 hours to rise.
Remove the dough from the bowl and transfer to the floured surface, gently form big rectangle, 1.5 cm thick. Cut the dough into small squares or rectangles and put them over the baking sheet lined baking parchment paper, set aside for 30- 40 minutes to rise.
Meanwile preheat oven to 240 C degrees.
Risen rolls put into the preheated oven and bake 15 minutes to golden brown. Remove from the oven and let cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Świeże, domowe ciabatty... ideał <3
OdpowiedzUsuńwiesz, ze kocham Twoje zdjęcia1 <3 zresztą przepisy też, zawsze świetne :) a ciabatty już wieki nie jadłam, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio - a chętnie bym przyrządziła z jakimiś pysznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste wypieki a ciabatki kocham po prostu :)
OdpowiedzUsuńTo wpadam za tydzień ;D Sklepowe są super a domowe muszą być rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńPiękne są!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
to mój ukochany chlebek <3 dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńMój syn je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pieczywo. Ciabatty wyglądają pięknie !
OdpowiedzUsuńTež uwielbiam te były,spróbuję Twojego przepisu 😀 w sam raz na piknik 👌
OdpowiedzUsuńAle pychotka! Ciabatki bardzo lubię i często je kupuję w piekarni. Ale takim domowym nic nie dorówna :)
OdpowiedzUsuńidealny miękisz i skórka!!! perfekcyjnie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńAleż piękne dziury! :)
OdpowiedzUsuń