piątek, 24 kwietnia 2015

Likier kajmakowy

Likier kajmakowy

Dulche de leche liqueur, for English scroll down


Najprostszy likier świata. Naprawdę. Wystarczy ugotować mleko skondensowane, połączyć go z wódką i... gotowe. Likier nie jest za słodki, mimo tego, że kajmaku jest w nim sporo. Wódka bardzo zgrabnie równoważy smaki i zamiast przesłodkiego ulepka, mamy słodki, ale nieprzesadzony likier, idealnie pasujący do popołudniowego deseru.
Polecam go szczególnie tym, którzy lubią sobie posączyć takie cuda z kieliszka; ))

Likier kajmakowy
ok 1 l. likieru

składniki:
- 500 ml czystej wódki
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (540 g)

Mleko skondensowane ułożyć poziomo w garnku, zalać go wodą i gotować na małym ogni ok 2.5 godziny. Po tym czasie puszka mleka powinna się zmienić w gęstą masę kajmakową. 
Kiedy kajmak całkowicie wystygnie zawartość puszki wlać do miski, następnie chwilę ubijać mikserem, po czym powoli dodawać wódkę, nadal miksując. Likier będzie raczej rzadki. 
Po całkowitym wlaniu wódki do kajmaku należy go przelać do czystej butelki i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Data spożycia? Raczej baarrdzzoo długa; ) Likier nie psuje się zbyt szybko.
Smacznego!

Dulche de leche liqueur
1 liter of liqueur

ingredients:
- 500 ml vodka
- 1 can cooked sweetened condensed milk( lie can down into the water and cook approx. 2.5 hours over low heat, then cool completely- then you get a dulche de leche)

In a bowl add dulche de leche, mix for a while, then gradually pour vodka and mix well. Liqueur in this moment is liquid, but after 2- 3 days becomes more thick.
Enjoy!



10 komentarzy:

  1. ja robiłam adwokat z kakao.. to jest dopiero coś <3 <3
    wygląda pysznie, do konsumpcji idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić likier. Fajny pomysł na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wznoszę toast:) Pyszny kremowy, moja konsystencja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki kieliszek chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, ale zrobiłaś małą literówkę w czwartym wierszu przepisu. Napisałaś lukier zamiast likier :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, już poprawiam: )
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...