środa, 15 kwietnia 2015

Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie

Chleb orkiszowy z ziarnami amarantusa na zakwasie

Sourdough spelt bread with amaranth grains


Przemycanie do chleba różności chyba nigdy mi się nie znudzi, co więcej opcji na zrobienie różnych chlebów jest chyba nieskończenie wiele, co mnie akurat bardzo się podoba. Zauważyłam u siebie, że uwielbiam eksperymenty z pieczywem, piekę go dosyć sporo i najczęściej staram się zrobić jakiś inny chleb. Oczywiście mam swoje ulubione, które robię częściej, ale nie mogłabym piec w kółko jednego i tego samego chleba. Gdzie wtedy ta frajda z pieczenia i poznawanie nowego smaku? Pieczywo to taki dział w kuchni, gdzie naprawdę można poszaleć z wyobraźnią. Jest tyle możliwości, ile świat nie widział. I tego się trzymajmy; )
Tym razem upiekłam chleb z gatunku moich ulubionych- foremkowych, zakwasowych, ciężkich i przepysznych. Do masy dodałam ugotowane ziarno amarantusa, co tylko zwiększyło wilgotność i walory smakowe chleba. Wiem, że trzeba czekać z takimi chlebami najlepiej jedną dobę, aż ukroi się kawałek. I powiem Wam, że czasami to najdłuższe czekanie na świecie, dlatego niekiedy... po prostu nie mogę czekać: )

Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie
keksówka 26 cm

składniki:
- 100 g ziaren amarantusa
- 325 ml wody
- szczypta soli

- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 10 g soli
- 50 g słonecznika
- 400 g wody

Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie amarantus gotować, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mąkę, sól oraz słonecznik dodać do miski, dorzucić ostudzoną kaszę, wodę i zakwas- wszystko dobrze wymieszać do połączenia.
Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. Chleb odstawić do wyrastania- powinien wyrosnąć niemal do brzegów formy- u mnie zajęło to ok 3 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 40 minut. 
Gotowy bochenek wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed krojeniem. Warto jest pozostawić chleb na dobę bez krojenia, wtedy miąższ ustabilizuje się i smak chleba będzie głębszy.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough spelt bread with amaranth grains
26 cm loaf pan

ingredients:
- 100 g amaranth grains
- 325 ml water
- pinch of salt

- 150 g active rye sourdough starter
- 100 g bread flour
- 100 g wheat rye bread
- 200 g light spelt flour
- 10 g salt
- 50 g sunflower seeds
- 400 g water

Bring water to boil with amaranth grains and salt, then cook until amaranth absorb all water( about 25- 30 minutes). Remove from the stove and set aside to cool.
In the bowl combine all ingredients and mix well. Butter the loaf pan and sprinke with rye brans. Transfer batter into the loaf pan, even with wet spoon, wrap with plastic foil and set aside to rise- about 3 hours. Batter has to rise to the esges of the pan.
Meanwhile preheat oven to 240 C degrees.
Take risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, reduce the temperaturę to 200 C degrees and bake another 40 minutes. Remove loaf from the oven and set aside to cool completely.
More informations about baking homemade bread you find here.
Enjoy!




19 komentarzy:

  1. szkoda, że u mnie nie lubią eksperymentów :(
    uwielbiam orkiszowe chleby, mam właśnie kilko ziarna (tak, ziarna..), może uda mi się go zmielić i coś stworzę!
    choć zakwasu brak, ale coś wykombinuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek idealny! :) Nie dziwię się, że nie da się tak długo czekać na pierwszy kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. On jest tak ładny, że przez moment myślałam, że to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają twoje eksperymenty z chlebami :D Chlebek wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. oczywiście, że go zrobię! nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już nastawiam zakwas :)))) Dam znać jak smakował :) ..... wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam jakiś uraz do prowadzenia zakwasu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie niepotrzebnie, jego prowadzenie jest łatwe i przyjemne a chleb z takiego zakwasu to najlepsze, co może być; ) Spróbuj jeszcze raz, domowy chleb na zakwasie jest tego warty; )

      Usuń
  8. Wspaniały :) Też nie lubię czekać, ale nagroda jest tak dobra, że warto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo zdrowy, dobry, no i przede wszystkim własnej roboty. Wiesz co jesz. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No kolejny bochenek wyszedł ci cudny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jejku wygląda przepysznie! Zjadłabym chyba cały na raz a do tego hummus s ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bardzo lubię takie eksperymenty;) Do pieczywa faktycznie można dodać wiele różnych składników.
    Chlebek pierwsza klasa!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda rewelacyjnie ! Już zazdroszczę kanapki z takim chlebem.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda na niezwykle wilgotny i mięsisty - taki lubię najbardziej :) ciężko byłoby mi na niego czekać tyle czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. chlebek upiekłam jest fantastyczny :) dziękuje Angie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakował. Teraz nic tylko go zjadać z pysznymi dodatkami: ))

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...