Scones gryczano- kokosowo- orkiszowe z nasionami chia i granatem
Buckwheat coconut and spelt scones with chia seeds and pomegranate, for English scroll down
Po powrocie z mini wyjazdu do Wrocławia,gdzie czekała na mnie dobra impreza "prawie urodzinowa", przygotowałam dla Was scones, które na pewno trzeba zrobić. Tak swoją drogą uwielbiam scones, szczególnie wtedy, kiedy są jeszcze gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika. Pomimo tego, że doskonale zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie poparzę język, nie mogę się powstrzymać przed zjedzeniem choćby jednego.
Te scones to taka moja wariacja na temat mąki kokosowej. Koniecznie chciałam coś z niej wtedy zrobić i wpadłam na pomysł, żeby upiec te bułeczki. Są miękkie, słodkie i sycące, a czekolada na górze to takie zwieńczenie dobrego;)
Scones gryczano- kokosowo- orkiszowe z granatem i nasionami chia
6 bułeczek
składniki:
- 50 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g maki gryczanej
- 60 g zimnego masła
- 60 g miodu
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g nasiona chia
- 50 g pestek z granatu
- 30 g gorzkiej czekolady
- 10 g masła
Piekarnik nastawić ma 200 stopni- grzanie góra- dół.
Mąki, chia i proszek do pieczenia połączyć w misce, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć na kruszonkę. Dodać mleko, miód, jajko, chia i granat i wymieszać dobrze do połączenia- ciasto będzie lepkie. Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto, i zagnieść na kształt krążka o grubości ok 1- 1.5 centymetra. Ciasto pokroić na 6 trójkątów, przenieść je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 12- 15 minut do zrumienienia.
Gorzką czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej i, kiedy scones odrobinę ostygną, polać je polewą.
Smacznego!
Buckwheat, coconut and spelt scones with chia seeds and pomegranate
6 scones
ingredients:
- 50 g light spelt flour
- 50 g coconut flour
- 50 g buckwheat flour
- 60 g cold butter
- 60 g honey
- 120 ml milk
- 1 egg
- 1 teaspoon baking powder
- 10 g chia seeds
- 50 g pomegranate seeds
- 30 g dark chocolaste
- 10 g butter
Preheat oven to 200 C degrees.
In a bowl combine flours, chia seeds and baking powder. Add cubed butter and crush in your fingers until crumble. Ad milk, honey, egg pomegranate and chia seeds, mix well until combined- the dough is sticky. Transfer the dough onto well floured surface and form into a 1- 1.5 cm disc. Cut the dough into 6 wedges. Put them gently into the baking sheet lined with parchment paper. Take into the preheated oven and bake 12- 15 minutes. until golden brown. Remove from the oven and let cool.
Melt chocolate with butter in water bath then pour over the scones.
Enjoy!
o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam..
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, poza tym.. ja wielbię każde scones.. :D
ja uwielbiam scones, oczywiście robię je w wersji wegańskie, które równie smacznie wychodzą! świetne smaki w nich ukryłaś - nic dodać, nic ująć :) mam nadzieję, że za niedługo będę się nimi jeszcze częściej zajadać w kraju z którego są znane :)
OdpowiedzUsuńNapatrzeć się na nie nie mogę:)widzę,że mąkę gryczaną muszę jednak nabyć,bo bez niej ani rusz:)
OdpowiedzUsuńuuuu.... wyglądają przepysznie! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńŚwietnie i wygląda..i jeszcze lepiej smakuje;)
OdpowiedzUsuńGdzie ty się nauczyłaś tak kusić? :D mniami
OdpowiedzUsuńPycha :) Będę robić :D
OdpowiedzUsuńScones nigdy nie jadłam, ale w końcu muszę się za nie zabrać! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich scones. Muszę je zrobić, Twoje wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale! W takiej wieloziarnistej formie jeszcze ich nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńMniamniuśne :)
OdpowiedzUsuńsmakowite bułeczki! :)
OdpowiedzUsuń