sobota, 11 kwietnia 2015

Leniwe kluseczki buraczane z rumianymi pieczarkami i za'atarowym winegretem

Leniwe kluseczki buraczane z rumianymi pieczarkami i za'atarowym winegretem


Beet cheese gnocchi with fried mushrooms and za'atar vinaigrette, for English scroll down



Dochodzę o wniosku, że, czego nie byłoby w lodówce, zawsze można zrobić jakieś dobre danie. Wystarczy odrobina kreatywności i dobrych chęci, bo przecież dzisiejsza kuchni rozwinęła się na tyle, że nic nie jest jej straszne i właściwie każde połączenie mogłoby się w mniejszym czy większym stopniu obronić. No dobra, większość. 
Na te kluseczki wpadłam przypadkiem, a raczej wszystko zaczęło się od pieczarek, których było w domu za dużo i musiałam coś z nimi zrobić, bo nie lubię marnować jedzenia. A że uwielbiam smażone na maśle pieczarki z cebulką, od razu wiedziałam, że to będzie jeden element dania. Kluski pojawiły się w mojej głowie chwilę później. Ogólnie rzecz biorąc buraki stały się jednym z moich ulubionych warzyw. Kiedyś ich nie cierpiałam, nie mogłam patrzeć na czerwone ręce od mojej mamy, która tarła buraki do obiadu. Dzisiaj dużo się zmieniło i staram się przemycać czasami gdzieś te buraki do obiadu w bardziej kreatywny sposób. Tym razem padło na kluseczki. 
To, co naprawdę zachwyciło mnie w tym daniu to niewątpliwie głębokie kolory, które pięknie prezentowały się na tym niebieskim talerzu, uczta dla oka i brzucha zarazem: )

Leniwe kluseczki buraczane z rumianymi pieczarkami i za'atarowym winegretem
ok 3 porcje

składniki na kluski:
- 250- g twarogu w kostce
- 100 g fety
- ok. 200 g mąki pszennej luksusowej
- 150 g ugotowanego buraka
- 1 jajko
- pieprz, bazylia suszona

Buraka pokroić w kostkę i zblendować z twarogiem oraz fetą, dodać jajko, przyprawy wedle uznania i ponownie wymieszać. Do masy dodawać partiami mąkę pszenną i powoli zagniatać ciasto, aby stało się bardziej zwarte, jednak nadal będzie luźne. Może się okazać, że nie trzeba tyle mąki, co w przepisie, wszystko zależy tak naprawdę od soczystości buraka. 
Na mocno omączony blat przełożyć masę, podzielić na cztery i z każdej rolować wałeczki, po czym nożem odkrawać kluseczki, jak przy kopytkach. Ciasto na kluski przed rolowaniem warto wsadzić na ok 1- 2 godziny do lodówki, lepiej będą się formować.
Do gotującej się i osolonej wody wrzucać kluseczki, po czym gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch, gotowe kluseczki wyjąć z wody na sitko i opłukać zimna wodą. Zostawić na chwilę. Kluski warto przygotować wcześniej natomiast należy je gotować podczas ostatniej fazy przygotowania pieczarek.

składniki na pieczarki:
- 700 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 50 g masła
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek do przyprawienia

Pieczarki obrać, jeśli są większe to przekroić na pół lub na ćwiartki, jednak pozostawić dosyć duże cząstki. 
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, po czym dodać cebulę i smażyć aż będzie złotawa, oddać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Do cebuli i czosnku dodać pieczarki, przyprawić je solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć je do tej pory aż dosyć mocno zbrązowieją. Na końcu dodać skórkę z pomarańczy i smażyć jeszcze chwilę. Do pieczarek dorzucić kluseczki i smażyć je dopóki lekko się zrumienią. 

składniki na winegret:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka za'ataru.

Wszystkie składniki wymieszać.

Kluseczki z pieczarkami przełożyć na talerz, polać sosem i podawać.
Smacznego!

Beet cheese gnocchi with fried mushrooms and za'atar vinaigrette
3 portions

ingredients for dumplings:
- 250 g farmer's cheese
- 100 g feta cheese
- about 200 g all purpose flour
- 150 g cooked or roasted beets
- 1 egg
- pepper, dry basil to taste

Blend beets with farmer's cheese and feta cheese, add egg, pepper and basil, mix again. Gradually add flour and mix. Dough should be firm but still a little sticky.
Transfer the dough into floured surface, divide into 3 parts. Roll each part into 1- 1.5 cm thick ropes, then cut crosswise into small gnocchi. You can take the dough into the fridge before rolling to firm. After that it' s easier to roll the dough.
Cook dumpkings with boiling water 2- 3 minutes after float to the top.

Ingredients for mushrooms:
- 700 g mushrooms
- 2 medium onions
- 50 g butter
- zest of one orange
- 2 garlic cloves
- salt, pepper and dry thyme to tase

Pell mushrooms and chop if they're large. Don't chop small mushrooms. Finely dice onions and garlic. Heat a frying pan with butter over medium heat, add onions and fry until glassy, add garlic and fry for 1 minute. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme. Fry until golden brown- about 10- 15 minutes. Add orange zest and fry for on2 minutes. Add cooked gnocchi and fry until golden brown( 3- 4 minutes).

ingredients for viinaigrette:
- 3 tablespoon olive oil
- 1 tablespoon lemon juice or red wine vinegar
- 1 teaspoon za'atar

Whisk all ingredients.

Place gnocchi into the plate, pour the vinaigrette and serve.
Enjoy!







12 komentarzy:

  1. ja kocham to warzywo: buraki mogłabym jeść, jeść, jeść i.. jeść :)
    Świetne wykorzystanie, dla mnie bomba! :)
    Pięknie się prezentuje, a i żołądek zapewne po tym tańczy taniec szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powiedziałabym,że to kluseczki,na pierwszy rzut oka jakieś fajne mięsko przychodzi na myśl:)tym bardziej więc chętnie bym sporóbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat w takiej wersji bym nie mogła ich zjeść, ale wegańskie buraczane już kiedyś robiłam i zdecydowanie nie raz jeszcze spróbuję! - Twoje świetnie wyglądają, a do tego ja uwielbiam smażone pieczarki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie! Jakie to piękne jest! Kolor tych kluseczek jest po prostu przecudny! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarodziejko Ty. Buraki w kluskach umiesz przemycać i jak ładnie Ci wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalne danie. Świetne połączenia smaków. Kluseczki buraczane podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe połączenie :) ja też dodaję różnych warzyw do klusek

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie smaki na talerzu!! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeny, ale jestem głodna :). Ostatnio rozglądałam się właśnie za za'atarem, już czas się zaopatrzyć. :D.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię buraczki, bardzo chętnie zjadłabym takie kluseczki na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ąle cudne te kluski, zrobię takie, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to smakowicie wygląda! Wow!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...