piątek, 14 czerwca 2013

Pyszny początek sezonu na truskawki po francusku

Clafoutis z truskawkami i cynamonowym sosem




Przyszedł sezon na truskawki. Miejmy nadzieję, że jak najdłuższy! 
Ja truskawki uwielbiam, w każdej postaci, mogłabym je jeść cały czas- w ciastach, naleśnikach, sałatkach, bez żadnych dodatków. To jedne z moich ulubionych owoców, oprócz jagód, które chyba są trochę wyżej niż truskawki, ale tylko trochę; )
Zastanawiałam się od czego zacząć by tu sezon truskawkowy w mojej kuchni. Stwierdziłam, że początek nie będzie przesadny i opiewający w wielkie blachy ciasta truskawkowego czy tort truskawkowy, to w swoim czasie...: )
Postawiłam na pyszny, francuski i najprostszy pod słońcem deser- clafoutis. Jego trochę gumowa, trochę budyniowa struktura dla mnie jest fenomenalna. 
Truskawki pod wpływem ciepła piekarnika stają się miękkie, rozpływające w ustach i pod warstwą naleśnikowego ciasta tworzy się wspaniały truskawkowy sos o pięknym krwistoczerwonym kolorze. Dlatego tak bardzo lubię clafoutis właśnie z truskawkami. Może nie wygląda tak efektownie, jak z czereśniami czy jagodami, które nie rozlatują się tak, jak truskawki, ale za ten truskawkowy sos mogłabym dać się pokroić...: )
Cynamonowy wierzch sprawia, że deser jest przyjemnie słodki, błyszczący z delikatną skorupką. Poza tym dodaje mu charakteru: )
Jedzenie takiego clafoutis, koniecznie jeszcze ciepłego w ogródku sprawia, że nie chcemy już nic robić w tym dniu...: )

Clafoutis z truskawkami i cynamonowym sosem
forma do tarty o średnicy 20 cm

składniki:
- 350 g truskawek
- 110 g mąki pszennej
- 210 ml mleka
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

składniki na sos cynamonowy:
- 10 g masła
- 1 czubata łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Formę do tarty wysmarować masłem i ułożyć w niej truskawki. 
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Dodać połowę mąki, dokładnie wymieszać rózgą następnie dolać połowę mleka i znowu wymieszać. Do masy dodać pozostałą mąkę, wymieszać rózgą i wlać drugą połowę mleka, ponownie wymieszać rózgą. W ten sposób w cieście nie będzie grudek.
Ciasto wylać na truskawki i potrząsnąć formą, aby równo je rozprowadzić.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 35 min.
Kiedy clafoutis jest w piekarniku zrobić sos. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i miodu.
5 minut przed wyjęciem clafoutis z piekarnika, posmarować wierzch deseru sosem cynamonowym i nadal zapiekać< ok 5 min>.
Po upieczeniu, wyjąć clafoutis i odczekać 5- 10 minut< ile dacie radę; )>, następnie pokroić, polać sosem wytworzonym z truskawek i czym prędzej jeść: ) <  podczas zapiekania spływający na boki sos cynamonowy może się przylepiać do boków formy, wystarczy, że małym nożem delikatnie oddzielicie deser od brzegów>
Smacznego!











Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013Desery z truskawkami

5 komentarzy:

  1. Mniam! Nie dość, że clafoutis to jeszcze z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, nigdy nie jadłam :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie naprawdę warto spróbować: )
      pozdrawiam!

      Usuń
  3. To jest debeściarskie 🥰 Przepyszne 😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...