Ciasto miodowo- orzechowe z kremem budyniowym
Miało być przed świętami, żeby zachęcić Was do zrobienia tego ciasta w święta. Miałam jednak tyle do roboty, że po prostu nie zdążyłam< sama robiłam je na święta: )>. Nie mniej teraz też będę Was gorąco zachęcała do zrobienia tego ciasta, np na imprezę sylwestrową <właśnie ja sama muszę pomyśleć o jakimś ciachu> bo to ciasto jest absolutnie przepyszne. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Wymaga trochę czasu, ale efekt jest absolutnie rozbrajający, a uwierzcie mi, nie chwaliłabym tak ciasta, gdyby faktycznie nie było takie dobre. Jeśli któreś Was jest fanem orzechów w karmelu, słodkiego miodowego ciasta i kremu budyniowego to ciasto jest dla Was. Łączy w sobie wszystko, co dobre, słodkie ciasto powinno mieć. Piekę go już któryś raz z kolei i ciągle mnie zachwyca swoim smakiem i tak naprawdę nigdy nie potrafię wybrać, która warstwa najbardziej mi smakuje.
Gorąco Wam polecam, nie zawiedziecie się: )
Ciasto miodowo- orzechowe z kremem budyniowym
forma 22x 33 cm
składniki na orzechowy wierzch:
- 300 g obranych i posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
Masło, cukier o raz miód roztopić w garnuszku, dodać orzechy i smażyć, dopóki masa zgęstnieje. Gotową, gorącą orzechową masę wylać na blat ciasta< wyjaśnienie poniżej>.
składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 180 g masła niezbyt miękkiego, ale też nie twardego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Piekarnik nastawić na 180 stopni <termoobieg>
Mąkę razem z sodą przesiać do miski, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Będzie ono raczej lepie, jeśli będzie za bardzo kleiło się do rąk, dosypać trochę mąki.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy włożyć 2/3 ciasta i palcami wylepić formę, tak aby powstał blat ciasta. Można ciasto najpierw rozwałkować, jednak jest ono klejące i mnie trudno było to zrobić.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut- aż ciasto nabierze złotego koloru.
Kiedy ciasto będzie gotowe wyjąć formę z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie usunąć blat ciasta razem z papierem do pieczenia z formy i odstawić do ostygnięcia.
Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić pozostałą 1/3 częścią ciasta, wylać na nią orzechową masę i wyrównać szpatułką- uwaga, masa jest gorąca! Formę wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i odstawić aż masa orzechowa stanie się bardziej zwarta i będzie można wyciągnąć ciasto z formy.
składniki na masę budyniową- najlepiej zrobić budyń na początku, później zająć się ciastem, kiedy budyń będzie stygnął:
- 1 litr mleka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 170 g białego cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
750 ml mleka wlać do rondla z grubym dnem, dodać do niego biały cukier i cukier waniliowy, zagotować.
W pozostałych 250 ml mleka rozmieszać dobrze obydwa rodzaje mąk.
Kiedy mleko będzie się gotować, powoli wlewać do niego masę mleczno- mączną cały czas mieszając, by nie doprowadzić do powstania grudek. Mieszać cały czas, aż masa zacznie gęstnieć i zrobi się budyń.
Budyń odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała wierzchu budyniu- w ten sposób nie zrobi się kożuch. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Jest do bardzo ważne, budyń musi być zimny. Ja wyniosłam garnek na zewnątrz; )
Kiedy budyń będzie już całkowicie zimny, w osobnej misce utrzeć masło, a następnie dodawać do niego po łyżce budyniu, ciągle miksując, aby uzyskać gęsty krem.
złożenie ciasta:
Formę, w której piekliście blaty ciasta, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej blat ciasta bez masy orzechowej, następnie wylać na niego krem budyniowy i przykryć blatem ciasta z masą orzechową. Całość wstawić do lodówki, aby masa mogła dobrze zgęstnieć a ciasto zmięknąć. Ciasto jest najlepsze po ok 2- 3 dniach od zrobienia.
Smacznego!
Honey and walnut cake with custard cream
22x 33 cm form
ingredients for walnut layer:
- 300 g walnuts, chopped
- 100 g sugar
- 2 tablespoons honey
- 125 g butter
In a saucepan add honey, butter and sugar. Heat over medium heat and cook until melted, add walnuts and cook until thickened. Pour walnuts into a thinner cake layer ( recipe below).
ingredients for cake layers:
- 550 g all purpose flour
- 150 g icing sugar
- 200 g runny honey
- 180 g butter, softened
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking soda
Preheat oven to 180 C and line a retcangle form with parchment paper.
In a bowl sift flour, baking soda and combine with sugar. Add butter and crush with fingers until crumbs. Add eggs and honey and stir to combine, then knead a dough- the dough is a little bit sticky, but that's okay.
Divide dough into 1/3 and 2/3. Add 2/3 part of cake into the form and fill the bottom, pressing lightly by your hands to get even layer of cake. Take the form into the preheated oven and bake approx 20 minutes until golden brown and dry in the center of cake.
Meanwhile prepare the walnut layer.
Remove cake from the oven, set aside for a minute, then take out fom the form and place into the wire rack to cool completely.
Line again the form with parchent paper and add 1/3 part of cake. Press by your hands to fill the form and get a thin layer of cake. Next pour hot walnut mixture over the cake and even with spatula. Take into the oven and bake another 20 minutes to golden brown and set. Remove from the oven, set aside for a minute, then place into the wire rack to cool completely. Layers of the cake have to be completely cool, otherwise the filling may get to curdle.
ingredients for custard cream( make the custard the day before baking a cake layers):
- 1 liter of milk
- 4 tablespoons potato starch
- 2 tablespoons all purpose flour
- 170 g sugar
- 30 g vanilla sugar
- 200 g butter, at room temperature
In a saucepan combine 750 ml milk and sugars. Heat over medium heat and bring to a boil.
Meanwhile in a bowl combine 250 ml milk, flour and starch to get smooth consistency.
When the milk is boilling gradually pour the flour mixture, whisking all the time. Cook custar over low heat to thickened. Remove custard from the stove, cover the top with a plastic foil and set aside to cool completely, the best overnight.
Next day place the butter into a stand mixer bowl and beat for a minute, then gradually add cold custard and beat until get a smooth cream.
Assemble the cake:
Line the form, which you baked the cake with parchent paper and place the thicker layer of cake (without walnuts), then spread all cream and cover with walnut cake layer. Press lightly the top to stick everything together and take into the fridge, the best overnight. The cake is the best 1- 2 days after baking.
Enjoy!
Honey and walnut cake with custard cream
22x 33 cm form
ingredients for walnut layer:
- 300 g walnuts, chopped
- 100 g sugar
- 2 tablespoons honey
- 125 g butter
In a saucepan add honey, butter and sugar. Heat over medium heat and cook until melted, add walnuts and cook until thickened. Pour walnuts into a thinner cake layer ( recipe below).
ingredients for cake layers:
- 550 g all purpose flour
- 150 g icing sugar
- 200 g runny honey
- 180 g butter, softened
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking soda
Preheat oven to 180 C and line a retcangle form with parchment paper.
In a bowl sift flour, baking soda and combine with sugar. Add butter and crush with fingers until crumbs. Add eggs and honey and stir to combine, then knead a dough- the dough is a little bit sticky, but that's okay.
Divide dough into 1/3 and 2/3. Add 2/3 part of cake into the form and fill the bottom, pressing lightly by your hands to get even layer of cake. Take the form into the preheated oven and bake approx 20 minutes until golden brown and dry in the center of cake.
Meanwhile prepare the walnut layer.
Remove cake from the oven, set aside for a minute, then take out fom the form and place into the wire rack to cool completely.
Line again the form with parchent paper and add 1/3 part of cake. Press by your hands to fill the form and get a thin layer of cake. Next pour hot walnut mixture over the cake and even with spatula. Take into the oven and bake another 20 minutes to golden brown and set. Remove from the oven, set aside for a minute, then place into the wire rack to cool completely. Layers of the cake have to be completely cool, otherwise the filling may get to curdle.
ingredients for custard cream( make the custard the day before baking a cake layers):
- 1 liter of milk
- 4 tablespoons potato starch
- 2 tablespoons all purpose flour
- 170 g sugar
- 30 g vanilla sugar
- 200 g butter, at room temperature
In a saucepan combine 750 ml milk and sugars. Heat over medium heat and bring to a boil.
Meanwhile in a bowl combine 250 ml milk, flour and starch to get smooth consistency.
When the milk is boilling gradually pour the flour mixture, whisking all the time. Cook custar over low heat to thickened. Remove custard from the stove, cover the top with a plastic foil and set aside to cool completely, the best overnight.
Next day place the butter into a stand mixer bowl and beat for a minute, then gradually add cold custard and beat until get a smooth cream.
Assemble the cake:
Line the form, which you baked the cake with parchent paper and place the thicker layer of cake (without walnuts), then spread all cream and cover with walnut cake layer. Press lightly the top to stick everything together and take into the fridge, the best overnight. The cake is the best 1- 2 days after baking.
Enjoy!
źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik
Mam nie co inne proporcje tego ciasta, u mnie nazywa się go snikers :)
OdpowiedzUsuńrobię strasznie podobnie, ale zamiast włoskich są to ziemne/arachidowe ^^
OdpowiedzUsuńCud, miód, maalina!
To ciasto jak po leżakuje choćby jedną noc, (ale najlepiej całe 24godz), jest niewyobrażalnie pyszne!
No dobra.... krem budyniowy widzę, słyszę, czuję - i jestem na zawołanie, zwarta i gotowa do zmierzenia się z tym ciastem!;)
OdpowiedzUsuńmmmm, pyszności! te orzeszki najlepsza część! <3
OdpowiedzUsuńmiód i orzechy? jestem wielką fanką i tego zestawienia i każdego z osobna :) poza tym ta budyniowa warstwa mówi sama za siebie, bo wierzchu już nawet nie trzeba komentować *-* świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńGdy zobaczyłam to ciasto od razu przypomniało mi się gdy byłam bardzo mała i specjalnie dla mnie babcia takie piekła !
OdpowiedzUsuńKocham je <3
Wygląda wspaniale , zrobiłabym je na sylwestra do koleżanki, ale boję się , że nie przetrwa bez warunków chłodniczych :(
OdpowiedzUsuńLodówka jest potrzebna na etapie robienia ciasta, żeby masa mogła zgęstnieć. Kiedy ciasto jest gotowe spokojnie da radę wytrzymać noc sylwestrową, nie będzie po prostu takie twarde, jak od razu po wyjęciu z lodówki:)
UsuńPozdrawiam!
Mnie wcale nie musisz zachęcać (; Ciasta świąteczne już mi się skończyły, więc ciasto idealnie będzie pasowało na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam to ciasto! Krem i te orzechy, niebo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńta orzechowa skorupka <3
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Mnie najbardziej kusi warstwa orzechów w karmelu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! : )
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto!
Wygląda przeeepysznie, szczególnie te orzechy na wierzchu!
OdpowiedzUsuńTe orzechy wyglądają zniewalająco *.*
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciacho, a koguciki słodziutkie :)
OdpowiedzUsuń