piątek, 13 grudnia 2013

Szybki i bardzo wilgotny piernik

Szybki piernik z dżemem czekowiśnia i orzechami włoskimi



Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki. Chyba najbardziej za ich zapach, bo zawsze jest niesamowity.  Ale mam jeden warunek, piernik powinien być wilgotny, a nie suchy, jak papier albo powinien być przełożony najlepiej powidłami śliwkowymi. Do moich faworytów należą jednak te, które dżemy mają w masie, przez co nie dość, że cudownie pachną to jeszcze są bardzo wilgotne. Najczęściej piekę taki piernik z powidłami śliwkowymi, tym razem jednak pokusiłam się o wersję z czekowiśnią. Efekt? Bardzo pozytywny. Piernik jest wyrośnięty, cudownie pachnący korzennymi przyprawami i mokry. A z orzechami dodatkowo chrupiący. Nie trzeba na niego czekać, od razu po upieczeniu jest już gotowy do jedzenia, więc można go zrobić od razu na święta. 
Ja jestem z niego bardzo zadowolona: )

ps. Oby dzisiaj pech mnie ominął: )

Szybki piernik z dżemem czekowiśnia i orzechami włoskimi
keksówka o dł. 30 cm

składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 130 g posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik nastawić ba 180 stopni <grzanie góra- dół>
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić. Wszystkie sypie składniki przesiać do jednej miski, wymieszać dobrze i odstawić. Cukier utrzeć z jajkami na puszysty kogel mogel.
Do masy jajeczno- cukrowej dodać stopniowo stopione masło i nadal miksować, następnie dodać dżem i "kwaśne" mleko i wszystko dobrze zmiksować ze sobą. 
Do mokrych składników dodać sypkie i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Na samym końcu dodać posiekanie orzechy i wymieszać wszystko jeszcze raz.
 Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej przelać masę piernikową i wyrównać. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 60- 65 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
Gotowy piernik wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!






inspiracja: klik klik i klik klik

8 komentarzy:

  1. taaak! Ten piernik jest cudowny! :D
    Jako jedna z osób, która miała okazję go konsumować, byłam wniebowzięta :)
    Wilgotny, aromatyczny (meeega) i nadziany :)
    A ta czekośliwka choć nie była wyczuwalna, AŻ tak bardzo, to bez niej nie byłoby tego piernika..
    Dodawała mu lekkiego aromatu, smaku.. mnia.. szkoda, że się skończył :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię pierników przekładanych, więc najpierw uznałam, że Twój piernik to kolejny tego typu wypiek. Jakże miło się rozczarowałam! Dodatek czekowiśni musiał być strzałem w dziesiątkę, wyobrażam sobie, jakie to musiało być smakowite:))

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można użyć dżemu wiśniowego a nie czekowiśniowego :D (domowej roboty) ?

    OdpowiedzUsuń
  4. O łaaaa, jakie to musi być dobre <3 Ta czekowiśnia to prawdziwy król w pierniku, co ja bym dała, żeby go spróbować. :P
    Mnie póki co mija i mam nadzieję, że Ciebie też! *odpukać*

    OdpowiedzUsuń
  5. piernik na szybko to zdecydowanie świetna sprawa, ale ja czekam aż w końcu upiekę w tym roku ten dojrzewający :)
    zresztą podoba mi się dodatek czekowiśni, musi ciekawie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny :) I jaki ładny.Też taki chcę. Najlepiej żeby mi go ktoś upiekł :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...