Szybki piernik z dżemem czekowiśnia i orzechami włoskimi
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki. Chyba najbardziej za ich zapach, bo zawsze jest niesamowity. Ale mam jeden warunek, piernik powinien być wilgotny, a nie suchy, jak papier albo powinien być przełożony najlepiej powidłami śliwkowymi. Do moich faworytów należą jednak te, które dżemy mają w masie, przez co nie dość, że cudownie pachną to jeszcze są bardzo wilgotne. Najczęściej piekę taki piernik z powidłami śliwkowymi, tym razem jednak pokusiłam się o wersję z czekowiśnią. Efekt? Bardzo pozytywny. Piernik jest wyrośnięty, cudownie pachnący korzennymi przyprawami i mokry. A z orzechami dodatkowo chrupiący. Nie trzeba na niego czekać, od razu po upieczeniu jest już gotowy do jedzenia, więc można go zrobić od razu na święta.
Ja jestem z niego bardzo zadowolona: )
ps. Oby dzisiaj pech mnie ominął: )
ps. Oby dzisiaj pech mnie ominął: )
Szybki piernik z dżemem czekowiśnia i orzechami włoskimi
keksówka o dł. 30 cm
składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 260 g dżemu czekowiśnia lub powideł śliwkowych
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nastawić ba 180 stopni <grzanie góra- dół>
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić. Wszystkie sypie składniki przesiać do jednej miski, wymieszać dobrze i odstawić. Cukier utrzeć z jajkami na puszysty kogel mogel.
Do masy jajeczno- cukrowej dodać stopniowo stopione masło i nadal miksować, następnie dodać dżem i "kwaśne" mleko i wszystko dobrze zmiksować ze sobą.
Do mokrych składników dodać sypkie i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Na samym końcu dodać posiekanie orzechy i wymieszać wszystko jeszcze raz.
Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej przelać masę piernikową i wyrównać. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 60- 65 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej przelać masę piernikową i wyrównać. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 60- 65 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
Gotowy piernik wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
inspiracja: klik klik i klik klik
taaak! Ten piernik jest cudowny! :D
OdpowiedzUsuńJako jedna z osób, która miała okazję go konsumować, byłam wniebowzięta :)
Wilgotny, aromatyczny (meeega) i nadziany :)
A ta czekośliwka choć nie była wyczuwalna, AŻ tak bardzo, to bez niej nie byłoby tego piernika..
Dodawała mu lekkiego aromatu, smaku.. mnia.. szkoda, że się skończył :(
Nie lubię pierników przekładanych, więc najpierw uznałam, że Twój piernik to kolejny tego typu wypiek. Jakże miło się rozczarowałam! Dodatek czekowiśni musiał być strzałem w dziesiątkę, wyobrażam sobie, jakie to musiało być smakowite:))
OdpowiedzUsuńA czy można użyć dżemu wiśniowego a nie czekowiśniowego :D (domowej roboty) ?
OdpowiedzUsuńMożna, można!
UsuńO łaaaa, jakie to musi być dobre <3 Ta czekowiśnia to prawdziwy król w pierniku, co ja bym dała, żeby go spróbować. :P
OdpowiedzUsuńMnie póki co mija i mam nadzieję, że Ciebie też! *odpukać*
piernik na szybko to zdecydowanie świetna sprawa, ale ja czekam aż w końcu upiekę w tym roku ten dojrzewający :)
OdpowiedzUsuńzresztą podoba mi się dodatek czekowiśni, musi ciekawie smakować!
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńFajny :) I jaki ładny.Też taki chcę. Najlepiej żeby mi go ktoś upiekł :)
OdpowiedzUsuń