wtorek, 3 grudnia 2013

Jak zrobić domowe latte bez ekspresu do kawy?

Latte bez ekspresu do kawy

Latte without coffee machine, for English scroll down


Jako osoba, która uwielbia kawę i pije ją codziennie, nie sposób, żebym nie opanowała sztuki samodzielnego przyrządzania jednej z najbardziej popularnych kaw na całym świecie- caffe latte.
Kiedy jestem w kawiarni z przyjaciółmi to jest kawa, którą zamawiam najczęściej, bo jest bardzo przyjemna w smaku, no i ta mleczna pianka<3 
Kiedy postanowiłam zrobić sobie domową latte okazało się, że nie jest to wcale takie trudne na jakie wygląda i właściwie każdy kto jedynie posiada spieniacz do mleka jest w stanie zrobić sobie taką kawę, jak z najlepszych restauracji. 
Dzisiaj podaję przepis na tą klasyczną, bez żadnych innych dodatków. W parę chwil możemy mieć pyszną domową latte; )

Domowa latte
na każdą szklankę kawy

składniki:
- pół szklanki mleka, w której będziecie podawać kawę
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ok 80 ml wrzątku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Homemade latte
1 portion

ingredients:
- 1/2 cup milk ( measured with cup to serve)
- 1 teaspoon instant coffee
- 80 ml hot water
- 1 teaspoon vanilla suga


1. Do przygotowania latte będziecie potrzebować spieniacza do mleka, który można kupić w większości supermarketów. Ja używam spieniacza, który posiadam w wyposażeniu blendera ręcznego.
1. To prepare your own latte you need a frother. I use frother from my hand blender equipment.

2. Do szklanki, w której będziecie podawać latte wlać mleko do połowy Szklanki wstawić do mikrofalówki i podgrzać mleko tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie zagotować.
Można też podgrzać najpierw mleko w rondelku, a później przelać do szklanek.
Do ciepłego mleka dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia
2. Add milk to a serving glass to 1/2 heigh of the glass. Take into the microvave for couple minutes to get warm the milk. Add sugar and stir until dissolved

3. Do szklanki z mlekiem wsadzić spieniacz i rozpocząć spienianie mleka- potrwa to mniej więcej minutę. Dobrze spienione mleko powinno sięgać 3/4 objętości szklanki.
Ja spieniam swoje mleko w większym naczyniu, po czym przelewam do szklanek i czekam, aż pianka oddzieli się od mleka. Nie robię tego w szklankach, ponieważ mój blender się do nich nie mieści.
3. Take the frother into the milk and start to frothing. Well frothed milk should rise to 3/4 heigh of the glass. I froth milk in another bowl and then pour milk and foam into the serving glasses, because my frother is too big to take it into the glass.

4. Kawę zalać wrzątkiem i odczekać chwilę aż się zaparzy
4. Pour the hot water into a coffee and stir, set aside for few minutes to brew.

5. Kiedy będziecie widzieć, że pianka oddziela się od mleka< należy tą minutę odczekać, wtedy efekt warstwowości jest lepszy> do szklanki, na jej środek bardzo powoli wlewać kawę. Należy robić to naprawdę ostrożne, wtedy powstaną bardzo ładne warstwy kawy.
Kiedy wlejemy całą kawę, piankę można oprószyć ciemnym kakao.
Smacznego!
5. When the foam has been separated from the milk, really gently pour coffee into the frothed milk, then serve immediately.
Enjoy!


Tak wygląda gotowa kawa.
This how it looks prepared coffee.

41 komentarzy:

  1. ooo tak! ja mam taki większy spieniacz, ale uwielbiam ubite mleeeeko!! :D Jest cudowne ;)
    Nawet mogę je jeść łyżkami, byleby ubite było ;D
    Piękna kawa, może kiedyś się na taką załapię? ;> :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tłustego mleka użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Ja uwielbiam latte :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzę o taki spieniaczu. Może mi Mikołaj przyniesie...? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię identycznie ! tylko bez syropu, bo nie mam :p nie ma to jak domowa kawa <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, w końcu będę mogła cieszyć się domowym latte do śniadania! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie lubię kawy, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, to cos dla mnie:) cudna Ci wyszla:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zamiast spieniacza używam miksera i też latte jest idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też jest dobry sposób, ważne, żeby sobie radzić domowymi sposobami: ))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Super przepis. Właśnie kupiłam sobie spieniacz i idę sobie zrobić kawusię. Kiedyś próbowałam z blenderem. Też było ok. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo przyjemny przepis! każdy smakosz kawy w końcu uwielbia pienistą latte

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam :) wyszlo cudownie ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę w takim razie!: ))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Zrobiłam w niedziel, wyszło idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, bardzo się cieszę!: )

      Usuń
  14. Mam pytanie, kiedy kawa już jest gotowa polewam sobie górę sosem czekoladowym i niestety ten dosłownie po chwili opada. Nie wiem co robię źle.. Może mleko jest źle spienione? Jak długo powinnam je takim spieniaczem Spieniac? Próbowałam już mleko ciepłe, zimne ale problem jest nadal ten sam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos czekoladowy jest dosyć ciężki, więc piana może go nie utrzymać. Aby piana była bardziej sztywna i trwała, użyj najtłustszego mleka, jakie dostaniesz, podgrzej je z cukrem, jak w przepisie i spieniaj tak długo, aż będziesz widzieć, że piana jest odpowiednia- czas jest różny, zależy to od mleka i od mocy użytego spieniacza.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Szkoda tylko, że to przepis na latte macchiato a nie na caffe latte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że miło jest się poprzyczepiać, taka polska , cudowna rzeczywistość. Racja, to bardziej przepis na latte macchiato, ale czy Twój zgryźliwy komentarz naprawdę musiał mieć miejsce? Nie sądzę.

      Usuń
    2. a ja do dzisiaj nie wiem czym się różni caffe latte od latte macchiato ;D ludzie to się zawsze muszą doczepić

      Usuń
    3. Gdzie tu jest zgryzliwosc?

      Usuń
    4. Angie, Niestety jednym zgryźliwym komentarzem jest Twój własny. Anonimowy stwierdził/a tylko fakt a Ty od razu się do niego przyczepiłaś bo śmiał/a Ci zwróć uwagę.

      Usuń
    5. No dobrze, tylko czy ta dyskusja ma sens? Jeśli mam być szczera to naprawdę jakoś mało mnie interesuje, kto był złośliwy a kto nie. Może ja, może anonim, whatever. Naprawdę, pozwolę to sobie darować.

      Usuń
  16. Uwielbiam ta kawę. A przepis wydaje się nie za trudny więc wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  17. Co do różnicy pomiędzy latte a latte macchiato najłatwiej jest to wyjaśnić zdjęciami.
    latte= http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Latte_at_Doppio_Ristretto_Chiang_Mai_01.jpg
    latte macchiato= http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Latte_macchiato_with_coffee_beans.jpg

    Z tego co ja wiem a są to informacje jedynie wyczytane z sieci (anglojęzyczna wikipedia, różne polskie strony). To cafe latte jest o wiele bliżej do cappucino niż do Latte macchiato.Zresztą sama nazwa caffe latte znaczy jedynie kawa z mlekiem, za to latte macchiato coś w stylu zabrudzone mleko. Ciekawi mnie jednak różnica między caffe latte a cappucino. Z tego co zrozumiałem różnica jest w ilościach mleka i jego spienieniu w cappucino nie robi się żadnych latte artów nawet się nie da bo mleko jest mocno spienione i nie da się nim rysować jakiś serduszek. Za to w latte mamy lekko spienione mleko które jeśli właściwie wlewamy do espresso możemy wykonać różnego typu wzorki latte art.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjaśniając, latte machiatto to taka kawa jak w załączonym przepisie, błędnie nazywana caffe latte, natomiast odpowiadając na Twoje pyatnie "Czym różni sią caffe latte od cappuccino?" Otóż caffe latte to nic innego jak mocny napar z kawy zalany dużą ilością gorącego mleka natomiast cappucino książkowo wyjaśnione to espresso zalane ciepłym mlekiem w równej proporcji co do espresso z mleczną pianą na wierzchu. Może i wydaje się ze to wszyskto to jest to samo ale diabeł tkwi w szczegółach. Pozdrawiam

      Usuń
  18. kawa prezentuje się pięknie...szkoda że trzeba ją zamieszać

    OdpowiedzUsuń
  19. Aj, a ja sama już nie wiem. Powiem wam, że mi smakują dwie kawy, mojej babci i taka z kawiarenki ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super kawa. Bardzo dziękuję za przepis i porady. Taką kawę piłam jedynie w kawiarni i to za niemałą cenę, a teraz mogę w domu dowolnie rozkoszować się jej smakiem i zaskakiwać gości. Zainwestowałam tylko w spieniacz, który wraz z bateriami kosztował mnie.ok 10 zł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Zamiast kawy mozna dac kakao, ta przygotowane podaje swoim dziewczynkom, uwielbiaja ja :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm! Wygląda przepysznie! Z miłą chęcią napiłabym się tak przygotowanej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej mam pytanko.Czy orientujesz się jakie mleko roślinne nadaje się do robienia wzorków na kawie? próbowałam z sojowym i klapa.A co do kawy to cudeńka tworzysz ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie rzecz biorąc, aby móc zrobić wzorki na kawie trzeba użyć bardzo tłustego mleka, aby piana była mocna i sztywna. Może spróbuj z mlekiem kokosowym? Choć przyznam szczerze nie mam pojęcia, jakie mleko roślinne mogłoby się nadać, ponieważ nigdy nie używałam go do zrobienia piany do kawy:)
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam!:)

      Usuń
  24. Super przepis! Jasny i zwięzły, niewiele takich można znaleźć w Internecie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis! i wcale nie trzeba super wypasionego ekspresu! Jako kawosz amator mogę się zdeklarować i zrobić kawę z Twojego przepisu już jutro, dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierwszy raz dziś zrobiłam i jestem zachwycona: bardzo dziękuję :) I pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że smakowało!:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...