Latte bez ekspresu do kawy
Latte without coffee machine, for English scroll down
Jako osoba, która uwielbia kawę i pije ją codziennie, nie sposób, żebym nie opanowała sztuki samodzielnego przyrządzania jednej z najbardziej popularnych kaw na całym świecie- caffe latte.
Kiedy jestem w kawiarni z przyjaciółmi to jest kawa, którą zamawiam najczęściej, bo jest bardzo przyjemna w smaku, no i ta mleczna pianka<3
Kiedy postanowiłam zrobić sobie domową latte okazało się, że nie jest to wcale takie trudne na jakie wygląda i właściwie każdy kto jedynie posiada spieniacz do mleka jest w stanie zrobić sobie taką kawę, jak z najlepszych restauracji.
Dzisiaj podaję przepis na tą klasyczną, bez żadnych innych dodatków. W parę chwil możemy mieć pyszną domową latte; )
Domowa latte
na każdą szklankę kawy
składniki:
- pół szklanki mleka, w której będziecie podawać kawę
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ok 80 ml wrzątku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Homemade latte
1 portion
ingredients:
- 1/2 cup milk ( measured with cup to serve)
- 1 teaspoon instant coffee
- 80 ml hot water
- 1 teaspoon vanilla suga
1 portion
ingredients:
- 1/2 cup milk ( measured with cup to serve)
- 1 teaspoon instant coffee
- 80 ml hot water
- 1 teaspoon vanilla suga
1. To prepare your own latte you need a frother. I use frother from my hand blender equipment.
2. Do szklanki, w której będziecie podawać latte wlać mleko do połowy Szklanki wstawić do mikrofalówki i podgrzać mleko tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie zagotować.
Można też podgrzać najpierw mleko w rondelku, a później przelać do szklanek.
Do ciepłego mleka dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia
2. Add milk to a serving glass to 1/2 heigh of the glass. Take into the microvave for couple minutes to get warm the milk. Add sugar and stir until dissolved
Ja spieniam swoje mleko w większym naczyniu, po czym przelewam do szklanek i czekam, aż pianka oddzieli się od mleka. Nie robię tego w szklankach, ponieważ mój blender się do nich nie mieści.
3. Take the frother into the milk and start to frothing. Well frothed milk should rise to 3/4 heigh of the glass. I froth milk in another bowl and then pour milk and foam into the serving glasses, because my frother is too big to take it into the glass.
4. Kawę zalać wrzątkiem i odczekać chwilę aż się zaparzy
4. Pour the hot water into a coffee and stir, set aside for few minutes to brew.
Kiedy wlejemy całą kawę, piankę można oprószyć ciemnym kakao.
Smacznego!
5. When the foam has been separated from the milk, really gently pour coffee into the frothed milk, then serve immediately.
Enjoy!
Tak wygląda gotowa kawa.
This how it looks prepared coffee.
ooo tak! ja mam taki większy spieniacz, ale uwielbiam ubite mleeeeko!! :D Jest cudowne ;)
OdpowiedzUsuńNawet mogę je jeść łyżkami, byleby ubite było ;D
Piękna kawa, może kiedyś się na taką załapię? ;> :D
Jak tłustego mleka użyłaś ?
OdpowiedzUsuńJa używam mleka 1.5 %: )
UsuńCudne! Ja uwielbiam latte :)
OdpowiedzUsuńMarzę o taki spieniaczu. Może mi Mikołaj przyniesie...? :)
OdpowiedzUsuńrobię identycznie ! tylko bez syropu, bo nie mam :p nie ma to jak domowa kawa <3
OdpowiedzUsuńOoo, w końcu będę mogła cieszyć się domowym latte do śniadania! :))
OdpowiedzUsuńIdealna! <3 Mój barista :>
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie lubię kawy, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńO tak, to cos dla mnie:) cudna Ci wyszla:)
OdpowiedzUsuńJa zamiast spieniacza używam miksera i też latte jest idealne ;)
OdpowiedzUsuńTo też jest dobry sposób, ważne, żeby sobie radzić domowymi sposobami: ))
UsuńPozdrawiam!
Super przepis. Właśnie kupiłam sobie spieniacz i idę sobie zrobić kawusię. Kiedyś próbowałam z blenderem. Też było ok. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemny przepis! każdy smakosz kawy w końcu uwielbia pienistą latte
OdpowiedzUsuńZrobilam :) wyszlo cudownie ❤
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę w takim razie!: ))
UsuńPozdrawiam!
Zrobiłam w niedziel, wyszło idealne! <3
OdpowiedzUsuńTo świetnie, bardzo się cieszę!: )
UsuńMam pytanie, kiedy kawa już jest gotowa polewam sobie górę sosem czekoladowym i niestety ten dosłownie po chwili opada. Nie wiem co robię źle.. Może mleko jest źle spienione? Jak długo powinnam je takim spieniaczem Spieniac? Próbowałam już mleko ciepłe, zimne ale problem jest nadal ten sam ��
OdpowiedzUsuńSos czekoladowy jest dosyć ciężki, więc piana może go nie utrzymać. Aby piana była bardziej sztywna i trwała, użyj najtłustszego mleka, jakie dostaniesz, podgrzej je z cukrem, jak w przepisie i spieniaj tak długo, aż będziesz widzieć, że piana jest odpowiednia- czas jest różny, zależy to od mleka i od mocy użytego spieniacza.
UsuńPozdrawiam!
Szkoda tylko, że to przepis na latte macchiato a nie na caffe latte
OdpowiedzUsuńRozumiem, że miło jest się poprzyczepiać, taka polska , cudowna rzeczywistość. Racja, to bardziej przepis na latte macchiato, ale czy Twój zgryźliwy komentarz naprawdę musiał mieć miejsce? Nie sądzę.
Usuńa ja do dzisiaj nie wiem czym się różni caffe latte od latte macchiato ;D ludzie to się zawsze muszą doczepić
UsuńGdzie tu jest zgryzliwosc?
UsuńAngie, Niestety jednym zgryźliwym komentarzem jest Twój własny. Anonimowy stwierdził/a tylko fakt a Ty od razu się do niego przyczepiłaś bo śmiał/a Ci zwróć uwagę.
UsuńNo dobrze, tylko czy ta dyskusja ma sens? Jeśli mam być szczera to naprawdę jakoś mało mnie interesuje, kto był złośliwy a kto nie. Może ja, może anonim, whatever. Naprawdę, pozwolę to sobie darować.
UsuńUwielbiam ta kawę. A przepis wydaje się nie za trudny więc wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńCo do różnicy pomiędzy latte a latte macchiato najłatwiej jest to wyjaśnić zdjęciami.
OdpowiedzUsuńlatte= http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Latte_at_Doppio_Ristretto_Chiang_Mai_01.jpg
latte macchiato= http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Latte_macchiato_with_coffee_beans.jpg
Z tego co ja wiem a są to informacje jedynie wyczytane z sieci (anglojęzyczna wikipedia, różne polskie strony). To cafe latte jest o wiele bliżej do cappucino niż do Latte macchiato.Zresztą sama nazwa caffe latte znaczy jedynie kawa z mlekiem, za to latte macchiato coś w stylu zabrudzone mleko. Ciekawi mnie jednak różnica między caffe latte a cappucino. Z tego co zrozumiałem różnica jest w ilościach mleka i jego spienieniu w cappucino nie robi się żadnych latte artów nawet się nie da bo mleko jest mocno spienione i nie da się nim rysować jakiś serduszek. Za to w latte mamy lekko spienione mleko które jeśli właściwie wlewamy do espresso możemy wykonać różnego typu wzorki latte art.
Wyjaśniając, latte machiatto to taka kawa jak w załączonym przepisie, błędnie nazywana caffe latte, natomiast odpowiadając na Twoje pyatnie "Czym różni sią caffe latte od cappuccino?" Otóż caffe latte to nic innego jak mocny napar z kawy zalany dużą ilością gorącego mleka natomiast cappucino książkowo wyjaśnione to espresso zalane ciepłym mlekiem w równej proporcji co do espresso z mleczną pianą na wierzchu. Może i wydaje się ze to wszyskto to jest to samo ale diabeł tkwi w szczegółach. Pozdrawiam
Usuńkawa prezentuje się pięknie...szkoda że trzeba ją zamieszać
OdpowiedzUsuńAj, a ja sama już nie wiem. Powiem wam, że mi smakują dwie kawy, mojej babci i taka z kawiarenki ;)
OdpowiedzUsuńSuper kawa. Bardzo dziękuję za przepis i porady. Taką kawę piłam jedynie w kawiarni i to za niemałą cenę, a teraz mogę w domu dowolnie rozkoszować się jej smakiem i zaskakiwać gości. Zainwestowałam tylko w spieniacz, który wraz z bateriami kosztował mnie.ok 10 zł.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc;)
UsuńPozdrawiam!
Zamiast kawy mozna dac kakao, ta przygotowane podaje swoim dziewczynkom, uwielbiaja ja :-)
OdpowiedzUsuńMmm! Wygląda przepysznie! Z miłą chęcią napiłabym się tak przygotowanej kawy ;)
OdpowiedzUsuńHej mam pytanko.Czy orientujesz się jakie mleko roślinne nadaje się do robienia wzorków na kawie? próbowałam z sojowym i klapa.A co do kawy to cudeńka tworzysz ! :)
OdpowiedzUsuńOgólnie rzecz biorąc, aby móc zrobić wzorki na kawie trzeba użyć bardzo tłustego mleka, aby piana była mocna i sztywna. Może spróbuj z mlekiem kokosowym? Choć przyznam szczerze nie mam pojęcia, jakie mleko roślinne mogłoby się nadać, ponieważ nigdy nie używałam go do zrobienia piany do kawy:)
UsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam!:)
Super przepis! Jasny i zwięzły, niewiele takich można znaleźć w Internecie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! i wcale nie trzeba super wypasionego ekspresu! Jako kawosz amator mogę się zdeklarować i zrobić kawę z Twojego przepisu już jutro, dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz dziś zrobiłam i jestem zachwycona: bardzo dziękuję :) I pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńBeata
Bardzo się ciesze, że smakowało!:)
UsuńPrzepis świetny, zrobiłam ją niedawno gdy wpadły do mnie przyjaciółki na typowo babski wieczór. Kawa sprawdziła się naprawdę rewelacyjnie!! Dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńdzięki!!!
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję za przepis. Od dawna szukałam przepisu na dobrą kawę latte, a ta z Twojego wpisu jest naprawdę pyszna! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńszukam przepisów a tu właśnie cynamonowy blog ;) Uwielbiam cynamon, jedna z moich ulubionych przypraw, kupiłem porządny ekspres wreszcie BREVILLE Prima Latte, teraz powazniej podchodzę do tematu
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Niemal na każdą kieszeń, ale oczywiście wszystko zaczyna się od dobrej kawy, więc polecam spróbować nie tylko z kawą rozpuszczalną:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałem sobie zrobic takie latte ale nie miałem pojęcia jak. Dzięki Tobie moje marzenia moga się teraz spełnić
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuńAkurat ja jestem smakoszem kawy ogólnie i różne lubię przygotowywać i pić. Przydałyby mi się dodatkowe naczynia jak filiżanki, szklanki do latte też by mogły być. Myślę, że udane zakupy to na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata zrobię bez problemu. Piękne wzory i ciekawy wybór tam mają.
OdpowiedzUsuńA piliście kawę o smaku bananowym? Można ją dostać na https://cupandyou.pl/. Mają bardzo duży wybór właśnie kaw o różnych smakach takich jak nie dostaniecie w innych sklepach.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Korzystałam z niego przez kilka lat, jak nie miałam ekspresu do kawy. Na szczęście mój mąż to zauważył i kupił mi na rocznicę ślubu ciśnieniowy ekspres do kawy marki DeLonghi 550.55sb. Jestem nim zachwycona, bo jest łatwy w obsłudze i codziennie mogę pić ulubione Latte. Przygotowanie kawy zajmuje sekundę. Tu można więcej przeczytać na temat wyboru ekspresu: https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/coffee-culture/jak-wybrac-automatyczny-ekspres-do-kawy.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńTo niestety nie dla mnie. Ja muszę mieć ekspres ciśnieniowy i wtedy moja kawa smakuje idealnie. Długo zastanawiałam się, jaki ekspres ciśnieniowy kupić do nowego domu i w dalszym ciągu nie podjęłam decyzji. Wybór na pewno padnie na firmę https://www.oleole.pl/ekspresy-cisnieniowe,_Gaggia.bhtml ale teraz który model mam wybrać?
OdpowiedzUsuńJa również do przygotowywania domowej latte używam nowoczesnego blendera ręcznego, który kupiłam na https://duka.com/pl/agd/blendery wraz z różnymi akcesoriami. Dzięki nim urządzenie ułatwia mi przygotowywanie wszelkich potraw, a także napojów. Oprócz kawy przyrządzam za jego pomocą wyborne, zdrowe koktajle owocowe, które stanowią ważny element mojej codziennej diety.
OdpowiedzUsuń