wtorek, 10 grudnia 2013

Pierniczkovelove

Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim

 


Ten przepis jest absolutnie fenomenalny, jeśli o pierniczki chodzi. Ciasto robi się błyskawicznie, już przy samym robieniu pierniczków pięknie pachnie, mają cudowny kolor po upieczeniu, miękną bez obaw i są przepyszne- bardzo korzenne, bardzo piernikowe po prostu.
W tym roku zrobiłam ich 90, choć gdybym cieniej wałkowała ciasto, na pewno wyszłoby ok 100. Samo pieczenie i wykrawanie wzorów jest przyjemną sprawą. Później najgorsze jest czekanie, aż zmiękną i, kiedy będzie można je w końcu polukrować.
A lukrowanie...cudownie przez pierwsze dwie godziny. Potem już trochę gorzej; D Nie mniej po długich godzinach skończyłam lukrowanie i z efektu jestem właściwie zadowolona. Muszę jeszcze wypracować technikę, ale jak na osobę, która lukruję ciastka 2- 3 razy do roku, jestem zadowolona; )
Jeśli zrobicie te pierniczki teraz, dacie skórkę z jabłka i zamkniecie w szczelnym pudełku- powinny zmięknąć do świąt. Dodatkowo lukier powoduje, że pierniczki bardzo miękną.
Polecam je Wam, bo są naprawdę pyszne!!

Świąteczne pierniczki
ok 90- 100 pierniczków

składniki:
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczko kakao
- 1 jajko
- 300 g miodu
- 120 g masła

Masło roztopić razem z miodem w rondelku. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z cukrem pudrem i wszystkie pozostałe składniki. Dodać mieszankę miodu i masła i wyrobić elastyczne ciasto.
Piekarnik nastawić na 180 stopni< termoobieg>.
Blat podsypać mąką. Ciasto wałkować na grubość ok 3- 4 mm< w zależności od Waszych upodobań, ja lubię, jak akurat te pierniczki nie są takie bardzo cienkie> i wykrajać z niego dowolne kształty wykrawaczkami. Ciasto, którym aktualnie się nie zajmujecie umieścić w misce pod ściereczką.
Gotowe pierniczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachą i piec przez ok 8- 10 minut, w zależności od stopnia zarumienienia, jaku lubicie.
Gotowe pierniczki chwilę przestudzić, zdjąć z blachy i całkowicie ostudzić na kratce.
Zimne pierniczki schować do słoika/ plastikowego pudełka, miski, szczelnie zamknąć i czekać, aż zmiękną. Aby przyspieszyć ten proces, można do środka włożyć skórkę z jabłka- uważajcie, żeby miąższ nie dotykał pierniczków, bo mogą zrobić się mokre. Mięknienie przyspiesza również lukrowanie pierniczków.

składniki na lukier królewski::
- 2 białka jaj ważące 70 g
- 300 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na lukier umieścić w misce i na najniższych obrotach miksera miksować do uzyskania gęstej, błyszczącej i białej masy, trwa to ok 12- 15 minut. Następnie przełożyć do woreczków i dekorować. Lukier można również zabarwić, dodając barwniki, kiedy lukier jest już gotowy.

Jest to przepis na sporą ilość lukru królewskiego. Myślę, że połowa porcji wystarczy na udekorowanie wszystkich pierniczków. Jest to lukier gęsty, który nadaje się do robienia cienkich linii. Jeśli chcecie robić z lukru kształty, np. kwiatuszki, należy zwiększyć ilość cukru pudru- na każde 175 g gotowego lukru należy dodać a łyżkę cukru pudru, nie miksując jej, a jedynie mieszając.
Kiedy natomiast chcemy uzyskać płynny lukier do wypełniania kształtów- ja odmierzam pewną ilość gotowego lukru i dodaje do niego po prostu trochę wody. Nie opłacałoby mi się robić drugiej porcji lukru z mniejszą ilością cukru pudru: )

Gotowe pierniczki, które już zmiękły albo prawie zmiękły lukrować wedle upodobań.
Smacznego!






źródło przepisu na pierniczki: klik klik


8 komentarzy:

  1. Pierniczki-cudowne!
    Materiały do zdobienia-cudowne!
    Zdjęcia-cudowne!
    Efekt całości, czyli ozdobione i sfotografowane ciasteczka-cudowne, cudowne, cudowne! :)
    Mistrz!

    OdpowiedzUsuń
  2. no to piona - masz talent!!! wyglądają prześlicznie :) bo o smaku to już nawet nie trzeba wspominać, pierniczki numerem jeden na święta ;D
    ja robiłam rok temu, w tym będzie piernik, ale ciasteczek też nie odpuszczę :p

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne! aż szkoda je jeść! ; ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. I Ty to wszystko sama zrobiłaś?! Upiekłaś blisko sto pierczników i wszystkie tak ładnie udekorowałaś... podziwiam!:) wyglądają absolutnie świątecznie... koniecznie będę musiała kiedyś w końcu zrobić pierniczki-ciasteczka i również pobawić się w lukrowe i posypkowe dekoracje:) tylko może zacznę od mniejszej ilości, bo sto pierniczków to ilość zaporowa dla początkującego;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż chciałoby się zanucić za reklamą Coca Coli : " Coraz bliżej święta..."
    Cudne pierniczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Są po prostu boskie! Takie mogłabym dostać w prezencie pod choinkę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...