poniedziałek, 22 lipca 2013

Wiśnie w słoiku. A może jeszcze z kakao?

Dżem wiśniowy i czekowiśnia




Zakochałam się w robieniu przetworów. Długo zwlekałam, ale jak już zaczęłam, nie potrafię przestać. Tym razem mam dla Was wiśniowe przetwory, a już w kolejce do publikacji na bloga czeka kolejny dżem. Jaki? To za niedługo: )
A dzisiaj wiśniowo... w sumie jestem przewidywalna, bo skoro tyle wiśni mi się przytrafiło w tym roku, nie mogłam nie zrobić dżemu wiśniowego, który uwielbiam, zresztą chyba, jak każdy dżem: )
Zrobiłam wiśniowy, ale pomyślałam, że może skuszę się na bogatszą wersję i dodam do dżemu kakao?
To była bardzo dobra decyzja bo obydwa dżemy są nieziemskie, a ten z kakao...pomyślcie, mnóstwo aromatycznych wiśni zamkniętych w słoiku razem z pysznym i cierpkim kakao? To nie może nie smakować: ) Już sama nie wiem, który bardziej mi smakuje: )
Już nie mogę doczekać się zimowego poranka, na zewnątrz -15, śniegu po kolana, a ja wyciągam ze spiżarni dżem wiśniowy z kakao i zajadam na ciepłych tostach razem z twarogiem...o taaakkk!: )
Można zrobić tylko jedną wersję, ale ja stwierdziłam, że chcę obydwie: )

Dżem wiśniowy i czekowiśnia
5 i 1/2 słoiczków o pojemności 280g

składniki:

- 2.3 kg już wydrylowanych wiśni< przed drylowaniem ok 2.7 kg>
- 700- 800 g cukru
- 30 g kakao< jeśli będziecie robić tylko wersję z kakao należy zwiększyć ilość do ok 50 g>
- 1/4 szklanki wody< ja o niej zapomniałam; D należy zwiększyć jej ilość, kiedy wybierzecie wersję tylko z kakao>

Wiśnie przełożyć do dużego garnka i zasypać cukrem, doprowadzić do zagotowania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć wiśnie, aż dżem będzie gęsty< u mnie tym razem trwało to dosyć długo ok 3 godziny i 15 minut> Smażenie można rozłożyć sobie na 2 lub 3 dni. Ja jednak smażę tylko 1 dzień, jestem po prostu zbyt niecierpliwa; D
Kiedy dżem jest gotowy połowę przełożyć do  gorących słoików, do drugiej połowy wlać rozmieszane kakao z wodą i smażyć jeszcze przez chwile, mieszając, żeby nie utworzyły się grudki.
Każdy słoik dobrze zakręcić i pasteryzować przez ok 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat pasteryzacji i przygotowania słoików znajdziesz tutaj.
Smacznego!












W wiśniowym sadzie 2013


9 komentarzy:

  1. czekowiśnia to cos dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. czekowiśnie muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. wiśniowo - dajny pomysł na przetwory na zime ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. też uwieeelbiam domowe przetwory :D
    Ale, ale-z wiśni nie robiłam, bo drogie, a niestety nie mam takich darczyńców :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego nie. Brzmi bardzo apetycznie!
    P.S. Ja też uwielbiam cynamon :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czekowiśnia mnie zaintrygowała!!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...