piątek, 19 lipca 2013

Coś dla plackożerców: penkejkowa, borówkowa wieża

Blueberry pancakes



Czyż to nie jest placuszkowa rozpusta?; )
Chciałam jagody, ale w sklepie były tylko borówki, chciałam je zjeść z jogurtem ale, kiedy pomyślałam o placuszkach nie było odwrotu: ) Usmażyłam całą górę piętrzących się, puszystych placuszków z błyszczącymi się borówkami w środku. Jakby tego było mało sos borówkowo- cynamonowy i jeszcze borówki w całości. Nic tak nie poprawia humoru, jak taka placuszkowa wieża, wierzcie mi: )
Rzecz jasna nie zjadłam ich sama, nie umiałabym, nawet, gdybym chciała; D Nie były też na śniadanie, ale na obiad; ) Gdyby były na śniadanie, zdecydowanie zrobiłabym z połowy porcji.
 Nic mnie od nich nie odrzuci, nawet fioletowe zęby ręce, usta...: )

Czemu blueberry pancakes a nie placuszki z borówkami? Bo te placuszki tak bardzo kojarzą mi się z Ameryką i moim ukochanym serialem Twin Peaks, mimo, że tam serwowano placek z jagodami a nie penkejki z borówkami: D Tak, ja i moje skojarzenia, można się pogubić; D

Tak właśnie wynagradzam sobie nieudane dni w moim życiu...To chyba dobry sposób?

Blueberry pancakes
15 placuszków

składniki:

- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1 szklanka* mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 250- 300 g borówek amerykańskich**

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem gałką muszkatołową i solą. Do osobnej miski wlać mleko, dodać jajko, olej i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. Do mokrych składników sukcesywnie dodawać suche i mieszać wszystko energicznie rózgą, żeby nie powstały grudki.
Patelnie do naleśników lub z nieprzywierającym dnem wysmarować cieniutką warstwą masła i rozgrzać na średnik ogniu.
Na patelnię nałożyć 2 spore łyżki masy na każdy placuszek, poczekać chwilę i zacząć nakładać po kilka borówek na wierzch placka. Kiedy będą widoczne wyraźne pęcherzyki powietrza czas przewrócić placka na drugą stronę< nie miałam z tym problemu, ciasto nie wypływa> i smażyć jeszcze aż druga strona się zarumieni.

składniki na sos borówkowo- cynamonowy
- 100 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do uzyskania płynnej masy.

Placki układać jeden na drugim, polać sosem borówkowo- cynamonowym i, jeśli zostały przyozdobić borówkami.
Smacznego!

* szklanka o pojemności 250 ml
** mówiąc szczerze nie wiem, ile ich wykorzystałam, kupując je, pani w sklepie po prostu przesypała mi je z koszyczka do reklamówki a ja nie spojrzałam na wagę: ) W trakcie robienia placków wyjadłam ich też trochę z miski; D










przepis na masę zaczerpnięty z: klik klik 

14 komentarzy:

  1. Omnomnom - tylko to rzuca się na usta, patrzać na tę górkę placuszków <3 Są jagody, trzeba korzystać!
    A swoją drogą, wieeeelki plus za Twin Peaks, to jeden z moich ulubionych seriali, po prostu go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agent specjalny FBI Dale Cooper i jego dyktafon<3
      ; D

      Usuń
  2. Wyglądają tak bardzo kusząco *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeej ta góra placków wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm czyli to coś dla mnie, mnóstwo placuszków i pyszne borówki ! o tak *-*

    p.s. pytałaś się o płatki- używam płatki owsiane zwykłe z Kupca, zalewam wieczorem a rano gotuję i są takie pyszne -łychostajne :D ! polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie :D świetna wieża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale w Polsce rosną borówki :P A zwyczajowo nazywa się je jagodami, haha :)
    chyba, że to są taaaakie wielgachne kulki, trochę jak porzeczka to wtedy jest amerykańska :D
    Aaale góra cudowna, nie wiem, czy na razy by mi weszła, ale wiesz co? Usmaż jeszcze jedną i ja sprawdze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jagody są małe i ciemnofioletowe, borówki za to są jaśniejsze, większe i nie są fioletowe w środku, poza tym smakują inaczej; D To moja różnica, co do tych owoców; D

      Usuń
  7. Już wiem co będę jadła w niedzielę na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mega rozpusta której chetnię bym uległa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...