Blueberry pancakes
Czyż to nie jest placuszkowa rozpusta?; )
Chciałam jagody, ale w sklepie były tylko borówki, chciałam je zjeść z jogurtem ale, kiedy pomyślałam o placuszkach nie było odwrotu: ) Usmażyłam całą górę piętrzących się, puszystych placuszków z błyszczącymi się borówkami w środku. Jakby tego było mało sos borówkowo- cynamonowy i jeszcze borówki w całości. Nic tak nie poprawia humoru, jak taka placuszkowa wieża, wierzcie mi: )
Rzecz jasna nie zjadłam ich sama, nie umiałabym, nawet, gdybym chciała; D Nie były też na śniadanie, ale na obiad; ) Gdyby były na śniadanie, zdecydowanie zrobiłabym z połowy porcji.
Nic mnie od nich nie odrzuci, nawet fioletowe zęby ręce, usta...: )
Czemu blueberry pancakes a nie placuszki z borówkami? Bo te placuszki tak bardzo kojarzą mi się z Ameryką i moim ukochanym serialem Twin Peaks, mimo, że tam serwowano placek z jagodami a nie penkejki z borówkami: D Tak, ja i moje skojarzenia, można się pogubić; D
Tak właśnie wynagradzam sobie nieudane dni w moim życiu...To chyba dobry sposób?
Blueberry pancakes
15 placuszków
składniki:
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1 szklanka* mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 250- 300 g borówek amerykańskich**
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem gałką muszkatołową i solą. Do osobnej miski wlać mleko, dodać jajko, olej i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. Do mokrych składników sukcesywnie dodawać suche i mieszać wszystko energicznie rózgą, żeby nie powstały grudki.
Patelnie do naleśników lub z nieprzywierającym dnem wysmarować cieniutką warstwą masła i rozgrzać na średnik ogniu.
Na patelnię nałożyć 2 spore łyżki masy na każdy placuszek, poczekać chwilę i zacząć nakładać po kilka borówek na wierzch placka. Kiedy będą widoczne wyraźne pęcherzyki powietrza czas przewrócić placka na drugą stronę< nie miałam z tym problemu, ciasto nie wypływa> i smażyć jeszcze aż druga strona się zarumieni.
składniki na sos borówkowo- cynamonowy
- 100 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do uzyskania płynnej masy.
Placki układać jeden na drugim, polać sosem borówkowo- cynamonowym i, jeśli zostały przyozdobić borówkami.
Smacznego!
* szklanka o pojemności 250 ml
** mówiąc szczerze nie wiem, ile ich wykorzystałam, kupując je, pani w sklepie po prostu przesypała mi je z koszyczka do reklamówki a ja nie spojrzałam na wagę: ) W trakcie robienia placków wyjadłam ich też trochę z miski; D
przepis na masę zaczerpnięty z: klik klik
Omnomnom - tylko to rzuca się na usta, patrzać na tę górkę placuszków <3 Są jagody, trzeba korzystać!
OdpowiedzUsuńA swoją drogą, wieeeelki plus za Twin Peaks, to jeden z moich ulubionych seriali, po prostu go uwielbiam :)
Agent specjalny FBI Dale Cooper i jego dyktafon<3
Usuń; D
TAK <3
UsuńWyglądają tak bardzo kusząco *.*
OdpowiedzUsuńjeeej ta góra placków wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńmmm czyli to coś dla mnie, mnóstwo placuszków i pyszne borówki ! o tak *-*
OdpowiedzUsuńp.s. pytałaś się o płatki- używam płatki owsiane zwykłe z Kupca, zalewam wieczorem a rano gotuję i są takie pyszne -łychostajne :D ! polecam :)
Coś dla mnie :D świetna wieża :)
OdpowiedzUsuńAle w Polsce rosną borówki :P A zwyczajowo nazywa się je jagodami, haha :)
OdpowiedzUsuńchyba, że to są taaaakie wielgachne kulki, trochę jak porzeczka to wtedy jest amerykańska :D
Aaale góra cudowna, nie wiem, czy na razy by mi weszła, ale wiesz co? Usmaż jeszcze jedną i ja sprawdze :D
Dla mnie jagody są małe i ciemnofioletowe, borówki za to są jaśniejsze, większe i nie są fioletowe w środku, poza tym smakują inaczej; D To moja różnica, co do tych owoców; D
UsuńJuż wiem co będę jadła w niedzielę na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńPolecam; D
UsuńMega rozpusta której chetnię bym uległa :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki <3
OdpowiedzUsuń