wtorek, 16 lipca 2013

Improwizacja w kuchni się opłaca.

Mini paje z mieloną wieprzowiną i papryką z dipem tzatziki




Warto eksperymentować w kuchni. Ten przepis dowodzi, że własna inwencja twórcza może zdziałać cuda:)
Wszystko zaczęło się właściwie od pomysłu na formę w jakiej chciałam podać ten farsz, pomyślałam sobie, że może zamiast klasycznego dużego ciasta z farszem i kruchą "pokrywką" warto zrobić to w formie na muffiny. Zabrałam się do ciasta kruchego, byłam bardzo z siebie< i ciasta> zadowolona, ale kiedy zaczęłam wałkować ciasto pomyślałam sobie "no dobra, ale ja ich mogę nie wyciągnąć". I mój entuzjazm opadł do wartości nie przekraczającej minimalnego zadowolenia.
Nie mogłam się wycofać, wszystko już miałam gotowe i stwierdziłam, że trudno, jak ich nie wyciągnę w całości to znajdę inny sposób, żeby móc je zjeść na talerzu, niekoniecznie tak, jak to sobie zaplanowałam.
Samo nakładanie wierzchu też nie jest relaksującym zajęciem...o niieee. Trzeba zachować spokój, bo ja chciałam 3 razy rzucić formą w kąt i dać sobie spokój; D Przyznaję, nie jest to zbyt łatwe, ale wszystko się da; D
Kiedy wyciągałam formę z piekarnika, chciałam tylko, żeby były smaczne, już nie musiały ładnie wyglądać; D
Okazało się na całe szczęście, że wystarczy chwilę poczekać, następnie podważyć je delikatnie płaskim narzędziem, a paje wychodzą z formy bez problemu, pierwsza wątpliwość z głowy.
A co ze smakiem? Nie jestem osobą, która lubi się przechwalać, absolutnie. Powiem jedynie, że były naprawdę smaczne, ostre, wyraziste, a w połączeniu z tzatzikami tworzyły danie, które z chęcią będę powtarzać. Moi domownicy również były zadowoleni, a bali się tak samo, jak ja, mając nadzieję, że ich nie otruję: )
Tak więc próbujcie w kuchni wszystkiego, na co macie ochotę, improwizacja się opłaca: )

Mini paje z mieloną wieprzowiną i papryką z dipem tzatziki
12 sztuk

-składniki na ciasto:

- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżi zimnej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać kurkumę, sól, kminek i wszystko wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać je palcami razem z sypkimi składnikami, żeby powstała kruszonka. Następnie dodać żółtko, wodę i zagnieść, jak najszybciej w miarę zbitą kulę, jak najmniej dotykając ciasta- będzie wtedy idealnie kruche.
Ciasto owinąć szczelnie w folię spożywczą, uformować z niego dysk i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

składniki na farsz:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/4 papryki żółtej i czerwonej< może być też zielona albo pomarańczowa, wybór należy do Was>
- 1 mała papryczka pepperoni
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- sól i pieprz

Kiedy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie. Cebulę, czosnek, papryczkę pepperoni, papryki czerwoną i żółtą pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią najpierw cebulę, podsmażyć 1 minutę, następnie dodać czosnek i papryczkę, wszystko smażyć jeszcze przez chwilę.
Na patelnię wrzucić mięso mielone i podsmażyć aż zmieni kolor, dodać papryki, przecier pomidorowy i dusić przez minutę. Do całości dodać jeszcze sos sojowy i cukier, wszystko wymieszać i dusić przez moment, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Schłodzone ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 ciasta. 1/3 schować do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować 2/3 ciasta na cienki placek i wykrawać z niego 8- centymetrowe kółka, które należy umieścić w zagłębieniach formy na muffiny, doklejając ciasto do formy. Takim sposobem wypełnić pozostałe zagłębienia.
Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkować je na placek tej samej grubości, co poprzednio i wykrawać z niego kółka tym razem 5- centymetrowe.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Następnie na ciasto nałożyć po ok łyżce farszu, tak, żeby za bardzo nie wystawał nad ciastem, przykryć wykrojonym kółkiem, brzegi delikatnie zlepić ze sobą palcami, potem można pomóc sobie widelcem. Środek każdego paja naciąć, aby para mogła mieć swoje ujście.
Piec w rozgrzanym piekarniku ok 35 minut.
Po upieczeniu odczekać chwilę, następnie delikatnie podważyć każdego paja płaskim narzędziem, tak, żeby łatwiej można było go wyciągnąć z formy.

składniki na dip tzatziki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 zielony ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku i mięty
- sól i pieprz

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę albo bardzo drobno pokroić. Do miski wlać jogurt, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić na samym końcu solą i pieprzem

pozostałe składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii

Na talerzu ułożyć paje, przekrojone na pół pomidorki, ozdobić bazylią. Tzatziki przelać do mniejszego naczynia na dipy i podawać z resztą.
Smacznego!









przepis na tzatziki pochodzi z książki "przekąski" wydawnictwa Buchmann


r>

5 komentarzy:

  1. Wyglada pysznie ! Lubie jedzenie w tym stylu 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie . nie przepadam za mielonym ,ale może jakby z kurczakiem było to też pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kurczak to również dobry pomysł: )

      Usuń
  3. zawsze towarszyszy i ten stres-czy to, aby na pewno wyjdzie, będzie wyglądać, a co dopiero smakować?!
    i najgorsze jest to, kiedy czujesz, że coś jest nie tak, a inni dzielnie zapewniają cię, że jest ggeeeenialnie! Już chyba wolę prawdę, bo wtedy wiesz, co ulepszyć.
    Ale ty jak widzę, martwić się nie musiałaś, wszystko wyszło ideealne :) gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co Ty, zawsze się martwię; D Moja mama jest bardzo wybredna i zawsze, jak gotuję przychodzi i sprawdza, czy aby na pewno wiem, co robię; D Udaję, że ogarniam całkowicie, ale tak naprawdę czasami nie wiem, od czego mam zacząć; D

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...