niedziela, 28 lipca 2013

Lubisz pierogi z jagodami?: )

Pierogi z jagodami



Nareszcie się ich doczekałam. Miałam już na nie ochotę od bardzo dawna i w końcu miałam możliwość je zrobić. Ach jakie one są pyszne, ciasto jest takie, jakie lubię- cienkie i elastyczne, a środek... wypełniony po brzegi pysznymi jagodami. 
Szczerze mówiąc to moje drugie własne pierogi, pierwsze miały być na święta z kapustą i grzybami, ale... ciasto nie wyszło, okropnie się posklejały i nie było, co ratować. Z tymi na szczęście nic takiego się nie dzieje, ciasto daje się formować, nie przylepia się do blatu i jest elastyczne, a więc nie rozrywa się podczas zlepiania. Podczas gotowania pierogi również się nie zlepiają, a co najważniejsze nadzienie nie wycieka< no, trzeba je pozlepiać, ale, jak nie ma żadnej dziurki, ciasto nie popęka>.
Robiąc te pierogi walczyłam z czasem, byłam umówiona na późniejszą godzinę, ale najpierw musiałam ulepić te wszystkie pierogi, więc robiłam je, jak opętana; D Ale udało mi się, zdążyłam, tyle że właściwie niepotrzebnie się spieszyłam, bo chwilę po tym, jak otrzepałam się z mąki telefon zadzwonił, że nici ze spotkania... Taka ironia losu: )
Robiłam z połowy przepisu i wyszło mi aż 49 pierogów, tyle, że małych- zrobionych standardową szklanką po nutelli: ) Ja najbardziej lubię, kiedy pierogi mają cienkie ciasto i dużo nadzienia, wtedy mogłabym zjeść ich tonę: )
Tak więc, jeśli lubisz to zrób koniecznie, są przepyszne...: )

Pierogi z jagodami
ok 30 niewielkich pierogów

składniki:
- 300 g mąki poznańskiej
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki oleju
- 125 ml gorącej wody
-1/4 łyżeczki soli
- 200- 250 g jagód
- 1- 2 łyżki cukru lub więcej do smaku

Jagody umyć i odsączyć na sitku, Odstawić, żeby podeschły.
Mąkę przesiać i wysypać na blat, robiąc kopiec. Na środku zrobić zagłębienie, dodać olej, jajko i sól. Zebrać mąkę z boków i wymieszać z jajkiem i olejem. Dolewać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, łatwo odchodzić od blatu i rąk i nie powinno mieć "cellulitu"- powinno być gładkie: )
Do jagód dodać cukier i wymieszać< ja podzieliłam sobie jagody na dwie części, wsypałam 1 łyżkę cukru do tej części, której akurat używałam do nadziewania, żeby cukier nie za bardzo się roztopił i nie powstała woda>.
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części schować pod ściereczkę, jedną część rozwałkować na cienki płat ciasta- ja wałkowałam dosyć cienko. Szklanką wycinać kółka, na każde kółko nałożyć po niepełnej łyżce jagód z cukrem. Delikatnie, ale dokładnie zlepić pierogi i kłaść na podsypany mąką blat lub stolnicę.

Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Wrzucić pierogi i gotować przez 5- 6 minut. Łyżką cedzakową wyciągać pierogi na talerzyk. Podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną, bitą śmietaną, masłem i cukrem...
Smacznego!






źródło przepisu: klik klik


Jagodowo Nam edycja 5!

9 komentarzy:

  1. Jagód nie lubię, ale błagam, zdradź jak zlepić tak ładnie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, ciężko to trochę wytłumaczyć, ale spróbuję; D Po nałożeniu farszu, bierzesz pieroga i składasz go na pół. Zaczynasz od lewego, albo prawego rogu, ja jestem leworęczna, więc łatwiej było mi zacząć od prawego. Zlepiasz ze sobą kawałek przystających brzegów, a następnie kciukiem zawijasz zlepiony brzeg od tyłu do przodu. Przesuwasz palce i robisz dokładnie to samo do końca. Palcami jednej ręki przytrzymujesz pieroga a palcami drugiej zlepiasz i zawijasz. Farsz najprawdopodobniej wyleci, ale, jeśli Twoje ciasto będzie elastyczne w połowie zlepiania pieroga po prostu je wepchaj do środka; D

      Usuń
  2. Najlepszee
    ! Ze śmietaną i cukrem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo taaak! Borówki <3 skąd masz? Podrzuć mi kilka, 3 lata nie jadłam!! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 lata!? Masakra. Przyjeżdżaj do mnie to się objemy; D

      Usuń
  4. Uwielbiam pierogi z jagodami.
    Chyba najwyższy czas je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, ale piękne i przepyszne pierogi! Niezbyt lubię lepić pierogi, ale uwielbiam je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale warto jednak zrobić swoje, jaką ma się później satysfakcje!: )

      Usuń
  6. piękne fotki i "falbanki"
    :)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...