środa, 31 lipca 2013

Masz ochotę na prawdziwy kisiel?

Domowy kisiel jagodowy




Kisiel...z nim od zawsze był u mnie problem, raz go lubiłam, raz nienawidziłam, potem znowu polubiłam. Teraz lubię, ale jem go bardzo rzadko, szczerze mówiąc to nie pamiętam, kiedy ostatnim razem miałam okazję go jeść. Tyle, że, jak już go jadłam to zazwyczaj ten torebkowy, który się wsypuje, zalewa wrzątkiem i ot co jest, mamy gotowy kisiel.
I właśnie ostatnio naszła mnie ochota na kisiel, ale postanowiłam, że tym razem zrobię swój i to była najlepsza decyzja, jaką mogłam tego dnia podjąć; D Nie ma sensu, żebym porównywała ten kupny do domowego, nawet nie ma co porównywać: )
Jeśli lubicie takie gęste, lejące się i lepkie rzeczy< z chemicznego punktu widzenia jest to roztwór koloidalny; D> to naprawdę warto zrobić swój kisiel, jest pyszny: ) A z dodatkiem bitej śmietany... to już całkowita rozpusta; D.

Kisiel jagodowy
3- 4 porcje

składniki:
- 150 g+ 50 g jagód
- 500 ml wody
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżki brązowego cukru lub więcej do smaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu

150 g jagód wsypać do garnka, dodać 450 ml wody cukier i cynamon. Wszystko ze sobą zagotować.
W pozostałej wodzie rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną.
Kiedy mikstura jagodowa będzie się gotować, powoli wlewać do niej mąkę z wodą, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotować jeszcze przez ok 4- 5 minut. 
Kisiel zdjąć z ognia i dodać 50 g jagód, wymieszać.
Można jeść na ciepło lub na zimno< zimny kisiel jest bardziej gęsty>. Ja nie dałam rady wytrzymać i zjadłam na ciepło: )
Smakuje nieziemsko z bitą śmietaną;)
Smacznego!











Do kolejnego napisania: )
;*

12 komentarzy:

  1. domowy kisiel z całą pewnością pyszny!! do tego zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowe ;) super ! jagodowy <3
    weź mnie na plaże *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy kisiel jest pyszny :) Też robiłam ale był truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszka orkiszowa niewiele się różni od kaszy manny :) Smak bardzo podobny :)

      Usuń
  3. Całe wieki nie jadłam kisielu.
    Pamiętam jak mama nam go robiła z truskawek.
    Masz rację taki domowy kisiel jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z moich ulubionych deserów w dzieciństwie - właśnie kisiel, nic innego! :) Pycha, pycha, pycha. Tyle tylko, że nigdy nie robiłam domowego, dasz wiarę? Zawsze tylko z torebki. Definitywnie muszę sobie przygotować taki, jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to obowiązkowo musisz zrobić moja droga!

      Usuń
  5. ja jeszcze nigdy nie robiłam!
    Pokłon dla ciebie za odwagę :)
    Miłego wypoczynku, trzym się ciepło;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muuuuszę zrobić, nie lubię torebkowych. Taki domowy, to co innego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki domowy kisielek to jest dopiero pychota, podejrzewam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mamusia mi taki robiła w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny kolor i konsytencja! domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...