poniedziałek, 1 lipca 2013

Na pożegnanie rabarbaru

Pełnoziarniste crumble z rabarbarem




Ach ten rabarbar.... Żałuję, że częściej po niego nie sięgałam, teraz, kiedy kończy się na niego sezon mam wyrzuty sumienia. Mnie bardzo zasmakował, niestety, tylko mnie w domu... Kiedy chciałam kupić rabarbar i zrobić jakieś dobre ciacho, albo cokolwiek, co łączyłoby się z przygotowaniem rabarbaru, moja mama miała kwaśna minę, jakby właśnie zjadła surową łodygę rabarbaru. U mnie w domu nie przepada się za rabarbarem, dlatego nie robiłam żadnych słodkości na siłę, bo przecież, mimo że uwielbiam rabarbar, sama nie zjadłabym blachy ciasta. Jedynie ostatnie ciasto z kruszonką było wyjątkiem, zniknęło tak szybko, jak zdążyłam pomyśleć o tym, że jest takie pyszne. Ale był też ananas i kruszonki od groma, więc rabarbar nie był tak rabarbarowy, jak w przepisach z wykorzystaniem tylko rabarbaru, a więc moja rodzina nie miałą na co narzekać: )
Szkoda, szkoda... ale na sam koniec nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności zjedzenia rabarbaru, nie tym razem!
Najprostsza forma delektowania się rabarbarem, jaką mogłam wybrać... crumble. Każdy, kto mówi, że ma właśnie "ten" smak, ma rację. To jest po prostu wspaniały deser. Nie jest za słodki, więc ostrzegam fanów słodkich deserów: )
Ale ten rozpływający się kwaskowaty smak w połączeniu z chrupką kruszonką jest w stanie zrekompensować wszelkie niepowodzenia dnia. Do tego jogurt naturalny lub, dla większych łasuchów gałka lodów waniliowych lub bita śmietana.
Rozpustnie ostatnio u mnie w kuchni...: )

Pełnoziarniste crumble z rabarbarem
2 porcje

składniki na "spód":

- 350 g rabarbaru
- 2- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 centymetrową kostkę. Wysypać na patelnię, zasypać cukrem i smażyć, aż rabarbar puści sok i cukier rozpuści się. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilkę.
Następnie przełożyć do przygotowanych wcześniej naczynek, które można zapaiekać w piekarniku.

składniki na crumble:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g masła
- 50- 60 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu, dla lubiących< czyli zdecydowanie dla mnie: )>- 1 łyżeczka

Masło rozpuścić. Mąkę, cukier trzcinowy i cynamon połączyć w misce. Do sypkich składników dodać rozpuszczone masło i ostrożnie< żeby się nie poparzyć, masło jest gorące!> wymieszać wszystko razem, a następnie zagnieść na kruszonkę.
Powstałą kruszonką obsypać rabarbar i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 min, aż kruszonka nabierze rumieńcy.
Gotowe crumble wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze gorące z jogurtem naturalnym, lodami waniliowymi, bitą śmietaną...
Smacznego!







inspiracja: klik klik

6 komentarzy:

  1. o tak, u mnie w domu to nie wszyscy też są jego miłośnikami.. :D
    Ale bez cynamonu to się nie mogło obyć! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Juz wiem, co dzisiaj bedzie na kolacje/deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam crumble i chyba u mnie też ten deser zagości dziś na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, szkoda, ze nie mam już rabarbaru. Może zrobię z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...