poniedziałek, 8 lipca 2013

Jagodzianki z kruszonką

Blueberry buns with streusel, for English scroll down


Jagodzianki uwielbiałam od zawsze. Odkąd pamiętam zajadałam się nimi, brudząc na fioletowo przy okazji wszystko, co jest możliwe. To niezawodny wypiek, po którym od razu uwielbia się jagody.
Dzięki mojej mamie, która kupiła mi  duużoo jagód mogłam je jeść na śniadanie, obiad i deser. W moim domu po truskawkowym okresie nastał czas na jagody, pyszne małe, fioletowe groszki, za którymi niewątpliwie szaleję.
Tak naprawdę nigdy nie zdecyduję się na ulubione owoce lata, każde ma w sobie coś, co kocham i nie wyobrażam sobie lata beż żadnego z nich, tak już mam, owoce w lato są przepyszne i nigdy chyba nie zdecyduję się na moje ulubione. Ale jagody... jagody to moje faworytki, to na pewno, ale czy ulubione? Sama nie wiem: )
Tak czy siak, jagodzianki musiały być: must have lata. Bez nich nie poczułabym, że jest lato: ) To chyba moje małe< kolejne> jedzeniowe uzależnienie: )
Każdy, kto uwielbia jagody, nie, nie powinien, a MUSI zrobić jagodzianki! Koniecznie z kruszonką!

Jagodzianki z kruszonką
ok 10 sztuk

składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 80 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml ciepłego mleka
- szczypta soli

Mąkę przesiać do miski i dodać drożdże oraz cukier. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać sól, jajko i zagnieść w jednolitą kulę. Następnie dodać masło i ugniatać to powstania elastycznego i zwartego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na ok 1.5 godziny do podwojenia objętości.

składniki na nadzienie z jagód:
- ok 700 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną bezpośrednio przed wypełnianiem ciasta nadzieniem. W innym wypadku jagody puszczą za dużo soku. 

składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli

Mąkę połączyć z cukrem oraz solą, dodać pokrojone masło i rozcierać w palcach do powstania kruszonki- im dłużej tym ciasto będzie bardziej zwarte, więc nie żałujcie :) Ciasto odstawić do lodówki na czas robienia jagodzianek


Kiedy ciasto będzie gotowe nalezy je odgazować, krótko wyrobić i podzielić na 9-10 kulek, Każdą kulkę rozwałkować na płaski placek i włożyć do miseczki, aby następnie wypełnić ciasto nadzieniem jagodowym- ok 3-4 raczej kopiastych łyżek. Następnie bardzo dokładnie zlepić jagodziankę, delikatnie wziąć do rąk i powoli formować w podłużną bułeczkę. Gotowe jagodzianki odstawić na papier do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut-45 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni- grzanie góra-dół.
Napuszone jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do solidnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, po czym opudrować cukrem pudrem.
Smacznego!

Blueberry buns with streusel
10 buns

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 250 ml luke warm milk
- 1 egg
- 80 g melted butter
- 100 g sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 7 g active dry yeast
- pinch of salt

Sift flour and add to the bowl with sugars and yeasts. Add egg, salt and milk and knead until incorporated. Add butter and knead until elastic and firm dough. Next add in an another bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place for around 1.5-2 hours until doubled size. 

ingredients for blueberry filling:
- around 700 g blueberries
- 2-3 tablespoons potato starch
- 3-4 tablespoons sugar

Stir blueberries with starch and sugar, but only just before stuffing buns, otherwise blueberries will release too much juice. 

ingredients for streusel:
- 100 g all purpose flour
- 50 g sugar
- 50 g cold butter
- pinch of salt

Combine flour, sugar and salt in a bowl. Add cold and cubed butter and crush with fingers until crumbled. The more you crush it the more structured streusel will be. Keep streusel in the fridge while making buns

When the dough ir ready, deflate it, roll a little and divide into 9-10 balls. Roll each ball in a thin circle and put into a small bowl, then fill with the blueberry filling (add a lot of blueberries, don't be shy). Close it down, shape into a oblong bun and put on a baking sheet lined with parchment paper. Cover with a kitchen cloth and set aside for 30-45 minutes until puffed. 
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Brush each bun with a egg wash, then add streusel on top and put to the preheated oven, bake around 25 minutes until golden brown. Take out from the oven and set aside to cool then sprinkle with icing sugar. 
Enjoy!







5 komentarzy:

  1. Jagodzianki,poezja smaku,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jagodzianki, teraz cały czas goszczą u mnie na stole, uwielbiam to jak mam pobrudzone dłonie i buzię od nich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaaaaaaagodzianki,jaaaaaagodzinaki!:D
    Piękne,równe ci wyszły, wpaaadam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny wypiek!:)
    mniam!
    ps: śliczne tło kwieciste :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. OOh też uwielbiam jagodzianki!:) Twoje prezentują się znakomicie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...