Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, truskawkami i migdałami
Tym przepisem kończę mój truskawkowy sezon, ach jaki pył pyszny...Mógłby trwać trochę dłużej, ale z drugiej strony czekają na mnie inne, równie pyszne owoce; )
Ta rolada była zachcianką moich domowników, już od jakiegoś czasu namawiali mnie, żebym ją zrobiła. Cierpliwie czekałam, aż będę miała truskawki i aż będzie ciepło, żeby podczas upalnego popołudnia, popijając zimną lemoniadę na tarasie móc zajadać tą właśnie roladę, schłodzoną, mięciutką i puszystą zarazem.
Robiłam ją po raz pierwszy, więc miałam obawy, co do jej zawijania, ale po niewielkim wysiłku udało mi się jej nie rozerwać i pozostawić w całośći; D
Moi domownicy byli tak spragnieni tego ciasta, ze kiedy już go zrobiłam, wieczorem nie było ani jednego kawałka, bo to po obiedzie, 2 godziny po obiedzie, dla babci, dziadka...; )
I mówiąc szczerze ta rolada naprawdę jest bardzo smaczna. Zawsze najbardziej lubiłam w nich tą lekkość i puszystość, niby zwyczajny biszkopt i bita śmietana, a jednak jest w nich coś, co sprawia, że są takie wyjątkowe.
Myślę, że jak na ostatni truskawkowy przepis, ładnie je pożegnałam: )
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, truskawkami i migdałami
składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej, typ 450
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni< termoobieg>
Białka oddzielić od żółtek. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia w osobnej misce.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawać powoli, partiami cukier. Miksować do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Do masy dodawać po jednym żółtku i miksować do dokładnego połączenia po dodaniu każdego żółtka.
Wyłączyć mikser. W dwóch partiach dodać sypkie składniki, delikatnie, ale dokładnie mieszając szpatułką, aby połączyły się z masą jajeczną.
Blachę od piekarnika lekko natłuścić, przykleić do niej papier do pieczenia. Masę biszkoptową nałożyć na blachę, wyrównać na całej jej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut, aż biszkopt się zarumieni i będzie suchy w środku. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i od razu przełożyć go na ściereczkę obsypaną cukrem, pudrem papierem do pieczenia u góry. Ostrożnie zdjąć papier i natychmiast zrolować biszkopt krótszym bokiem< lub dłuższym, jak wolicie, będzie wtedy dłuższa, ale o mniejszej średnicy> razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia.
pozostałe składniki:
- ok 300 g truskawek
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- garść migdałów w słupkach
Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder a następnie ciepłą żelatynę. Ubijać jeszcze do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji bitej śmietany. Wstawić do lodówki na czas stygnięcia biszkoptu.
Migdały podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół a następnie na plasterki.
Zimny blat biszkoptowy odwinąć. Na całą jego powierzchnię rozsmarować 2/3 bitej śmietany, zostawiając ok 2 cm nieposmarowanego biszkoptu na drugim końcu boku, którym będziecie zwijać roladę. Plasterki truskawek układać w rzędach na bitej śmietanie w 1.5 cm odstępach. Całość posypać migdałami.
Roladę ostrożnie zawinąć< ja zawijałam krótszym bokiem>. Koniec biszkoptu powinien być na dole, tak, żeby rolada się nie rozleciała.
Pozostałą bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch, dodając plasterki truskawek i migdały.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zawsze strasznie bałam się robić roladę, że mi się tak ładnie nie zwinie :< Twoja jest cudna !
OdpowiedzUsuńmmmm.. musi być pychaaaa <3 i jeszcze te truskawki:D
OdpowiedzUsuńA skąd masz jagody?! Może byś podrzuciła mi kilka?;D
Moja mama mi kupiła, podobno gdzieś w Tarnowskich Górach...; D Nie wiem, jak ona to robi, ale, kiedy poproszę ją o jakieś owoce to nie dość, że zawsze mi przywozi< nie zdarzyło się jeszcze, żeby powiedziała, że gdzieś nie ma> to jeszcze są bardzo dobre. Magia; D Musi mieć jakieś poważne "owocowe" znajomości; D
UsuńA na jagody zapraszam, w piątek zamierzam robić jagodzianki, więc możesz wpaść; D
rolada wyszła świetnie,ja też lubię roladki
OdpowiedzUsuńPiękna rolada :) dla mnie to powiew dzieciństwa, często jak byłam mała to na imieninach każdej cioci były takie rolady, no może nie takie ładne :)
OdpowiedzUsuń