Sałatka z roszponką, pomidorkami, oliwkami, mozzarellą i grillowaną fasolką szparagową
Za oknem temperatury wcale nie zachęcają do stania w kuchni, więc stwierdziłam, że zrobię coś lekkiego, czego nie będę musiała pilnować co do minuty. Wprawdzie trzeba chwilę postać w kuchni, żeby nie rozgotować fasolki a później, żeby za bardzo nie przypalić jej na patelni, ale to nie są godziny, tylko minuty: )
Fasolkę szparagową od zawsze lubiłam, oczywiście najbardziej tą od mamy z masłem i bułką tartą. Tym razem jednak miałam ochotę na jej odchudzoną wersję i postanowiłam ją ugrillować.
Smak ciepłej fasoli, orzeźwiających pomidorków, delikatnej roszponki, kremowej mozzarelli i słonych oliwek to coś, czego oczekiwałam od tej sałatki. Połączenie tych wszystkich smaków bardzo mi odpowiada i z miłą chęcią zajadałam ją na balkonie pod parasolem z lampką wina< tak, ostatnio coraz częściej piję wino do obiadów, istna burżuazja; D ale, co ja poradzę, że jedzenie faktycznie smakuje lepiej z winem; D>.
Wczoraj dostałam od O. prawie 5 kilogramów wiśni. Co prawda mówiła, że będzie ich trochę, ale spodziewałam się raczej maksymalnie 3 kilogramów; D coś czuję, że w najbliższym czasie będzie dżem wiśniowy i jakieś dobre ciacho...; D
Sałatka z roszponką, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą i grillowaną fasolką szparagową
1 duża miska
składniki:
- 260 g fasolki szparagowej żółtej
- 270 g pomidorków koktajlowych
- 110 g czarnych oliwek
- 100 g roszponki
- 130 g mozzarelli
- garść świeżych liści bazylii
składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soku z limonki< to zależy czy lubicie bardziej, czy mniej kwaśne dressingi: )>
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
Składniki dressingu<oprócz soli i pieprzu> wymieszać ze sobą i odstawić.
Końce fasolki odciąć i, jeżeli strąki są długie przeciąć na pół.
Do dużego garnka wlać wodę i posolić ją, postawić na ogień. Kiedy woda będzie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ją przez ok 15 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna i chrupiąca. Najlepiej sprawdzać sukcesywnie podczas gotowania, jaką ma strukturę.
Podczas gotowania fasolki pokroić pomidorki i oliwki na pół, a mozzarellę w kostkę.
Do dużej miski wrzucić roszponkę,liście bazylii, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę.
Rozgrzać patelnię grillową. Ugotowaną fasolkę odcedzić, osuszyć i wrzucić na gorącą patelnię. Grillować do momentu aż się zarumieni. Następnie przełożyć ją do miski z pozostałymi składnikami.
Przed podaniem wlać dressing i wymieszać całą sałatkę.
Smacznego!
uwielbiam sałatki, a w tej wersji bardzo mi się podoba, tyle że bez oliwek ;)
OdpowiedzUsuńKurczę to ja za to uwielbiam oliwki; D
Usuńsałatki z warzywami to ja lubię, jak mój królik - pochrupać sobie zdrową zieleninkę i inne warzywka ;D
OdpowiedzUsuńwszystko, co lubię jest w tej sałatce! :) zdrowo, kolorowo i smacznie!
OdpowiedzUsuńile?! 5kg?! Weź oddaj choć połowę<3
OdpowiedzUsuńsałatka 1sza klasa, doobre połączenie :)
Moje smaki, i warzywa i do tego fasolka z grilla to ja bardzo chętnie zjem taki talerz :-)
OdpowiedzUsuń