czwartek, 25 lipca 2013

Jagody, ocet balsamiczny i płatki ryżowe? O tak!

Jagodowy koktajl z płatkami ryżowymi i nutą octu balsamicznego




Brzmi dziwnie? Może. Ale za to, jak smakuje! Ocet balsamiczny świetnie łączy się z owocami i w ogóle ze słodkimi deserami, więc nie należy się go absolutnie bać. W połączeniu z jagodami i całą resztą tworzy jedynie przełamującą nutę dla słodkiego koktajlu: )
Od zawsze miałam chyba słabość do koloru zmiksowanych jagód czy to w ciastach, koktajlach czy w sosie jagodowym. Patrzysz na ten kolor i od razu masz ochotę to zjeść/wypić. Niesamowity jest: )
A płatki ryżowe? To był po prostu eksperyment, który okazał się bardzo smacznym eksperymentem; D
Ogólnie smak koktajlu jest trochę egzotyczny i nieznany mi do tej pory, płatki ryżowe są wyczuwalne, ocet balsamiczny nadaje tą delikatną cierpkość a słodkie jagody rekompensują nam to: )

Ja koktajl zrobiłam sobie na drugie śniadanie, piłam go z rozkoszą, siedząc na balkonie w towarzystwie słońca< już pod parasolem tym razem; D> i moich domowych ziół, w tym mięty, która pachnie tak intensywnie, że cały czas ją czułam;D

Na dzisiaj tyle, ostatnio tyle się rozpisywałam, że dam Wam odpocząć< pewnie nie na długi, jestem z natury gadułą, ale nie tym irytującym typem gaduł, po prostu lubię mówić, ale wiem, kiedy masz przestać, no dobra, prawie zawsze wiem; D>

Jagodowy koktajl z płatkami ryżowymi i octem balsamicznym
2 porcje

składniki:
- 100 g jagód
- 100 ml mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 25 g płatków ryżowych błyskawicznych
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego lub więcej do smaku
- 1 łyżeczka domowego syropu cynamonowego
- kostki lodu< u mnie 6 dużych>

Płatki wrzucić do blendera. Mleko zagotować i wlać do płatków, odczekać 3 minuty, aż płatki zmiękną.
Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować, żeby nie było żadnych grudek.
Przelewać do szklanek i delektować się: )
Smacznego!







Jagodowo Nam edycja 5!




12 komentarzy:

  1. Odważne połączenie smaków i na pewno warte spróbowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ocet balsamiczny i jagody;) brzmi bardzo kuszaco;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaale genialny kolor! Zachwyyyca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to połączenie jest warte wypróbowania :) Zaszokowałaś mnie z samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja też byłam zszokowana, kiedy ten pomysł wpadł mi do głowy; D

      Usuń
  5. jeej jestem pod wrażeniem ! Poproszę kubeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz widzę koktajl z płatkami ryżowymi ,ale podoba mi się ! pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. ocet balsamiczny? hm, nie wiem, z truskawkami owsze, ale jagody? muszę sama się przekonać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami tak dobrze się łączy, to i z jagodami też może;D

      Usuń
  8. Zestawienie, jak dla mnie, całkiem nowe! Ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...