poniedziałek, 29 lipca 2013

Kasza manna w kokosowej panierce i pierwsze wrażenia

Smażona kasza manna w wiórkach kokosowych




Achh, jestem już nad morzem. Po wykańczającej 12- godzinnej podróży w pociągu, nareszcie dotarłam. Widok morza zrekompensował nieprzespaną noc, mało miejsca w pociągu, podkrążone oczy...: )
Jest wspaniale. Ciepło, słońce, woda do zniesienia, nic więcej mi nie potrzeba: )
Polskie morze jest najlepsze na świecie!; D

A teraz obiecane przepisy, skoro już tu zaglądam, mimo, że z siecią nie jest najlepiej, ale po wielkich trudach udało mi się napisać tego posta; D Dzisiaj dam Wam odpocząć od jagodowego szaleństwa w mojej kuchni:)

Moje kulinarne odkrycie. Wiem, pewnie ktoś już przede mną milion razy robił w ten sposób kaszę mannę, ja natomiast robiłam pierwszy raz i jestem oczarowana. To śniadanie mnie urzekło swoją delikatnością, pysznym smakiem i prostotą: )
Kto by pomyślał, że kasza manna nadaje się nawet do panierowania? Tak, tak, nadaje się, i to jak! Wierzch złociście i słodko chrupiący za sprawą wiórków koksowych, a w środku przyjemna, delikatna i ciepła konsystencja kaszy manny... czego chcieć więcej? No tak, sos malinowy który wspaniale komponował się ze słodyczą kaszki, jego cierpkość byłą idealnym dopełnieniem: )
To śniadanie polecam każdemu, kto kaszę mannę uwielbia, nie zawiedzie się, nie ma mowy: )

A teraz na praktyki!: )

Smażona kasza manna w kokosowej panierce z sosem malinowym
6 sztuk

składniki:

- 250 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 40 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1/4 łyżeckzi cynamonu
- 80 g malin+ do dekoracji
- listki mięty do dekoracji
- 15 g masła klarowanego do smażenia

Wieczorem, poprzedniego dnia.
Mleko zagotować w garnuszku z grubym dnem. Do gotującego się mleka dodać cukier i powoli kaszę manną, mieszając dokładnie, żeby nie porobiły się grudki. Ugotować kaszę, tak, żeby była gęsta. Kaszę przelać do kwadratowego pojemnika plastikowego< takiego jak na kanapki, mój miał wymiary mniej więcej 10x 10 cm>, wygładzić, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Rano.
Maliny zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji< można dodać cukier, jeśli będzie dla Was za kwaśne>.
Kaszę mannę wyjąc z lodówki, delikatnie podważyć brzegi nożem i wyjąć na deskę do krojenia, przekroić na 6 części.
Jajko roztrzepać w miseczce razem z cynamonem, do drugiej wsypać wiórki kokosowe.
Kawałki kaszy manny obtoczyć najpierw w jajku, a później dokładnie w wiórkach kokosowych.
Masło roztopić i rozgrzać na patelni. Panierowane kawałki kaszy smażyć z oby stron na średnim ogniu do zarumienienia. Podawać z sosem malinowym, miętą i odrobiną wiórków kokosowych.
Smacznego!









ps. Trochę zdjęć, jest wspaniale....: )









17 komentarzy:

  1. aaaaaa!! Morze, słońce, plaża <3 jak ja ci zaaazdroszczę!

    Smażona? Pierwszy raz słyszę, brzmi, wygląda super, ciekawe jak smakuje? Musze spróbować na dniach, i ten sosik-to wszystko kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ajj genialne zdjęcia !
    A ta kaszka brzmi całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na lekkie śniadanie :) Zazdroszczę wakacji :) Słonecznej pogody!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, super pomysł ! smażyłam już kukurydzianą ,ale na taki pomysł z manną jeszcze nie wpadłam ! na pewno wypróbuję *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Pysznie wygląda :)
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna ta smażona kasza :)
    Baw się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kasza manna indealna - kolejny przepis do wypróbowania :) Morza zazdroszczę ale 12 godz. w pociągu to musiało być straszne w te upały... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście jechałam w nocy, więc było okej: )

      Usuń
  8. Tak kaszy manny nie robiłam, podoba mi się przepis, nie omieszkam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Maliny i kokos- uwielbiam to połączenie! no takiej manny jeszcze nie jadłam ;)

    I chcę teraz nad morze! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim wydaniu to chyba nawet kaszę mannę bym polubiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz koniecznie spróbować: )

      Usuń
  11. Ja nie robiłam! Ale bardzo, bardzo mi się ten pomysł podoba, właśnie na słodkie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. No współczuje 12 godzin w polskich pociągach w zimie zimno a w lecie gorąco ale udało się dotrzeć nad morze i to najważniejsze :)

    a co do przepisu to wygląda smacznie i zdrowo

    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypoczynku
    ps.
    23 lata temu byłam w Łebie ciekawe czy dużo się zmieniło :) pamiętam że można było daleko w morze wyjść i nie jest głęboko i mają piękne wydmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do morza faktycznie można zająć daleko. Całą plaża jest bardzo zadbana i ładna, ale to bardzo zatłoczone miasto, ludzie są wszędzie, nie mniej jest świetnie: )

      Usuń
  13. w takiej postaci kaszy manny jeszcze nigdy nie jadłam :o koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...