Syrop cynamonowy
Tego przepisu nie mogło zabraknąć na moim blogu. Chyba każdy domyśla się dlaczego: ) Nie wiem czy to kwintesencja mojego uwielbienia do cynamonu, ale na pewno pewnego rodzaju "guru" w przepisach z dużą ilością cynamonu: ) Bo tutaj jest go baardzzoo dużo, na tyle, żeby móc się w pełni delektować ulepkowato słodkim cynamonowym smakiem: ) Oczywiście sam w sobie, jak to syrop jest bardzo słodki, ale jako dodatek jest niezastąpiony, np. do herbaty, placków, koktajli, owsianek< oo taaak!>, w zasadzie do wszystkiego, na co macie ochotę: )
Kiedy go zrobiłam, dodawałam go do dosłownie wszystkiego, byłam i właściwie nadal jestem nim totalnie zauroczona. W końcu to cynamon...; )
Syrop zrobiłam też dlatego, bo chciałam nim obdarować O., która akurat miała wtedy urodziny i, która jest równie wielką fanką cynamonu, jak ja; )
Syrop cynamonowy
ok 0.5 litra syropu
składniki:
- 250 g cukru
- 0.5 litra wody
-2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Do garnka wlać wodę i dodać cukier. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mielony cynamon, dobrze zamieszać rózgą. Na samym końcu dołożyć laski cynamonu i gotować wszystko przez ok 20 minut, aż syrop zgęstnieje, ale nadal będzie lejący. Można go pogotować dłużej, wtedy będzie jeszcze bardziej gęsty< należy jednak uważać, żeby się nie "scukrzył"- po wystudzeniu może się skrystalizować>.
Syrop można przelać przez sitko do herbaty< kiedy wlejecie go do butelek na dnie może pojawić się osad, powstały z mielonego cynamonu, nie jest to nic złego, jednak, jeżeli kogoś to będzie denerwować, warto to zrobić: ) ja nie przelewałam swojego przez sitko>.
Gotowy syrop przelać do buteleczek i do każdej z nich dodać po jednej lasce cynamonu, żeby wzmocnić smak: )
Smacznego!
O, to mi się podoba! I to bardzo. Wyobrażam sobie, jak ten syrop musi smakować dodany do kawy lub kakao w jesienne lub zimowe, niewątpliwe zimne popołudnie lub wieczór. Marzenie :) To samo z placuszkami czy owsiankami.
OdpowiedzUsuńBędzie mi się śnił ten syrop po nocach, i nadal nie mogę uwierzyć, że w dzieciństwie nie lubiłam cynamonu, o!
Ale wszystko wróciło do normy, bo teraz lubisz; D
UsuńDo owsianki zdecydowaniieeee!!
Aaaaaaaa, uwielbiam Cię za ten przepis, za ten pomysł! Uwielbiam wszystko, co cynamonowe <3 Muszę go zrobić! Będę dodawać do herbaty, do kawy, do kakao, do placuszków, owsianki, do wszystkiego! :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy tutaj kolejną fankę cynamonu. Bardzo, bardzo dobrze!
UsuńJa też kocham cynamon! Dodaję go praktycznie do każdego śniadania, wypieku :D
UsuńSyrop jest świetny!
Pewnie, wielbię cynamon! :D I dzisiaj popołudniu robię ten syrop, mam już wszystkie składniki i nawet buteleczka przygotowana :)
UsuńA więc czekam na relację; D
UsuńDobrze, że nie tylko ja mam fioła na punkcie cynamonu; D!
Nie ma to jak śniadanie z odrobiną cynamonu<3
będzie na pewno! dam znać! chociaż jestem pewna, że mi posmakuje :) w końcu ... czy cynamon może nie smakować? :D
Usuńdomowy wyrób, to jest to! do tego ja uwielbiam cynamon <3
OdpowiedzUsuńZapisuję koniecznie!!!
OdpowiedzUsuńpycha, pycha! próbowałam kiedyś takiego syropu! aż wyobraziłam sobie teraz jak dodaję go sobie do herbaty w jakieś zimowe, grudniowe popołudnie :D
OdpowiedzUsuńSyrop cynamonowy ---- muszę koniecznie go zrobić :) Moje smaki :) Już wielkie dzięki za przepis :) jak dobrze, że wpadłaś na ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ja na razie cieszę się tradycyjnym bez dodatków, ale i na wariacje smakowe przyjdzie pora :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :D ! Nie muszę chyba pisać, że jest REWELACYJNY bo to już wiesz :) ! Zmniejszyłam tylko troszeczkę ilość cukru :)
OdpowiedzUsuńOch, to cudownie, że Ci smakuje!
UsuńAngie! Wymyśliłam sobie, że zrobię go w ilościach hurtowych i obdaruję znajomych, z tego więc wynika pytanie - czy można (jeśli tak, to czy trzeba) go zapasteryzować? Masz jakieś wskazówki co do tego? W sumie nigdy wcześniej nie robiłam syropu, jestem totalnie zielona ;)
OdpowiedzUsuńNie, syropu raczej bym nie pasteryzowała. Jest dosyć wytrzymały, myślę, że przynajmniej 3 tygodnie powinien wytrzymać a w lodówce może jeszcze więcej nawet. Nie pasteryzuj go, zrób, rozlej do słoiczków i daj znajomym. Jestem pewna, że tych trzech tygodni to nawet nie wytrzyma; ))
Usuń