Grillowana cukinia z twarożkiem, pomidorem, łososiem i szynką prosciutto
Grillowana cukinia to jedna z moich ulubionych propozycji dla tego warzywa. Jest mięciutka, soczysta, a podana z innymi dodatkami nabiera nowego, jeszcze lepszego smaku. Moja mama za cukinią nie przepada, uważa, że nie ma w ogóle smaku i, że samej cukinii nie jest w stanie zjeść. Chciałam więc ją chociaż trochę przekonać do tego, że jedzenie cukinii nie musi ograniczać się jedynie do krojenia jej na plasterki i wcinania na surowo, bez niczego< choć taką też lubię, a najbardziej obsypaną suszoną bazylią i mielonym czosnkiem;)>.
Postanowiłam więc wziąć sprawy w swoje ręce. Kiedy przygotowywałam ten przepis było za gorąco do długiego stania w kuchni, po prostu nie dało się wtedy wytrzymać dłużej niż 15 minut. Stwierdziłam, że ciepła, ugrillowana cukinia świetnie będzie łączyć się z kremowym twarogiem i słoną szynką prosciutto. Do tego pomidor, do innych wędzony łosoś<mój ukochany> i już, gotowe. Przekąska na wieczór podana, zamiast tłustej kolacji, na którą nikt nie miał ochoty w taki upał- pyszne cukinie: )
Rzecz jasna moja mama nie rzuciła mi się na szyję, krzycząc, że teraz jest wielką fanką tego warzywa, ale stwierdziła, że aż tak złe nie jest, co już uważam za mały sukces; ).
Myślę, że jest to świetna przekąska nie tylko na letnie kolacje, ale również imprezy ze znajomymi: )
Mój czas nad morzem dobiegł końca. Ostatnie spojrzenie na Bałtyk, ostatnie zdjęcia, ostatni wdech morskiego powietrza. Jutro o tej porze będę już w domu, w swoim łóżku. Ale pierwszą rzeczą, jaką zrobię po przyjeździe, nie, nie będzie rzucenie się na łóżko. Nareszcie zrobię sobie owsiankę, zupełnie klasyczną, bez żadnych dodatków, żeby w końcu nacieszyć moje utęsknione kubki smakowe; D
Tymczasem żegnam się z Łebą, było inspirująco, rześko, lekko i po prostu miło.
Ale chcę już wracać: ) Bo w domu czeka na mnie miły prezent, o którym już niebawem: )
Grillowana cukinia z twarożkiem, szynką prosciutto, wędzonym łososiem i pomidorem
składniki:
- pół dużej cukini< lub prościej 10 cukiniowych krążków>
- 250 g twarogu półtłustego
- 3- 4 plasterki wędzonego łososia
- 3- 4 plasterki szynki prosciutto
- 4 pomidorki koktajlowe
- dymka- zielona część
- suszona bazylia, sól, pieprz
- garść świeżych liści bazylii
Pokrojone plastry cukinii posypać solą i odstawić na 5 minut. Następnie opłukać i osuszyć.
Rozgrzać patelnię grillową.
Twaróg włożyć do miski i dobrze rozgnieść widelcem. Doprawić bazylią, solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
Łososia i szynkę prosciutto pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Dymkę pokroić na słupki długości ok 3- 4 cm.
Na rozgrzaną patelnię grillową układać krążki cukinii i smażyć przez 2- 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się widoczne brązowe paski.
Na ugrillowaną cukinię nałożyć łyżkę twarogu, następnie szynkę prosciutto lub wędzonego łososia i ćwiartkę pomidorka. Ozdobić słupkiem dymki i liściem bazylii.
Smacznego!
na koniec, parę zdjęć: )
ojej.. jaka szkoda, że musisz już stamtąd wyjeżdżać :(
OdpowiedzUsuńNA pewno był to niezapomniany czas!
A przekąską genialna, a jak sie prezentuje-jak z 1szej klasy restauracji :D
Cieszy i oko i podniebienie :)
Cieszę się, że miło spędziłaś czas i mam nadzieję, że mimo wszystko cieszysz się z przyjazdu do domu. Home, sweet home, prawda? ;) A wspomnienia zostają.
OdpowiedzUsuńCukinię też lubię podjadać samą :D Z czosnkiem albo jeszcze przyprawą do pizzy, haha. Chociaż Twoja wersja jest o wiele bardziej wytworniejsza :)
Cieszę się, cieszę. Stęskniłam się już szczerze mówiąc za rodziną, za przyjaciółmi, za moimi domowymi przyzwyczajeniami, za kuchnią, za owsianką...; D
UsuńPrzekonanie kogoś do zjedzenia dotychczas nielubianej rzeczy to wielki sukces, gratulacje!
OdpowiedzUsuńfajne "kanapeczki" bez zbędnych węglowodanów. super:)
OdpowiedzUsuńprzekąski świetne !! pewnie też pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska, na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńale świetne zdjęcia z góry - jak grafiki komputerowe ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię pod różnymi postaciami! Twoja wersja cukinii bardzo mi się podoba i z chęcią ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle piękna przystawka :) w sam raz na małe przyjęcie ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuń