wtorek, 6 stycznia 2015

Chleb żytni na zakwasie z karmelizowaną czerwoną cebulą i słonecznikiem

Chleb żytni z karmelizowaną czerwoną cebulą i słonecznikiem

Sourdough rye bread with caramelized red onion and sunflower seeds, for English scroll down


Ten chleb to taki prawdziwy ciężki, żytni i mokry chleb. Można byłoby powiedzieć, że dosyć klasyczny, a jednak dodatek karmelizowanej czerwonej cebuli sprawia, że jest bardziej wyrazisty i wyjątkowy. Bardzo lubię dodatek cebuli w pieczywie, najczęściej jest to jednak żółta cebula, lekko podsmażona na maśle. Tutaj użyłam delikatniejszej w smaku czerwonej odmiany, ponadto wzbogaciłam smak o ocet balsamiczny, który niesamowicie podbija aromat cebuli. Wyszło pysznie. Moja mama zachwalała ten chleb pod niebiosa, mówiąc, że ona już nie będzie wybierać najlepszego. Mam po prostu piec chleby i już. No to piekę. I już.

Chleb żytni na zakwasie z karmelizowaną czerwoną cebulą i słonecznikiem
keksówka o długości 30 cm.

składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g słonecznika łuskanego
- 10 g soli
- 3 średnie czerwone cebule- ok 320 g
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 20 g masła
- 500 g wody

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, smażyć ok 5 minut aż cebula zmięknie. Następnie dodać cukier a po chwili ocet balsamiczny. Wszystko smażyć do czasu, kiedy cebula wyraźnie zmniejszy swoją objętość, a ocet wyparuje- mniej więcej 7- 10 minut.
Wszystkie mąki, cukier i słonecznik umieścić w misce. Dodać wodę, zakwas i cebulę- wszystko wymieszać do dokładnego połączenia składników.
Keksówkę natłuścić olejem i wysypać otrębami żytnimi. Ciasto chlebowe- będzie bardzo luźne, przełożyć do keksówki, wyrównać wilgotną łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- ciasto ma urosnąć niemal do brzegów formy- u mnie ok 6 godzin.
W międzyczasie piekarnik nastawić na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 45 minut.
Ciasto po upieczeniu całkowicie ostudzić, najlepsze jest jednak po całonocnym leżakowaniu.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye bread with caramelized red onion and sunflower seeds
one 30 cm loaf pan

ingredients:
- 150 g active sourdough rye starter
- 300 g whole rye flour
- 100 g bread flour
- 100 g wholewheat flour
- 100 g sunflower seeds
- 10 g salt
- 3 medium red onions- approx. 320 g
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 1 tablespoon light brown sugar
- 20 g butter
- 500 g water

Peel onions and cut into thin slices. Heat a frying pan with butter over medium heat, add onion and fry 5 minutes until soft. Add sugar and balsamic vinegar and fry approx. 7- 10 minutes until tender.
In a bowl add all ingrediens( also onion) and stir well to combine.
Butter the loaf pan and sprinkle with rye brans to cover bottom and inner edges of the pan. Put dough into the pan, even with wet spoon, cover with plastic foil and set aside to rise- the dough should rise to the edges of the pan. Mine was rising approx 6 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Put risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes. Reduce the temperature to 200 C and bake further for 45 minutes. Remove bread from the pan and set aside to cool completely, the best overnight.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!





13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy chleb, to połączenie cebuli i octu. Wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego jeszcze nie jadłam! a właśnie te ciężkie, mokre chleby uwielbiam :) a z cebulką tym chętniej bym spróbowała. świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo ciekawy i już nawet brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mistrzowski znów. Jej. No cudny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, musiał być pyszny! :)
    Wygląda świetnie!
    Boskie smaki. *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowity :) Poproszę kilka kromek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na zakwasie,żytni...odpłynęłam z zachytu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak on obłędnie wygląda..... pewnie jest pyszny i bez dodatków.

    aaaaa :) Zdjęcie profilowe - the best :)

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędne zdjęcia! piękny i z pewnością pyszny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze nie dorosłam do chleba na zakwasie, ale zazdroszczę...taki domowy chlebek to samo dobro, nie wysycha i świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolor chlebka idealny - uwielbiam takie mocno ciemne pieczywo :) Ten chleb musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podziwiam wszystkich, którzy pieką chleby na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny chleb! Zjadłabym takiego żytniego :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...