Chipsy z botwiny/ buraków
Swiss chard/ beet chips, for English scroll down
Cudna przekąska. Słodko- pikantne o pięknym kolorze, zdrowe chipsy z botwiny/ buraków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie, KONIECZNIE musicie je zrobić. To bardzo dobry sposób na przekąskę i zjedzenie sporej ilości warzyw: ) Ja jestem w nich zakochana; ) Z powodzeniem możecie użyć botwiny, która jest teraz wszędzie, ale poza sezonem dojrzałe buraki też będą się nadawać; )
Chipsy z botwiny
składniki:
- botwina/ buraki- ilość zależy od Was, na zdjęciach jest porcja z jednego pęczka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka wędzona ostra
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Buraczki pokroić na cienkie plasterki i wsadzić do miski, dodać oliwę, sól, pieprz i wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie plasterki. Plasterki układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na samym końcu posypać mieloną papryką. Wstawić do piekarnika i piec ok 20- 25 minut, aż plasterki będą wysuszone i chrupiące- uwaga, należy pilnować czasu, aby nie spalić chipsów. Gotowe chipsy przełożyć na ręcznik papierowy i zostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Swiss chard chips
ingredients:
- Swiss chard- amount depends on you
- olive oil
- salt, pepper and hot smoked paprika
Preheat oven to 200 C degrees.
Slice beets into thin slices and put into the bowl. Add olive oil, salt and pepper and mix well to cover all slices with olive oil. Line baking sheet with parchment paper. Place slices into the baking sheet and sprinkle with smoked paprika. Take into the preheated oven and bake 20- 25 minutes to dry and cripsy but not burn. Remove from the oven and puti over the kitchen towel to cool.
Enjoy!
Chipsy z botwiny
składniki:
- botwina/ buraki- ilość zależy od Was, na zdjęciach jest porcja z jednego pęczka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka wędzona ostra
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Buraczki pokroić na cienkie plasterki i wsadzić do miski, dodać oliwę, sól, pieprz i wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie plasterki. Plasterki układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na samym końcu posypać mieloną papryką. Wstawić do piekarnika i piec ok 20- 25 minut, aż plasterki będą wysuszone i chrupiące- uwaga, należy pilnować czasu, aby nie spalić chipsów. Gotowe chipsy przełożyć na ręcznik papierowy i zostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Swiss chard chips
ingredients:
- Swiss chard- amount depends on you
- olive oil
- salt, pepper and hot smoked paprika
Preheat oven to 200 C degrees.
Slice beets into thin slices and put into the bowl. Add olive oil, salt and pepper and mix well to cover all slices with olive oil. Line baking sheet with parchment paper. Place slices into the baking sheet and sprinkle with smoked paprika. Take into the preheated oven and bake 20- 25 minutes to dry and cripsy but not burn. Remove from the oven and puti over the kitchen towel to cool.
Enjoy!
Świetne chipsy, pycha :)
OdpowiedzUsuńach, ten kolor! chętnie zrobię, wyglądają przepięknie, czas zobaczyć jak smakują!
OdpowiedzUsuńŻe też nigdy mi się nie chce piec warzywnych czipsów na imprezę. Muszę w końcu to zrobić.
OdpowiedzUsuńuwielbiam chipsy z buraków! ale za rzadko robię ;)
OdpowiedzUsuńAle mają piękny kolor! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńrobiła chipsy różnych warzyw i owoców ..ale z burka nie, podkradam pomysł ;D
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i pyszne chipsy, buraczane to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysłu :D
OdpowiedzUsuńO rany, świetne! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie! :)
OdpowiedzUsuńCudny pomysł! *.*
Ich smak mnie bardzo zastanawia. Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chipsy z buraków!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuń