sobota, 13 czerwca 2015

Kajmakowe batoniki owsiano- orkiszowe

Kajmakowe batoniki owsiano- orkiszowe

Oat and spelt dulche de leche bars, for English scroll down


Pogoda lubi płatać figle. Tym razem postanowiła, że będzie gorąco, jak w ciepłych krajach. O ile u mnie w miasteczku, gdzie za domem mam pola i rzekę taka temperatura nie sprawia kłopotu, o tyle w Katowicach czy innych dużych miastach jest tragicznie. Mam wrażenie, że będąc w Kato, odczuwam tą temperaturę milion razy bardziej. Wtedy najchętniej chciałoby się pójść na Mariacką do jakiegoś ogródka i napić się zimnego piwa czy drinka. No niestety sesja trzyma mnie w ryzach i nie mam za bardzo czasu na takie przyjemności. Obiecałam sobie jednak, że jak w końcu ją skończę to wszystkie tę męki sobie odbiję; D
Dzisiejszy przepis może do orzeźwiających nie należy, jednak jest na pewno jednym z najpyszniejszych, jakie jedliście z dodatkiem kajmaku. Nie wiem, jak można kajmaku nie lubić, jest słodki, jak ulepek, ale tak pyszny, że często wyjadam go po prostu łyżeczką z puszki. W połączeniu z chrupiącym, owsianym spodem tworzy fantastyczny trochę bardziej zdrowy wypiek: )

Kajmakowe batoniki owsiano- orkiszowe
forma 21x 17 cm

składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 65 g mąki pszennej luksusowej
- 65 g mąki orkiszowej
- 80 g cukru trzcinowego
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- 300 g kajmaku
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Mąki połączyć z solą, płatkami owsianymi i cukrem, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.
3/4 ciasta wyłożyć do formy i ugnieść, 1/4 ciasta wsadzić do lodówki. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć i ułożyć kajmak na wierzchu. Wyciągnąć pozostałe ciasto z lodówki i zetrzeć na kajmak. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 30 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, następnie kroić na batoniki.
Smacznego!

Oat and spelt dulche de leche bars
21x 17 cm baking form

ingredients:
- 100 g rolled oat
- 65 g all purpose flour
- 65 g spelt flour
- 80 g light brown sugar
- 120 g cold butter
- 2 tablespoons cold water, cubed
- 300 g dulche de leche
- pich of salt

Preheat oven to 180 C degrees. Takie the parchment baking paper into the form.
In the bowl combine flours, oats, salt and sugar, add butter and crush with yout fingers to crumble. Add water and guicky knead the dough. Put 3/4 of dough into the prepared form and press it evenly on the bottom of the baking pan. Take pan into the oven and bake 20 minutes. Put remainig dough into the fridge, while baking.
Remove pan after 20 minutes and spread dulche de leche. Take out the dough from the fridge and grate over dulche de leche. Bake for further 30 minutes until goldenbrown. Take the pan out of the ovet and leave to cool completely before cutting.
Enjoy!



14 komentarzy:

  1. A podmieniając masło na tłuszcz kokosowy wyjdzie odpowiednia konsystencja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam nigdy masła kokosowego do zrobienia kruszonki, więc trudno mi powiedzieć. Jeśli nie używasz masła to użyj margaryny dobrej jakości; )

      Usuń
  2. I jak ja mam zmniejszyć ilość zjadanych słodyczy,skoro tak kusisz batonikami z kajmakiem??? No jak?:) a mówiąc kajmak,masz na myśli masę kajmakową z puszki?nie będzie za rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kajmak- czyli puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana przez 2.5 godziny. Dla innych krówka czy dulche de leche;) Jeśli ugotujesz taką puszkę to masa jest gęsta i odpowiednia; )

      Usuń
  3. mniaaam! Uwielbiam takie batony! Chętnie bym zjadła ze 3 kawałki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie! Wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kajmakowe! <3 muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz tą górą batoników, cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny słodycz do chrupania. Konieczne do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kajmak uwielbiam, więc skusiłabym się na kosteczkę :) Albo dwie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...