Babeczki miodowe z kremem rabarbarowym i truskawką
Honey and trawberry stuffed cupcakes with rhubarb mascarpone cream, for English scroll down
Kolejny raz łącze w jedność truskawki i rabarbar. Kto mi powie, że te owoce nie pasują do siebie? Chyba nikt. Idealnie uzupełniają się w swoich smakach i tworzą cudowną podstawę do wielu przepisów, które wzbijają się na wyżyny tych najlepszych.
Połączenie mało słodkiego kremu, soczystej truskawki i słodkiego, miodowego ciasta tworzy idealną całość. Wszystkie smaki są wyważone a kubki smakowe zaspokojone. Ten, kto odmówiłby takiej babeczce, wiele by stracił, mówię Wam: )
Babeczki miodowe z kremem rabarbarowym i truskawką
12 babeczek
składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 80 g miodu
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Cukier utrzeć z masłem do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Do masy na przemian dodawać suche i mokre składniki, rozpoczynając i kończąc na dodawaniu suchych. Miksować na małych obrotach tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do papilotek, włożonych do formy na muffiny. Babeczki piec ok 20- 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć piekarnika i ostudzić
składniki na krem i wypełnienie
- 200 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 12 truskawek- mniejszych
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, po czym przenieść na ogień i gotować do momentu, kiedy powstanie gładki dżem- ok 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać mascarpone, nadal miksując. Na samym końcu dodać cały dżem rabarbarowy i zmiksować do połączenia.
W wystudzonych babeczkach wyżłobić dziurki, włożyć do niej truskawkę. Kremem dekorować wierzch babeczek, można je posypać posypką cukrową. Do dekoracji użyłam tylki Wilton 6B.
Smacznego!
Honey and strawberry stuffed cupcakes with rhubarb mascarpone cream
12 cupcakes
ingredients for cupcakes:
- 250 g all purpose flour
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 120 g butter in room temperature
- 80 g runny honey
- 120 ml milk
- 1 teaspoon baking powder
- pich of salt
Preheat oven to 180 C deegres.
In the bowl combine flour, baking powder and salt, set aside. In the mixing bowl beat butter and sugar until light and fluffy. Gradually add eggs, one at a time until incorporated scraping down sides of the bowl. Add alternately wet and dry ingredients, startin and ending with dry. Mix just until combine.
Divide batter among paper lined muffin cups. Bake in preheated oven for 20- 25 minutes until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Remove from the oven and let cool.
frosting and filling:
- 200 g rhubarb
- 100 g sugar
- 250 g mascaprone cheese
- 200 g whipping cream
- 12 strawberries
Chop rhubarb. In the saucepan combine rhubarb and sugar, set aside for 15 minutes. Transfer on the stove and heat over medium heat. Cook rhubarb for 15- 20 minites to get a smooth jam. Remove from the heat and set aside to completely cool.
Beat whipping cream until whipped cream. Mix in mascarpone then mix in rhubarb jam. Beat until combine.
In the center of the cupcake make a hole and fill with strawberry. Place frosting in pastry bag fitted with a tip( a used 6B Wilton tip) and frost cupcakes.
Enjoy!
frosting and filling:
- 200 g rhubarb
- 100 g sugar
- 250 g mascaprone cheese
- 200 g whipping cream
- 12 strawberries
Chop rhubarb. In the saucepan combine rhubarb and sugar, set aside for 15 minutes. Transfer on the stove and heat over medium heat. Cook rhubarb for 15- 20 minites to get a smooth jam. Remove from the heat and set aside to completely cool.
Beat whipping cream until whipped cream. Mix in mascarpone then mix in rhubarb jam. Beat until combine.
In the center of the cupcake make a hole and fill with strawberry. Place frosting in pastry bag fitted with a tip( a used 6B Wilton tip) and frost cupcakes.
Enjoy!
Są wspaniałe, a ten krem rabarbarowy...nic dodać, nic ująć ;) Majstersztyk!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja bym na pewno nie odmówiła;)
OdpowiedzUsuńfantastyczne! i tak pięknie udekorowane
OdpowiedzUsuńArtystyczne. małe dziełka sztuki kulinarnej:)
OdpowiedzUsuńTo dopiero musi smakować:)
OdpowiedzUsuńWow, babeczki po prostu MEGA! :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała koniecznie zrobić je z Twojego przepisu, bo wyglądają zabójczo! *.*
Zdjęcia magiczne i nie można oderwać wzroku od tych śliczności. Zdolna jesteś. :D
Boskie, wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńmam obłęd w oczach !
OdpowiedzUsuńJa bym nie odmówiła :) Połączenie rabarbaru z truskawkami jest doskonałe :)
OdpowiedzUsuńCudowne, można się zakochać :D
OdpowiedzUsuńDuet doskonały! Do tego masz śliczne papilotki :)
OdpowiedzUsuńśliczne bardzo!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :D Ten róż rabarbarowy dodaje tyle uroku... odrazu by się chciało ukraść jedną taką babeczkę ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te babeczki! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUrocze ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ❤️ Cieszę się, że sezon na rabarbar i truskawki dopiero się zaczyna ☺️ Krem nakladalam tyłką 2D i troszkę mi się zapychała, może uda mi się w końcu kupić 6B. Babeczki do ponownego wypieku, tak cudowne!
OdpowiedzUsuń