Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Jest niebywale proste w zrobieniu, ale smakuje cudownie. Jako, że jestem ogromną fanką masła orzechowego, mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że jestem od niego po postu uzależniona, wszelkie słodkości z nim w roli głównej już na wstępie mają u mnie fory, bo... jak coś może nie smakować, skoro ma w sobie masło orzechowe?!: )
Polecam je wszystkim tym, którzy kochają masło orzechowe, ale też tym, którzy nie mają czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni a mają ochotę na coś ultra pysznego: )
Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
forma 17x 21 cm
składniki:
- 150 g masła orzechowego
- 110 g masła roztopionego
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni- termoobieg.
Roztopione masło połączyć z jajkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać masło orzechowe i wymieszać ponownie. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać.
Czekoladę posiekać na większe kawałki. Czekoladę wmieszać do masy i przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20- 22 minut. Ciasto będzie wilgotne ale nie mokre, może opaść w środku.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki i schłodzić. Po tym czasie ciasto pokroić na kawałki.
Smacznego!
Peanut butter and chocolate blondie
17x 21 cm form
ingredients:
- 150 g peanut butter
- 110 g melted butter
- 1 egg
- 150 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon vanilla extract
- 150 g sugar
- 100 g dark chocolate
Preheat oven to 180 C degrees. Butter the form and line with parchment paper.
In a bowl combine melted butter, egg, sugar and vanilla extract. Add peanut butter and whisk again. Add flour and baking soda, whisk to combine. Chop chocolate into chunks. Add chocolate to batter and stir. Put the batter into the form, transfer into the oven and bake 20- 22 minutes. Cake is gooey and moist but no wet.
Remove blondie from the oven and let cool completely. Take into the fridge for couple hours. Next cut into the bars and serve.
Enjoy!
przepadłam, cudowne !
OdpowiedzUsuńSkoro świt, a ja poproszę dwa kawałki:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mam ochotę wpaść do Ciebie na kawałek blondie ;)
OdpowiedzUsuńPychota!
Wow, ale zbite! I te kawałki czekolady <3
OdpowiedzUsuńuhuhuhu :D ale smakowitości!
OdpowiedzUsuńNajlepsze? ja myślałam,że moje było najlepsze hahah ale zgadzam się,że w blondie jest coś co uzależnia dlatego już z wyglądu przyznaję mu miano najlepszego:)
OdpowiedzUsuńTak zachwalasz, że trzeba zrobić:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda obłędnie! *.*
OdpowiedzUsuńTo blondies musi być wyjątkowo dobre! :D
masło orzechowe i czekolada.... cudeńko :)
OdpowiedzUsuńOj oj oj!! Od razu zapisuję do upieczenia :D
OdpowiedzUsuńdla wegan można dodac łyżke przetartej gotowanej fasoli zamiast jajka i olej kokosowy zamiast masła i jest pyszne
OdpowiedzUsuńCzy mozliwe jest pieczenie w formie o innych wymiarach? Prosze o odpowiedz!
OdpowiedzUsuńOczywiście;) Nie zmieniając proporcji upiekłabym to ciasto również w formie 20x 20 cm. Jeśli chcesz upiec w większej zwiększyłabym proporcję;)
UsuńPozdrawiam!
A w tortownicy o średnicy 22cm :)?
OdpowiedzUsuńZwiększyłabym ilość składników o połowę:)
Usuń