wtorek, 30 czerwca 2015

Najlepsze orzechowe blondie

Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą



Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Jest niebywale proste w zrobieniu, ale smakuje cudownie. Jako, że jestem ogromną fanką masła orzechowego, mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że jestem od niego po postu uzależniona, wszelkie słodkości z nim w roli głównej już na wstępie mają u mnie fory, bo... jak coś może nie smakować, skoro ma w sobie masło orzechowe?!: )
Polecam je wszystkim tym, którzy kochają masło orzechowe, ale też tym, którzy nie mają czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni a mają ochotę na coś ultra pysznego: )

Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
forma 17x 21 cm

składniki:
- 150 g masła orzechowego
- 110 g masła roztopionego
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180 stopni- termoobieg.
Roztopione masło połączyć z jajkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać masło orzechowe i wymieszać ponownie. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać.
Czekoladę posiekać na większe kawałki. Czekoladę wmieszać do masy i przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20- 22 minut. Ciasto będzie wilgotne ale nie mokre, może opaść w środku.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki i schłodzić. Po tym czasie ciasto pokroić na kawałki.
Smacznego!

Peanut butter and chocolate blondie
17x 21 cm form

ingredients:
- 150 g peanut butter
- 110 g melted butter
- 1 egg
- 150 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon vanilla extract
- 150 g sugar
- 100 g dark chocolate

Preheat oven to 180 C degrees. Butter the form and line with parchment paper. 
In a bowl combine melted butter, egg, sugar and vanilla extract. Add peanut butter and whisk again. Add flour and baking soda, whisk to combine. Chop chocolate into chunks. Add chocolate to batter and stir. Put the batter into the form, transfer into the oven and bake 20- 22 minutes. Cake is gooey and moist but no wet. 
Remove blondie from the oven and let cool completely. Take into the fridge for couple hours. Next cut into the bars and serve.
Enjoy!





16 komentarzy:

  1. Skoro świt, a ja poproszę dwa kawałki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie mam ochotę wpaść do Ciebie na kawałek blondie ;)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale zbite! I te kawałki czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze? ja myślałam,że moje było najlepsze hahah ale zgadzam się,że w blondie jest coś co uzależnia dlatego już z wyglądu przyznaję mu miano najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak zachwalasz, że trzeba zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda obłędnie! *.*
    To blondies musi być wyjątkowo dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. masło orzechowe i czekolada.... cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj oj oj!! Od razu zapisuję do upieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dla wegan można dodac łyżke przetartej gotowanej fasoli zamiast jajka i olej kokosowy zamiast masła i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozliwe jest pieczenie w formie o innych wymiarach? Prosze o odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście;) Nie zmieniając proporcji upiekłabym to ciasto również w formie 20x 20 cm. Jeśli chcesz upiec w większej zwiększyłabym proporcję;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. A w tortownicy o średnicy 22cm :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększyłabym ilość składników o połowę:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...