środa, 3 czerwca 2015

Lasagne ze szparagami, botwiną i kurczakiem

Lasagne ze szparagami, botwiną i kurczakiem z sosem beszamelowym



Połączenie, które zachwyca. Nie chcę wypaść na osobę, która nie wie, co mówi i tylko się przechwala, ale ta lasagne to jedno z najlepszych szparagowych dań, jakie jadłam. Nie jest tajemnicą, że właściwie wolę zielone szparagi, choć nie jest powiedziane, że tych białych nie jem w ogóle. Białe szparagi mają to do siebie, że o wiele lepiej wypadają w połączeniu z innymi, bardziej charakternymi dodatkami, Wtedy można z nich wyczarować naprawdę pyszne rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc uwielbiam każdy rodzaj szparagów i, kiedy jest na nie sezon naprawdę jem je bardzo często. Zielone potrafię zjeść nawet bez niczego, jedynie zgrillowane i przyprawione solą i pieprzem. 
Ta lasagne powstała zupełnie świadomie, wymyśliłam ją już parę dni przed realizacją i pierwotnie miała nie zawierać mięsa. Jednak tak, jak mówiłam Wam są u mnie w domu pewne mięsożerne osobniki, więc to mięso zawsze muszę gdzieś przemycić. Oczywiście nie jest to dodatek, który nie pasuje, bo po zrobieniu tego dania doszłam do wniosku, że dodanie kurczaka było bardzo dobrym posunięciem, ale osoby, które nie jedzą mięsa z powodzeniem mogą pominąć ten składnik. Lasagne jest kremowa, o pięknym buraczkowym wnętrzu, skrywająca pod warstwą przypieczonego beszamelu cudowny smak. Jestem z tego dania bardzo zadowolona i coś czuję, że zagości u mnie na stole na dobre; )

Lasagne ze szparagami, botwiną i kurczakiem z sosem beszamelowym
3- 4 porcje

składniki:
- 500 g białych szparagów
- pęczek botwiny z małymi buraczkami
- 1 cebula
- 9 płatów suchego makaronu lasagne
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 400 g piersi z kurczaka- waga po obraniu z błon i kostek
- 700 ml mleka
- 60 g masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, buraczki w cienkie plasterki, a łodygę i liście posiekać drobniej. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, następnie wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać buraczki i smażyć ok 5- 10 minut, następnie dodać liście oraz łodygi i smażyć wszystko do miękkości- ok 10 minut. Następnie przyprawić pieprzem i wlać ocet balsamiczny, smażyć ponownie do wyparowania octu.
Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki i gotować w zagotowanej, osolonej wodzie ok 3- 4 minuty- powinny być miękkie, ale nadal chrupiące. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania. Szparagi pokroić w drobne plastry, zostawiając główki.
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy, aby zmienił kolor i się przyrumienił, ale nie za długo, żeby nie był suchy- dosłownie 3 minuty na dużym ogniu.
Szparagi i kurczaka dodać do botwiny i wymieszać wszystko.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- grzanie góra dół.
Do garnka dodać masło i rozpuścić, następnie wsypać mąkę i smażyć ok 1 minuty cały czas mieszając, aby mąka się nie przypaliła. Do mąki dodać mleko, wymieszać dokładnie trzepaczką do połączenia i gotować, aż sos zacznie mocno gęstnieć- ok 10 minut. Po tym czasie sos doprawić sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i rozprowadzić po dnie, nałożyć 3 płaty makaronu, wlać 1/3 sosu i rozprowadzić, dodać 1/2 nadzienia z botwiny, szparagów i kurczaka, przykryć ponownie trzema płatami makaronu, wlać 1/3 sosu, nałożyć pozostałe nadzienie i znowu przykryć makaronem i polać sosem. Na wierzchu ułożyć odłożone główki szparagów. Wierzch można przyprawić jeszcze odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i smażyć ok 35- 40 minut aż sos beszamelowy się przyrumieni.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 5- 10 minut, aby lasagne lekko się zestaliła.
Smacznego!

Asparagus, Swiss chard and chicken lasagna with white sauce
3- 4 portions

ingredients:
- 500 g white asparagus
- 1 bunch Swiss chard
- 1 onion
- 9 lasagna noodles
- 400 g chicken breast, chopped into small cubes
- 700 ml milk
- 60 g butter
- 2 heaping tablespoons all purpose flour
- salt, pepper and nitmeg
- 1 tablespoon balsamic vinegar

Dice onion into small cubes, slice beets and chop leaves and stalks into smaller pieces. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil over medium heat. Add onion and fry until glassy, then add beets and fry for 5- 10 until tender. Add leaves and stalks, contune frying for 10 minutes. Pour the balsamic vinegar and fry until balsamic vinegar evaporated. Remove from the heat and set aside.
Meanwhile add watter into the pan and cook to boil, add asparagus( pelled and trimmed ends) and cook until tender but cripsy- 3- 4 monutes. Remove from the pan and pour a cold water to stop cooking process. Cut cold asparagus into smal pieces and add to the frying pan. Leave heads of asparagus and set aside.
While the asparaus is cooking, prepare chicken. Place chicken into a bowl and season with salt and pepper.  Heat the frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat, add chicken and fry until changed colour- 3 minutes, then add chicken into veggies.
Preheat oven to 200 C degrees.
Prepare sauce: In the saucepan add buter and heat saucepan over medium heat. Cook until melted, then add flour and whishk vigorously. Cook for 2- 3 minutes whisking all the time to prevent burning. Add milk and whisk to combine. Cook sauce, whisking occasionally to thickness, season with salt, pepper and nutmeg. Remove from the heat and set aside for a moment.
Pour 2 tablespoons sauce to the buttered pan and spread over the bottom. Put 3 lasagna noodles, 1/3 part of sauce, then 1/2 part of filling. Repeat adding 3 pasta sheets, 1/3 part of sauce and remaining filling. Put the last 3 sheets over the filling and pour remaining sauce. Top with heads of asparagus. You can sprinke top with pepper. Take pan into the preheated oven and bake for 35- 40 minutes to goldenbrown. Take out from the oven and let cool for 10 minutes.
Enjoy!






8 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na lasagne! Wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za smaki! Za sos beszamelowy mogłabym dać wszystko, no może prawie ;)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. pisałam do Ciebie o spotkaniu, ale jak ty takie rzeczy wymyślasz, potem tworzysz i jak ty chcesz cza znaleźć?! :D
    Cuuudoooo <3 kochana, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne połączenie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie! Nigdy nie łączyłam w jednym daniu szparagów i botwiny, więc chętnie wypróbuję, jak te dwa smaki się ze sobą łączą!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...