czwartek, 11 czerwca 2015

Tarta ze szparagami, zielonym groszkiem i fetą

Tarta ze szparagami, zielonym groszkiem i fetą

Asparagus, green bean and feta cheese tart, for English scroll down


Gdybym miała czas, robiłabym tarty codziennie. To jeden z tych rodzajów jedzenia, które naprawdę uwielbiam i, choć jest takich rzeczy parę, tarty plasują się na naprawdę wysokim miejscu. Słodkie, słone- obojętnie, dla mnie każda tarta jest pyszna. A skoro sezon na szparagi trwa, nie mogło zabraknąć tarty ze szparagami. 
Lubię, kiedy przepis tworzony w mojej głowie idealnie współgra z tym, co później mam na talerzu. Ta tarta tak właśnie miała wyglądać i smakować, ja byłam nią zachwycona, bo już sam fakt jedzenia tarty z jednymi z moich ulubionych wiosennych warzyw wprawia w naprawdę dobry nastrój. Za to własnie kocham gotować i jeść- jedzenie naprawdę może polepszyć humor; )

Tarta ze szparagami, zielonym groszkiem i fetą
forma o długości 34 cm

składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli

Mąki wymieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać w palcach do powstania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą spłaszczyć na kształt prostokąta i wsadzić do lodówki na godzinę. 
Piekarnik nagrzać do 190 stopni- grzanie góra- dół.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na kształt formy, przełożyć do formy i wylepić ją ciastem. Następnie spód tarty ponakłuwać widelcem i wyłożyć folią aluminiową, po czym wsypać do formy obciążenie (surowy groch, fasolę, szklane kulki). Tart e wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiec kolejne 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do ostudzenia.

składniki na wypełnienie
- 500 g cienkich szparagów( grube przekroić na pół)
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g śmietany 12%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 80 g fety
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony

Kiedy spód piecze się w piekarniku przygotować wypełnienie.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zgrillować na patelni grillowej do miękkości- powinny jednak pozostać chrupiące.
Groszek włożyć do garnka z gotującą się wodą i blanszować do miękkości ok 2- 3 minuty, następnie odsączyć i odstawić.
Śmietanę połączyć z jogurtem i jakiem, pokruszyć fetę, dodać przyprawy- należy uważać z solą, ponieważ sama feta jest już dosyć słona. Szczypty gałki muszkatołowej i imbiru powinny wystarczyć. Na ciasto rozłożyć groszek, całość zalać masą śmietanowo- jogurtową. Na wierzch ułożyć szparagi, można wszystko posypać jeszcze pieprzem. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w 190 stopniach, aż masa się zestali. Na sam koniec pieczenia można piekarnik przestawić na funkcję grill, zwiększyć temperaturę do maksimum a tartę ułożyć pod górną ścianą piekarnika na 2- 3 minuty, aby szparagi i masa się przyrumieniły.
Po upieczeniu tartę wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!

Asparagus, green bean and feta cheese tart
34 cm tart form

ingredients:
- 100 g all purpose flour
- 100 g wholewheat flour
- 100 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt

In the bowl mox flour and salt. Add butter and crush with your fingers to make a crumble. Add egg and quickly shape dough into a rectanlge, wrap in plastic foil and lace into the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C degrees.
Remove the pastry dough from the fridge and roll out to rectangle on the floured surface. Use the rolling pin to transer the dough over the tart form. Press the dough by your fingers into the form and remove any excess dough. Prick the bottom of the dough all over with a fork, cover with a aluminium foil and weigh down using dry beans or pie weights. Place the tart into the oven and bake 10 minutes with weights, then remove it and bake another 10 minutes. Remove from the oven and let cool.

ingrediends for filling:
- 500 g thin asparagus( thick asparagus cut in half)
- 100 g frozen green bean
- 200 g sour cream
- 200 g plain yogurt
- 80 g feta cheese
- 1 big egg
- pepper, salt, nutmeg and ginger

Heat a grill pan over medium heat. Trim the woody end from asparagus and toss them into the pan. Grill until soft and tender but still crispy. Remove from heat and let cool.
In the medium pan boil water with pinch of salt and add bean. Cook for 2- 3 minutes until soften. Strain bean and set aside.
In the bowl whisk sour cream, yogurt, and egg until combined. Add crusched feta cheese and spices( pinch of nutmeg and ginger should be ok, don' t add a lot of sal because feta is salty) and mix again. Place the bean on the bottom of the tart, pour sour cream and yogurt mixture and put asparagus on top. Place tart into the oven and bake approximately 45 minutes until goldenbrown. At the end you can turn on grill in your oven and place the tart on the top of the oven and grill for 2-3 minutes.
Remove the tart from the oven and let cool for a moment, then cut with a sharp knife.
Enjoy!






9 komentarzy:

  1. Ładna:)mogłabym też taką mieć:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna tarta! Super podana, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tych zdjęciach nie da się nie zakochać i pewnie jest tak samo po spróbowaniu tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ona, ta tarta się prezentuje cudownie! Jejuuuuu

    OdpowiedzUsuń
  6. Może :) Szczególnie takie wiosenno zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie Twoja tarta wygląda na zdjęciach! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...