niedziela, 7 czerwca 2015

Truskawkowo- rabarbarowa mrożona zielona herbata

Truskawkowo- rabarbarowa mrożona zielona herbata

Strawberry and rhubarb frozen green tea, for English scroll down


Co pić, kiedy temperatura na dworze sięga ponad 27 stopni? Każdy ma własny ratunek, ja najczęściej wybieram wodę niegazowaną i domowe kompoty albo... albo właśnie mrożone herbaty. Są cudowne i robi się je bardzo prosto, a smakują wyśmienicie i orzeźwiają:)
Jako, że sezon na rabarbar i truskawki kwitnie i jest to cudne połączenie, postanowiłam zrobić taką mrożoną herbatę właśnie z tymi owocami, Oczywiście w lato można użyć przeróżnych owoców, właściwie wszystko jest dozwolone; )

Truskawkowo- rabarbarowa mrożona zielona herbata
1 dzbanek

składniki:
- 1.5 litra wody
- 200 g truskawek+ ok 70 g 
- 250 g rabarbaru+ 1 łodyga
- 1- 2 łyżki miodu
- 3 torebki zielonej herbaty
- kotki lodu

Wodę wlać do garnka. 200 g truskawek i 250 g rabarbaru pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Całość postawić na ogniu i gotować pod przykryciem do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20- 25 minut aż owoce całkowicie się rozpadną. Po tym czasie dodać miód i jeszcze chwilę gotować. Wyłączyć ogień, włożyć torebki herbaty i zaparzać ok 8- 10 minut pod przykryciem w zależności od tego, jak mocną herbatę chcecie. Po tym czasie płyn przelać przez drobne sitko, aby otrzymać klarowny płyn, ostudzić zupełnie i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Nazajutrz pozostały rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Herbatę przelać do dzbanka, dodać owoce i podawać z lodem.
Smacznego!

Strawberry and rhubarb frozen green tea
1 jug

ingredients:
- 1/5 liters water
- 200 g+ 70 g strawbierries
- 250g+ 50 g rhubarb stalks
- 1- 2 tablespoons honey
- 3 bags green tea
- ice cubes

Chopped strawbierries and rhubarb stalks into smaller pieces.
In the saucepan combine water, 200 g strawbierries and 250 g rhubarb. Heat the saucepan over medium heat, cover and bring to boil, then simmer for 20- 25 minutes until fruits are fall apart totally. Add honey and cook for 1 minute to melt. Turn off the heat and add green tea. Brew for 8- 10 minutes- it depends on how strong tea you like. After that strain the liquid to the bowl and let to cool. Place into the fridge overnight. Next day pour tea into the jug, add remaining fruits, ice cubes and serve immediately.
Enjoy!





14 komentarzy:

  1. Najlepsza opcja na taką pogodę :) A połączenie rabarbaru z truskawkami zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Altanka w ogrodzie,kwiaty,zieleń i Twoja mrożona herbatka...ale się rozmarzyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł - póki mam rabarbar muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A weź się z tymi mega zdjęciami xp

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow, zdjęcia po prostu bajeczne! :))
    Masz Ty talent! :D
    Lemoniada do wypróbowania, bo z pewnością świetnie się sprawdzi na najbliższe dni! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio widziałam przepis - mema na mrożoną herbatę. Zaparzyć herbatę rano, zapomnieć na cały dzień i wieczorem jest mrożona... Twój jest, co tu dużo mówić, lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musi być pyszne. Dodam rabarbar do mojej następnej listy zakupów :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...