środa, 17 czerwca 2015

Pasztet z pieczonych buraków

Pasztet z pieczonych buraków

Roasted beetroot loaf, for English scroll down


Z burakami było u mnie różnie. Kiedyś ich nienawidziłam, nie mogłam na nie patrzeć, co dopiero jeść, dzisiaj dałabym się za nie pokroić. Uwielbiam je jeść tak po prostu, ugotowane do miękkości z jogurtem, kiedyś było to nie do pomyślenia. Nigdy nie jest jednak za późno na dobre zmiany, ta była jedną z pyszniejszych. Buraki są bardzo wdzięcznymi warzywami, można z nich zrobić naprawdę sporo, a przez ich kolor, dania wyglądają na jeszcze lepsze.
A ten pasztet ma nie tylko piękny kolor. Jest przepyszny- lekko słodki, ale doprawiony aromatycznymi przyprawami, które nadają mu charakteru. Ma delikatną strukturę i rozpływa się w ustach. No i ten kolor...: )

Pasztet z pieczonych buraków
keksówka o dł. 26 cm.

składniki:
- 350 g surowych buraków- ok 4 większe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru- tyle, co czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- garść pestek z dyni

Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra-dół.
Buraki owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku ok godziny lub do czasu, kiedy będą miękkie. Następnie wyjąć i ostudzić, po czym obrać. 
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać imbir oraz czosnek i smażyć jeszcze chwilę. 
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Ostudzone buraki zblendować, dodać odsączoną fasolę i ponownie zblendować. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki,(oprócz pestek z dyni), przyprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę, dobrze ugnieść i na wierzch wysypać pestki z dyni, które również należy mocniej wcisnąć w masę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut aż patyczek wbity w środek pasztetu wyjdzie suchy. 
Po upieczeniu pasztet ostudzić i koniecznie wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał. Po tym czasie można go ostrożnie wyjąć i kroić- bardzo ostrym nożem- pasztet jest delikatny.
Smacznego!

Roasted beetroot loaf
26 cm loaf pan

ingredients:
- 350 g raw beetroots
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- piece of fresh ginger- the same size as garlic
- 1 can red bean
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- 1/2 teaspoon dry thyme
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1 teaspoon dry oregano
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 2 big eggs or 3 small
- 2 heaping tablespoons corn starch
- salt, pepper
- handful pumpkin seeds

Preheat oven to 190 C degrees. Wrap beets with aluminum foil and roast 1 hour or longer until soft and tender. Remove from the oven and let cool.
Dice onion, garlic and gineg. Heat 1 tablespoon olive oil in a frying pan over medium heat. Add onion and fry until glassy, then add ginger and garlic and fry for a while, remove from the heat.
Meanwhile blend beets with beans, add remaining ingredients( except pumpkin seeds), including onion, garlic and ginger, mix well. Take parchement baking paper into the loaf pan and put in the mixture, press the top firmly with your hands, then sprinke with pumpkin seeds and press again. Take loaf pan into the preheated oven and bake approximately 50 minutes until the toothpick inserted into the center comes out clean. Remove pate from the oven and let stand to cool. Place the loaf in the fridge overnight- it's really important, because loaf is soft and without refrigerating could break up.
Cut loaf with really sharp knife.
Enjoy!





21 komentarzy:

  1. Ale bajeczny kolor, rewelacja! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga! :* Tym pasztetem naprawdę mnie ujęłaś! Coś fantastycznego! :)) Jeszcze dziś zaopatruje się w buraki i robię, a co! Mam nadzieję że wyjdzie mi równie dobry (i piekny!) co Tobie!
    (ZIELEŃ pestek dyni i CZERWIEŃ tego pasztetu - obłęd!)

    Buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. kolor ma przecudny, a że smak świetny to ani nie muszę wspominać, w końcu jest z burakami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za kolor, cóż za zdjęcia, cóż za smak! Bordowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować :) Uwielbiam pieczone buraki, więc spodziewam się czegoś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale kolor. ale zdjęcia. ale przepis! biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serio, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześwietny kolor ma ten pasztet!!! :) Jestem ciekawa jego smaku, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasztet wygląda rewelacyjnie. Te zdjęcia też... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem, jak smakuje ;).
    Uwielbiam takie wegetariańskie urozmaicenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno wykorzystam w przyszłości ten przepis, obłędny kolor...

    OdpowiedzUsuń
  12. czy make kukurydziana mozna zastapic pszenna? z gory dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...