środa, 23 września 2015

Tarta orkiszowa z figami, śliwkami i kozim serem

Tarta orkiszowa  figami, śliwkami i kozim serem

Spelt tart with figs, plums and goat cheese, for English scroll down


Połączenie tych smaków sprawia, że owoce świetnie smakują w daniach wytrawnych. Zresztą nie od dziś wiadomo, że niektóre owoce świetnie komponują się w słonych potrawach, trzeba jedynie umiejętnie dobrać składniki, aby całość tworzyła wspaniałe połączenie. A figi i ser kozi takie właśnie połączenie tworzą. No i śliwki, które dopełniają całość i są kropką nad "i" w całym daniu. Jest to tarta, którą postanowiłam odtworzyć z jednej z często odwiedzanych przez mnie knajp. Kiedy zobaczyłam, że taką tartę można tam zjeść, od razu wiedziałam, co chcę zamówić. Niestety, byłam trochę rozczarowana, bo pomimo świetnych składników, w tarcie za dużo było nadzienia, za mało fig a całość niemiłosiernie się rozlatywała, co w konsekwencji doprowadziło do tego, że dostałam małą paciaję a nie kawałek tarty. Postanowiłam, że koniecznie zrobię swoją wersję, tak jak ja widziałabym to danie. Nie chcę być nieskromna, ale moja tarta smakowała mi o wiele lepiej. Po pierwsze, nie było tak dużo nadzienia, przez co mogłam poczuć też smak owoców, po drugie, dało się ją kroić na kawałki- oczywiście, kiedy jest gorąca, kroi się ją dosyć ciężko, ale jako że na obiedzie były wtedy u mnie przyjaciółki nie mogłam podać im zimnego jedzenia, więc cała sesja musiała potrwać parę minut. 
Polecam Wam tę tartę, bo, co tu dużo mówić, smak jesieni kryje się w każdym jej kawałku:)

Tarta orkiszowa z figami, śliwkami i kozim serem
forma o średnicy 21 cm

składniki na ciasto:
- 180 g mąki orkiszowej
- 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko

Mąkę wsypać razem z solą do miski. Dodać masło i rozcierać palcami do otrzymania kruszonki, dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Następnie ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 4 mm, następnie przełożyć na formę do tarty i dobrze wylepić nim spód i brzegi. Spód tarty nakłuć widelcem, następnie rozłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia i wsypać do formy obciążenie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 minut, zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie i owoce. 

składniki na nadzienie:
- 250 g ricotty
- 150 g miękkiego serka koziego- w twarożku 
- 1 jajko
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 3 figi
- 3 śliwki

Temperaturę piekarnika zredukować do 180 stopni.
Ricottę połączyć z serkiem kozim i jajkiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszać do połączenia. Śliwki pokroić w paseczki, figi w plastry. Na podpieczony spód wylać nadzienie serowe następnie ułożyć owoce i wstawić do piekarnika, piec ok 55- 60 minut aż tarta będzie ścięta. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia,
Smacznego!

Spelt tart with figs, plums and goat cheese
21 cm tart form

ingredients for crust:
- 180 g spelt flour
- 90 g cold buter, cubed
- 1/2 teaspoon salt
- 1 egg

In a bowl combine flour and salt, add butter and crush with fingers to crumble. Add egg and quickly form a ball shape, wrap with a plastic foil, flatten to get a disc shape and take into the fridge for at least 1 hour. After that time take out the dough from the fridge and preheat oven to 190 C.
Roll out the dough to 4 mm thick and place into the tart form. Prick the bottom of the tart with a fork and top with aluminium foil or parchment paper. Then pour the pie weights or any other weight and take into the preheated oven, bake 10 minutes and remove the weights. Take again into the oven and bake another 10 minutes. Take out from the oven and set aside to cool for a few minutes. Meanwhile make filing. 

ingredients for filling:
- 250 g ricotta
- 150 g soft goat cheese- creamy version
- 1 egg
- salt pepper and pinch of nutmeg
- 3 figs
- 3 plums

Reduce temperature of the oven to 180 C.
Combine ricotta, goat cheese and egg in a bowl until smooth, season with salt, pepper and nutmeg and stir again to combine. Slice figs and cut plums in stripes. 
Pour the filling over the prebaked crust, top with fruits and take into the oven, bake approx 55- 60 minutes until firm. Take out from the oven and set aside to cool  for few minutes.
Enjoy!







11 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda ta tarta! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ale to bardzo lubię owoce w wytrawnych daniach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię lubię figi, ale z kozim serem jeszcze nie próbowałam ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam figi, z kozim serem cudnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ta tarta wygląda obłędnie! *.*
    Cudowny pomysł, na słodko-słoną jesienną pyszność! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje połączenie składników na pewno świetnie smakuje! A do tego przepięknie prezentuje się na zdjęciach ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka ładna ta tarta :) Figi i ser kozi to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...