środa, 16 września 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Makaron ryżowy z pieczoną dynią i papryką

Makaron ryżowy z pieczoną dynią i papryką

Rice noodles with roasted pumpkin and yellow bell pepper, for English scroll down


Uwielbiam ten makaron, przede wszystkim dlatego, że jest chrupiący- bo najgorszy makaron to rozgotowany makaron, koniec kropka. Moja babcia ma zawsze tendencję do tego, żeby przegotować makaron i, mimo że uwielbiam jej jabłkowe racuchy, makaronu nie cierpię;) 
Połączyłam w tym daniu proste składniki, a w zamian dostałam naprawdę świetne danie. Sam w sobie makaron ryżowy jest dosyć jałowy, ale z takimi dodatkami nabiera całkowicie innego oblicza. No i dynia, moja ukochana dynia...:)

Makaron ryżowy z pieczoną dynią i papryką 
ok 3- 4 porcje:

składniki na pieczone warzywa:
- ok 500 g obranej dyni( ok 900 kg nieobranej)
- 1 bardzo duża żółta papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra wędzona

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Dynie pokroić w kostkę, paprykę w paski. Warzywa wrzucić do miski i dodać oliwę, przyprawić solą pieprzem, papryką i wszystko dokładnie wymieszać. Całość przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut, po czym przestawić na funkcję grill, blachę przenieść na najwyższą półkę piekarnia i nastawić maksymalną temperaturę. Tak grillować warzywa to mocnego zrumienienia- ok 3- 5 minut.

składniki na sos:
- łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżka sezamu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w miseczce i odstawić. 

pozostałe składniki:
- ok 150 g makaronu ryżowego- tzw włosów anielskich
- garść fety i kaparów
- limonka do dekoracji

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, o czym odcedzić i przepłukać zimną wodą. Na talerze wyłożyć makaron, dodać pieczone warzywa, udekorować kilkoma kaparami i rozkruszoną fetą, następnie całość polać sosem. Całość udekorować plastrami limonki. 
Smacznego!

Rice noodles with roasted pumpkin and yellow bell pepper
3- 4 portions

ingredients for roasted veggies:
- 500 g pumkpin- peeled( 900 g unpeeled)
- 1 very big yellow bell pepper
- 2 tablespoons olive oil
- salt, pepper, hot smoked paprika to taste

Preheat oven to 200C. 
Cut pumpkin into cubes and pepper into slices. Take veggies into a bowl, pour olive oil and season with salt, pepper and paprika, as desired, srit to combine. Toss veggies into a baking sheet lined with parchment pape, take into the preheated oven and bake approx 20 minutes, then turn on a grill and take the baking sheet on the top rack of the oven, increase temperature to maximum and grill veggies until golden brown. Take out from the oven and let cool for a minute.

ingredients for sauce:
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 teaspoons sesame oil
- 2 teaspoons rice vinegar
- 1 teaspoons light brown sugar
- 1 level tablespoonsesame

Combine all ingredients in a bowl and set aside.

remaining ingredients:
- 150- 170 g rice noodles- angel hair
- piece of fetacheese and handful capers
- lime to decorate

Take noodles into the bowl and pour hot water, cover with a lid and set aside for 5 minutes, than drain and rinse with cold water. Take noodles onto plates, add roasted veggies, sprinkle with capres and feta. Decorate with lime and pour the sauce, serve.
Enjoy!







15 komentarzy:

  1. pyszna propozycja, w zasadzie od 2 dni jem podobne dania, bo makaron ryzowy i dynia to coś, co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby nie makaron to mam wszystkie składniki! mam ochotę na takie pyszne danie z pieczoną dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecież ja muszę iść do pracy,ale jak tu się oderwać od tych pięknych zdjęć? a danie zasługuje na wypróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała propozycja!! Kusisz strasznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że bardzo zaintrygowałaś mnie tym daniem... Wygląda mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, pieczona dynia <3 Taka najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Megaapetyczny przepis! Jem oczami! *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co z dynią biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, to danie wygląda genialnie! :)
    Zjadłabym takie cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też bardzo lubię makaron ryżowy, a makarony z warzywami to najczęstsze "a'la azjatyckie" dania jakie przygotowuję :) Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale dzisiaj apetycznie kusisz :D Świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm smakowicie wygląda :) Lubię makaron ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...