niedziela, 21 lutego 2016

Muffiny kukurydziane na słono z pomidorkami koktajlowymi i prosciutto

Muffiny kukurydziane na słono z pomidorkami koktajlowymi i prosciutto

Corn muffins with cherry tomatoes and prosciutto, for English scroll down


Na blogu pojawił się już wpis na słone muffiny i cieszy się on ogromnym zainteresowaniem z Waszej strony, więc postanowiłam przygotować trochę inną wersję muffin na słono. Jest to cudna przekąska na imprezy, bo robi się je bardzo szybko i wspaniale smakują również na zimno, więc nie trzeba ich robić od razu przed imprezą albo na imprezie, ale grubo przed i nadal będą pyszne;) Ta wersja jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, która sprawia, że muffiny są bardziej delikatne, kruche i mają piękny żółty kolor, który w sam raz pasuję na takie dni, jak ostatnio- szare i ciemne. Przynajmniej w kuchni można poczuć trochę cieplejszej atmosfery;))

Muffiny kukurydziane na słono z pomidorkami koktajlowymi i prosciutto
12 muffin

składniki:
- 160 g mąki pszennej luksusowej
- 160 g mąki kukurydzianej
- 240 ml mleka
- 1 łyżka octu winnego
- 70 g prosciutto
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść pestek słonecznika
- 1 chili w zalewie bez pestek
- 6 pomidorków koktajlowych

Piekarnik nagrzać do 180 C- grzanie góra- dół.
Wszystkie such składniki wymieszać w misce. Do mleka wlać ocet i odstawić na 5 minut, po czym połączyć z jajkami, miodem i olejem- wszystko wymieszać do połączenia
Cebulę, czosnek i papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, prosciutto w plasterki. Na oliwie zeszklić cebulę, wrzucić czosnek i chili i smażyć jeszcze chwilę. Dodać prosciutto i smażyć tylko do lekkiej zmiany koloru- ok 20- 30 sekund.
Do suchych składników dodać mokre i zawartość patelni, wszystko wymieszać tylko do połączenia. Pomidorki przekroić na pół. Masę przełożyć do natłuszczonej formy na muffiny, po czym na środek każdego wcisnąć połówkę pomidorka. Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 17- 20 minut o zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i dstawić do ostudzenia na kratkę.
Smacznego!

Corn muffins with cherry tomatoes and prosciutto
12 muffins

ingredients:
- 160 g all purpose flour
- 160 g corn flour
- 240 ml milk
- 1 tablespoon white wine vinegar
- 70 g prosciutto
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 2 eggs
- 100 g canola oil
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon black pepper
- 1 teaspoon dried basil
- 1/4 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon honey
- 1/2 teaspoon baking soda
- handful of sunflower seeds
- 1 pickled chilli, seeded
- 6 cherry tomatoes

Preheat oven to 180 C. Butter a muffin tin and set aside for later.
In a bowl combine all dry ingredients. In another bowl pour milk and white wine vinegar and set aside for 5 minutes, then add eggs, oil and honey- stir to well combined.
Cut onion, garlic and chili into small cubes, then heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat. Add onion and fry until glossy, then add grlic, chili and fry for a 30 seconds. Cut prosciutto into small stripes and add into the frying pan, fry until just to changed a colour- about 20- 30 seconds.
Add wet ingredients and prosciutto into the dry ingredients and stir until just to combined. Cut tomatoes in half. Place the batter between muffin tins and and half of tomatoe into the middle of each muffin. Take muffins into the preheated oven and bake approx 17- 20 minutes until golden. Remove from the oven and set aside to cool.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Smacznie wyglądają.Wytrawna wersja dobrze sprawdza się w lunchboxach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam tamte muffiny i te również są bardzo apetyczne. Te pomidorki koktajlowe jako ozdoba szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z taką muffinką to od razu można zacząć nowy tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. osobiście kocham wytrawne :0 Bo to fajna opcja do gastrofazy na imprezie i nie obżerania się słodkim :)
    Fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na śniadanie ;). Szczególnie dla mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...