wtorek, 23 lutego 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Pieczony dorsz w azjatyckiej marynacie z pastą tamaryndową ze smażonym ryżem

Pieczony dorsz w azjatyckiej marynacie z pastą tamaryndową ze smażonym ryżem

Soy and tamarind sauce glazed cod with fried rice, for English scroll down


Muszę to przyznać- jem za mało ryb. Owszem bardzo często kupuję wędzonego łososia w plastrach, ale mam wrażenie, że to o wiele za mało. Chciałabym jeść więcej ryb, ale wiecie co? U mnie w mieście nie ma ani jednego sklepu rybnego, a w Kato można policzy te sklepy na palcach jednej reki, które w większości nie są mi po drodze. Pamiętam, kiedy pewnego dnia naszła mnie nieodparta ochota zjedzenia świeżego łososia. Byłam tak zmotywowana, że przeszłam calutkie centrum Katowic w poszukiwaniu ładnego, świeżego kawałka łososia. Niestety musiałam obejść się smakiem, bo nigdzie go nie znalazłam. Bardzo zastanawia mnie ten brak ryb w sklepach, owszem nie mieszkam na Pomorzu, ale żeby nawet łososia nie było? Mojej mamie czasem udaje się kupić piękne filety z dorsza i to właśnie z nich zrobiłam ten obiad. Bardzo lubię tą rybę, ponieważ jest delikatna w smaku i fantastycznie nadaje się do azjatyckich marynat. Smażony ryż to już klasyk i muszę przyznać, że to połączenie szczególnie trafiło w gusta moich domowników, byli bardzo zadowoleni:) I Wy też będziecie, jestem pewna;)

Pieczony dorsz w azjatyckiej marynacie z pastą tamaryndową ze smażonym ryżem
ok 4- 5 porcji

składniki na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 1/4 łyżeczka papryki ostrej
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- pieprz do smaku
- 3 spore filety z dorsza- ok 1 kg

Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą do połączenia i odstawić na chwilę. Filety oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, następnie dobrze obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie piekarnik nastawić n 200 stopni- grzanie góra- dół.
Po godzinie filety wyjąć z lodówki i rozłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ryby polać pozostałą marynatą. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 8- 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
W międzyczasie przygotować smażony ryż.

składniki na smażony ryż:- 200 g ryżu
- 80 g mrożonej fasolki szparagowej
- 50 g mrożonego zielonego groszku
- 1 mała puszka kukurydzy- ok 150 g po odsączeniu
- 1 średni czerwona cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki curry

Ryż ugotować al dente. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać wszystkie warzywa i smażyć ok 5 minut aż zmiękną ale nadal będą jędrne. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, na drugą wbić jajko i ściąć na jajecznicę. Dodać ryż, paprykę oraz curry i wszystko wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem i wszystko smażyć jeszcze ok 5- 7 minut. 
Do misek przełożyć ryż, na wierzchu ułożyć rybę i podawać.
Smacznego!

Soy and tamarind sauce glazed cod with fried rice
4- 5 portions

ingrediens tfor marinade:
- 3 tablespoon soy sauce
- 1 teaspoon rie vinegar
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 tablespoon light brown sugar
- 1 teaspoon tamarind paste
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of fresh ginger
- pepper to taste
- 3 big cod fillets- aboug 1 kg

Cut garlic and ginger into small cubes. Cut cod into smaller pieces. Mix all marinade ingredients and add cod, carefully cover with mrinade and take into the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Remove cod from the fridge, place on a baking sheet lined with parchment paper and pour remaining marinade on the top of the fillets. Take into the preheated oven and bake approx 8- 10 minutes depending on size of your fish. Remove from the oven and set aside for a moment. 
Meanwhile prepare the rice.

ingredients for fried rice:
- 200 g rice
- 80 g frozen green beans
- 50 g frozen breen peas
- 1 small can sweet corn- about 150 g after soaking
- 1 red bell pepper
- 1 egg
- 1 garlic clove
- 1 onion
- 1 egg
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 1/2 teaspoon curry
- salt and pepper to taste

Cut onion, garlic and bell pepper into cubes. cook rice according to directions of the package until al dente. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy, then add garlic and fry for a moment. Add all veggies and fry until tender but stil crispy- about 5 minutes. Place veggies on the one side of frying pan and crack the egg on the second side, then make a scrambled eggs. Add cooked rice, paprika, curry and stir well. Season with salt and pepper and fry for another 5- 7 minutes. 
Place rice into the bowls, top with cod and serve.
Enjoy!



6 komentarzy:

  1. zawsze po świeżą rybę albo jeżdżę do Makro (wtorki i czwartki świeża dostawa)- mają na prawdę genialne okazy :) moja mama za to upatrzyła sobie w Skoczowie sklep i to tak.. :D Ale fakt, czasem bardzo ciężko dostać dobrą rybę :(
    Połączenie smaków totalną zagadką dla mnie, ale wiem, że jak większość rzeczy tej kuchni-polubiłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow,jak to smakowicie wygląda,aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja odkąd nie jem mięsa, sięgam po ryby 3-4 razy w tygodniu. Takiego łososia muszę koniecznie zrobić, bo aż mi ślinka cieknie. Muszę tylko zakupić sobie pastę tamaryndową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda, azjatycki dorsz to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze świeżymi rybami jest problem, nawe jeśli są to czasem tak niewdzięcznie wyglądają, że żadna siła by mnie nie zmusiła do ich zakupu. Muszę wreszcie sprawdzić Makro.
    Coś z tamaryndem bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wygląda jak idealny pomysł na obiad, bardzo lubię takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...