niedziela, 2 marca 2014

Sernik w trzech warstwach i zero piekarnika.

Cytrynowo- czekoladowy sernik na zimno z cytrynową galaretką



Bo nie chciało mi się włączać piekarnika. I akurat miałam wolną puszkę mleka skondensowanego słodzonego, z którym nie wiedziałam, co zrobić. Tak właśnie powstał ten sernik: )
Kiedyś nie lubiłam serników na zimno i właściwie do dzisiaj niektóre nadal mi nie smakują Są jednak wyjątki. I ten jest właśnie takim wyjątkiem. Nawet dla osoby, która z dystansem podchodzi do serników na zimno, ten sernik jest po prostu pyszny; ) 3 warstwy różnych smaków, 3 różne struktury i do tego jeszcze biszkopty i pyszna polewa czekoladowa. Nie da się go po prostu nie lubić.

Cytrynowo- czekoladowy sernik na zimno z galaretką cytrynową
keksówka o długości 30 cm.

składniki na sernik:
- 500 g twarogu na serniki z wiaderka
- puszka< 460 g> mleka skondensowanego słodzonego
- ok 9 podłużnych biszkoptów
- 1 galaretka cytrynowa+ 400 ml wrzątku
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka żelatyny+ 60 ml gorącej wody
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny

Formę keksową delikatnie natłuścić a następnie wyłożyć dokładnie folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przelać do keksówki, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę wymieszać z 60 ml gorącej wody.
W misce zmiksować twaróg z mlekiem skondensowanym, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Do masy powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując, aby nie porobiły się grudki. Można również wymieszać 1 łyżkę masy z żelatyną a następnie wlać całość do masy i miksować.
Do innej miski przelać 1/3 masy- ok 330g. Następnie do odlanej masy wmieszać powoli, ale dokładnie rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać.
Na stężałą galaretkę wyłożyć masę cytrynową< "białą">, wstawić ponownie do lodówki, aby masa stężała. Następnie wylać na masę cytrynową, masę z gorzką czekoladą, wyrównać. Na wierzch ułożyć biszkopty wzdłuż formy, wciskając je do masy. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

składniki na polewę i dekorację:
- 150 g+ 50 g mlecznej czekolady
- 70 g masła

50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać ją na papier do pieczenia i wysmarować go, aby powstała cienka warstwa czekolady. Wstawić do lodówki na parę minut. Kiedy czekolada stężeje, ale nadal będzie elastyczna, połamać ją na kawałki i ponownie wstawić do lodówki, aby dobrze stwardniała.
150 g czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Uważać, aby nie przegrzać czekolady, ponieważ rozwarstwi się. Jeśli jednak do tego dojdzie do czekolady należy wlać 2- 3 łyżki gorącej wody i szybko mieszać. Wtedy powinna zmienić się z powrotem w polewę czekoladową.

Gotowy sernik wyjąć z formy. Najlepiej najpierw delikatnie przejechać tępym narzędziem pomiędzy formą a folią, aby oderwać ją od formy. Następnie na formę położyć paterę lub talerz i szybkim ruchem odwrócić formę z ciastem i paterę do góry nogami. Jeśli sernik nie będzie chciał wyjść, należy delikatnie popukać w formę lub wstawić formę na kilka sekund do gorącej wody.
Następnie bardzo ostrożnie zdjąć z sernika folię. Udekorować go ostudzoną polewą czekoladową- najlepiej, żeby była gęsta, wtedy lepiej się z nią pracuje. Wysmarować nią cały sernik. Na górę ułożyć płatki czekoladowe. Całość wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!






Serniki dla Miksera - edycja 1.14

16 komentarzy:

  1. Wyglada tak apetycznie, ze znowu zrobilam sie glodna! :P
    Ja za sernikami na zimno tez nie przepadam, ale ten musi byc wyjatkowy <3 Ta czekolada na wierzchu wyglada zabojczo :D
    Jeden z lepszych sernikow na zimno, jakie udalo mi sie zrobic znajdziesz tu : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/05/31/oreo-and-strawberry-cheesecake-sernik-i-lody-w-jednym/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. stworzyłaś małe i z pewnością przepyszne cudeńko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rzesz ty nie ruszać idę po cały.Uwielbiam na zimno:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie! sama jakoś nie przepadam za tymi na zimno, ale skoro ten tak wygląda i na pewno smakuje jeszcze lepiej to na pewno kiedyś go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to genialnie i apetycznie wygląda! Chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja nie przepadam za sernikami na zimno, wolę te zwykłe. Ale tutaj.. skusiłabym się chyba jednak na kawałeczek, bo wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący... udał Ci się, naprawdę bądź z siebie dumna. Pokażę go swojej Mamie, niech zrobi, uwielbia serniki w takich wariacjach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta galaretka świetnie się tu wpasowała! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jezus maria.. Aleś ty to cudownie zrobiła!!! Ta ozdoba na wierzchu, te warstwy.. to zdjęcie lejącej się czekolady... jezus... <3

    OdpowiedzUsuń
  10. w tym serniku najbardziej podoba mi się dekoracja! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię serniki na zimno i chętnie spróbowałabym Twojego, bo wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie, tak się nie robi i już! Takie ciacho mi podstawiać pod nos. Ślinotok gwarantowany.

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialny! :) Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...