Jajka zapiekane ze szpinakiem, papryką i serem feta
Zazwyczaj jem śniadania na słodko, ale czasem nachodzi mnie ochota na coś wytrawnego. Wtedy najczęściej robię sobie śniadanie, którego głównym składnikiem jest jajko. To śniadanie przypadło mi jeszcze bardziej do gustu, bo jest w nim szpinak, czyli coś co absolutnie bardzo lubię. Muszę przyznać, że jestem jego fanką. Oczywiście musi być dobrze zrobiony, czyli, jak dla mnie musi być czosnek i masło. Bez nich szpinak nie jest tak pyszny.
Są to dwie małe porcję, ale jeśli dorzucić bułkę z śmietankowym twarożkiem i kawę myślę, że dwie osoby się najedzą: )
Znowu nazbierało mi się trochę śniadaniowych przepisów, więc być może na blogu będzie przez chwilę śniadaniowo: )
Jajka zapiekane ze szpinakiem, papryką i serem feta
2 kokilki o średnicy 9 cm- 2 malutkie porcje
składniki:
- 3 jajka
- 60 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek pokrojonego w drobną kostkę czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 40 g sera feta
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz, zielona część dymki do dekoracji
Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak i pokrojony czosnek. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie, doprawić solą i pieprzem.
Paprykę pokroić w większą kostkę. Jajka roztrzepać w misce ze śmietaną, dodać szpinak i paprykę, wszystko wymieszać. Gotowe jajka przelać do kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15- 20 minut. 10 minut po rozpoczęciu zapiekania posypać wierzch jajek fetą i dalej zapiekać.
Gotowe jajka posypać cebulką dymką. Można je wyciągnąć z kokilek.
Smacznego!
ty to wyciągnęłaś z kokilki! Wow, myślałam, że się nie da :D
OdpowiedzUsuńAle tak, dla mnie szpinak potrzebuje 3 rzeczy: masło, czosnek i gałka :D
Ale pyszne i te kolory o poranku, jestem za ;)
jak wytrawne śniadanie to na pewno musi być coś pysznego ja twoja dzisiejsza propozycja! świetnie wygląda, tak podane, a w smaku pewnie jeszcze lepsze! spróbuję :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się baaaardzo!
OdpowiedzUsuńPo takim śniadaniu reszta dnia musi być równie piękna :D
OdpowiedzUsuńGenialne! A mi właśnie szpinak w lodówce zalega! Myślisz że z tej firmy na muffinki wyjdą dobrze?
OdpowiedzUsuńTak, myślę, że spokojnie wyjdą, tylko, że będzie ich więcej ale będą mniejsze; )
UsuńWygląda przepysznie :) dla takiego śniadania to bym szybko wstała z łóżka :D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają te zapiekane jajka! Królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana do Liebster Blog Award - zachęcam do wspólnej zabawy:), szczegóły znajdziesz na http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/szarlotka-z-jajecznym-budyniem.html
Ooo bardzo dziękuję!! Przy najbliższej okazji chętnie odpowiem na pytania!: )
UsuńWow, wyglądają świetnie. Super pomysł na urozmaicenie śniadań :)
OdpowiedzUsuń