Naleśnikowy sernik na zimno z masą kajmakową i migdałami
Uwielbiam naleśniki i uwielbiam takiego rodzaju ciasta- góra naleśników podana z jakimś pysznym kremem. Postanowiłam zrobić masę, która w swoim składzie będzie miała mascarpone, bo mówiąc szczerze kocham mascarpone. Jest taki kremowy i ma świetny, maślany smak, co zdecydowania sprawdza się w ciastach, podkreślając ich charakter. Na domiar tego użyłam masy kajmakowej, która jest nieziemsko słodka i, co za tym idzie pyszna. Kiedy wyjęłam go z lodówki trochę się zdziwiłam, bo masa kajmakowa wyjaśniała: ) Nie mniej w takim kolorze też jej do twarzy: ))
Ten sernik jest dla łasuchów, więc nie zawiedzie się nikt, kto lubi słodkie desery i chwilę przyjemności, którą ma tylko dla siebie; )
Naleśnikowy sernik na zimno z masą kajmakową i migdałami
tortownica o śr, 21 cm
składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej wrocławskiej
- 350 ml mleka
- 235+ 60 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól. Mleko, 235 ml wody, masło,jajka i ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać ze sobą trzepaczką. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać do momentu powstania gładkiej, bezgrudkowej lejącej się masy. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyjąc ciasto, wlać do niego pozostałe 60 ml wody, wymieszać. Nieprzywieralną patelnie o średnicy 21 cm rozgrzać na ogniu, następnie smażyć naleśniki z dwóch stron aż się trochę zarumienią.
składniki na masę serową i kajmakową:
- 400 g mascarpone, dobrze schłodzonego
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- puszka mleka skondensowanego słodzonego< 450 g> lub gotowa masa kajmakowa
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko skondensowane gotować w wodzie 2.5 godziny na małym ogniu, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier waniliowy. 1 czubatą łyżkę odstawić do innej miseczki< będzie potrzebna przy dekoracji> i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i chwilę poczekać, aż się ostudzi. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Mascarpone zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie dodać bitą śmietaną i zmiksować na wolnych obrotach, dodać ostudzoną żelatynę i zmiksować ponownie.
Wszystkie osobne składniki do zrobienia sernika, czyli gotowe naleśniki, masa kajmakowa i masa serowa muszą być zimne, inaczej sernik za bardzo się rozpłynie.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, następnie włożyć do niej pierwszego naleśnika. Posmarować masą mascarpone i posypać odrobiną migdałów. Położyć następnego naleśnika, wysmarować go łyżką masy kajmakowej. Następnie przykryć kolejnym naleśnikiem, wysmarować go łyżką mascarpone i posypać migdałami. Powtarzać czynność dopóki nie skończą się naleśniki. Wierzch udekorować pozostałą masą kajmakową, jeśli została, płatkami migdałowymi i kleksem bitej śmietany. Całości wstawić do lodówki na na całą noc, aby masa porządnie zgęstniała. Po tym czasie zdjąć powoli obręcz tortownicy i podawać.
powiem Ci, że sernika na zimno w naleśnikach jeszcze nie spotkałam :]
OdpowiedzUsuńco za kreatywność!
Ej... możesz zostawić kawałek do soboty?
OdpowiedzUsuńBo chyba straciłam apetyt na wszystko.. chce jego!
Czyli w sumie taki tort naleśnikowy z serowo-kajmakowym nadzieniem :D Fajnie wygląda, ale musi nieźle zasłodzić!
OdpowiedzUsuńTa...Salvador? Do jakiej soboty. NIE ZDĄŻYSZ, Ci mówię:)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym <3 i z miłości zaniemówiłam :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to ja poproszę z dokładką! Nigdy bym nie wpadła na tak prosty i tak zachwycający pomysł zrobienia tortu z naleśników... sernikiem zwanego:)
OdpowiedzUsuńTylu naleśników na jednym talerzy chyba nie widziałem, mega się to prezentuje! :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSuper, super, super ! Już od dawna przymierzam się do zrobienia ciasta z góry naleśników. To musi być raj dla podniebienia.
Pyszności :-)
Wooooow, jestem pod wrażeniem. To jest dopiero naleśnikowo- sernikowy, pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńten przepis to mistrzostwo świata! :)
OdpowiedzUsuńKolejny bardzo fajny pomysł! Takie naleśniki to ja mogę jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się jeszcze z takim sernikiem, wygląda bardzo zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie to wygląda! Jestem w szoku :)
OdpowiedzUsuń