Pełnoziarniste scones z gruszką i aromatycznymi przyprawami
Miałam zrobić najpierw te klasyczne. Żeby w ogóle poznać smak scone'sów. Zawsze, oglądając zdjęcia na różnych blogach, kusiły mnie te małe swoim cudownym wyglądem i prawdopodobnie fantastycznym smakiem. Kiedy postanowiłam już zrobić scones u siebie w kuchni na leniwe śniadanie, nagle stwierdziłam, że, czemu nie, użyję mąki pełnoziarnistej, bo przecież na te klasyczne też przyjdzie pora.
Uwielbiam je, są mięciutkie, pięknie pachną za sprawą aromatycznych przypraw, a dodatek gruszki sprawia, że są też wilgotne. Powiem Wam, idealne leniwe śniadanie z dodatkiem kawy, kremowego serka i dżemu jagodowego; ))
Pełnoziarniste scones z gruszką i aromatycznymi przyprawami
6 scones'ów
składniki:
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 1 jajko
- 90 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 duża gruszka- ważąca ok 200 g
Piekarnik nagrzać do 180 stopni- termoobieg.
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Mąki, przyprawy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. Do miski dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko zagniatać to powstania kruszonki.
Jajko rozkłócić i połączyć z mlekiem. Płynne składniki dodać do suchych, wymieszać, dodać gruszkę i jeszcze raz wymieszać.
Na omączony blat wyłożyć ciasto i zagnieść dosyć szybko w kulę. Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Z ciasta uformować placek o średnicy ok 20 cm i pokroić na 6 kawałków. Ciasto może się lekko kleić i mieć luźniejszą strukturę.
Tak przygotowane scones wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć scones z piekarnika i natychmiast ponownie pokroić na 6 kawałków. Odstawić do ostudzenia. Najlepiej smakują z kremowym serkiem i konfiturą.
Smacznego!
Po wiekach się pojawiły! Pyszne scones <3
OdpowiedzUsuńto prawda wyglądają super! pokochałam ich smak właśnie w Anglii, a teraz chętnie często odtwarzam go w domu :) i twoje też zrobię, bo świetnie skomponowałaś składniki! :)
OdpowiedzUsuńi takie ciasto to ja w całości biorę:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, ostatnio mam fioła na punkcie gruszek w wypiekach, więc narobiłaś mi apetytu :-)
OdpowiedzUsuńNo cóż, można by tylko podsumować że takie sconesy to pomysł na śniadanie idealne :-)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze ich nie piekłam i bardzo mnie do tego zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńkurka! Ale scones, omnomn.. :) Serio-zachwycam się, moje to takie duże ciastka, ale wiesz, co? W smaku są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować Twoich, bo te są wymyślne, oj wymyślne :)
Ale apetyczne zdjęcia <3 poproszę z dostawą do domku :) !
OdpowiedzUsuńNo nie, zgłodniałem :(
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda to Twoje scones. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, nie przepadam za gruszkami, ale Twoje fotki krzyczą rzeby je pożreć!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten scones :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobilas :)
OdpowiedzUsuń