Ciasto cytrynowe
Bardzo lubię cytrusowe desery i wypieki. Najczęściej używam cytryn, ale pomarańcze czy limonki też znajdują się w mojej kuchni i to właściwie nie tylko podczas robienia słodkości, ale jak najbardziej, kiedy robię obiad; )
A cytryny. Cytryny są niesamowite, mają świetny aromat, już niewielka ilość soku z cytryny i przede wszystkim skórki cytrynowej sprawiają, że nasz wypiek staje się prawdziwą cytrynową perełką. Mam w planach zrobienie tej nieziemsko wyglądającej cytrynowej tarty z ogromną ilością bezy na wierzchu, ale dzisiaj mam dla Was ciasto, którym uraczyłam moją babcie podczas jej święta. Wiem, że w tym dniu to zazwyczaj babcie pieką swoje specjały, niemniej moja czekała na mały słodki prezent ode mnie, aż dziwne byłoby, gdybym czegoś nie upiekła dla niej. Wybrałam lekkie i puszyste ciasto o niesamowitym cytrynowym aromacie i kolorze, które poprawi Wasz humor: )
Myślę, że na dzień kobiet również się nada; ) Tak więc może panowie dzisiaj włączą piekarniki?; ))
Ciasto cytrynowe
tortownica o śr. 21 cm.
składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 170 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny <można użyć limoncello>
- skórka starta z jednej cytryny
Piekarnik nastawić na 170 stopni, grzanie góra- dół.
Spód i boki tortownicy wysmarować tłuszczem, na dół ułożyć papier do pieczenia, natomiast boki wysypać kaszą manną.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. dodać skórkę z cytryny, odstawić.
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą i bardzo jasną masę, następnie dodawać po jednym jajku dobrze, miksując je przed dodaniem kolejnego. Po dodaniu pierwszego jajka dodać również powoli sok z cytryny. Nie polecam dodawać więcej niż jedną łyżkę, ponieważ masło może się zważyć.
Kiedy wszystkie jajka będą dobrze wmiksowane w ciasto do masy dodać suche składniki i mieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec ok 45 minut do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika, dopiero pod koniec można to zrobić, sprawdzając, czy ciasto jest upieczone.
Gotowe ciasto wyjąć, ostudzić, a następnie przełożyć na duży talerz lub paterę, pokroić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
źródło przepisu: klik klik
żółto, żółto! :) Idą świętaaa.. :D
OdpowiedzUsuńDobry wypiek, wiem, że i mnie by zasmakował :)
Ej, ej-ta tarta (Lemon Meringue Pie) jeeest meeega:D Robiłam ją, no cudo!
cytryna? bardzo lubię i jeśli chodzi o desery od razu przychodzi mi na myśl lukier cytrynowy na cytrynowej babce :) takie zawsze u babci jadłam. twoje ciastko już samym wyglądem kusi, a co dopiero smakiem - jestem pewna, że zachwyci nie jednego łasucha i nie tylko. swoją drogą - podoba mi się sposób w jaki je pokroiłaś, wykorzystam kiedyś przy okrągłej formie :)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia :*
Coś jest na rzeczy z cytrynami, ja dzisiaj cytrusowe drugie śniadanie miałam:) a ciasto wygląda jak pokrojona baklava:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wszystko z cytryną ze skórką smakuje inaczej , nawet pizza bianca, uwielbiam wąchać palce kiedy ją wycisnę;)
OdpowiedzUsuńwow, naprawdę jestem pod wrażeniem. szczerze powiedziawszy zawsze cytrynowe wypieki mnie nie interesowały, jakoś nie wyobrażałam sobie czegoś zachwycającego, ale Ty zmieniasz moje zdanie :D
OdpowiedzUsuńprzeurocze zdjęcia! a ciasto w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńi ja uwielbiam cytrusowe smaki - takie lekkie, orzeźwiające
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho i w dodatku cytrynowe :) Mniam!
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM! Ciasta, placki czy babki cytryowe są super :)
OdpowiedzUsuń