Chleb na sodzie z mąką pełnoziarnistą
Ten chleb jest bardzo specyficzny. Zrobiłam go z ciekawości, najzwyczajniej w świecie zaintrygowana tym, jak może smakować chleb zrobiony na samej maślance i dodatkiem sody. I przyznam szczerze takiego chleba jeszcze nigdy nie jadłam. Ma dosyć ostry smak, miękki i soczysty miąższ a także chrupiącą skórkę. I bardzo charakterystyczny zapach. Mnie i mojej babci smakował, ale mojej mamie na przykład już nie. Uważam, że należy go upiec choćby dla samej ciekawości i sprawdzenia, czy Wam będzie odpowiadał.
Przepis zaczerpnęłam od Gordona Ramsay'a.
Chleb na sodzie z mąką pełnoziarnistą
1 średni bochenek
składniki:
- 350 g mąki pszennej, użyłam typ 650
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 ml maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni< grzanie góra- dół>.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sodę, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Do sypkich składników dodać maślankę i połączyć wszystkie składniki.
Na wysypany mąką blat położyć ciasto i ugniatać przez chwilę do wyrobienia ciasta. Z ciasta uformować owalny bochenek.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać go mąką i ułożyć na nim chleb, posypując go z wierzchu mąką. Na chlebie zrobić dosyć głębokie nacięcie w kształcie krzyża.
Tak przygotowany bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30- 35 minut, aż skórka będzie złota. Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
źródło przepisu: klik klik
Uwielbiam. To chleb mega ekspresowy i smaczny. Ja robiłam taki z książki Przystawki, w foremce małej keksówki. Superaśny wyszedł Tobie z tym krzyżem :)
OdpowiedzUsuńPo przekrojeniu jawi się jego uroda:)
OdpowiedzUsuńAleż wyrośnięty! Takiego jeszcze nie jadłam. ;) wogole muszę zacząć praktykować wyrabianie własnego chleba!
OdpowiedzUsuńWygląda zajebiaszczo :) Trochę taki ciemny, ale wyrośnięty, jak prawdziwy domowy! :)
OdpowiedzUsuńAle, ale.. nie wiem dlaczego, zawsze jak widzę sodę w przepisie to mnie odrzuca.. :( Serio-nie wiem skąd to wyparcie? :O
Ciekawe czy na proszku by wyszedł? :D
Intryguje mnie od dawna, będę musiała w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wspaniale :)
sama się zastanawiałam wiele razy czy go nie upiec, ale nigdy nie miałam maślanki :p następnym razem bardzo chętnie wypróbuję, może akurat mi posmakuje, bo wygląda apetycznie i pewnie pachnie przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, szczególnie dla tych, którzy nie mogą jeść drożdży :-)
OdpowiedzUsuńszukając przepisu na chleby bez drożdży, trafiłam do Ciebie; w zasadzie szukałam czegoś na zakwasie... Zastanawiam się tylko czy to nie będzie zbyt ostry smak dla dziecka...
OdpowiedzUsuńHm, z jednej strony odpowiedziałabym, że faktycznie być może dla dziecka okaże się ten chleb zbyt ostry, ale z drugiej strony wiem, że niepróbowanie z założenia bardzo często okazuje się błędem: )
UsuńPięknie wygląda ten chleb! Na sodzie nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo ja mam podobne podejście - też uwazma, ze wszystkiego należy spróbować, chocby po to, żeby wiedzieć jak smakuje. Nie uznaję mówienia "nie jadłam i nie lubię". A chleb na sodzie jeszcze przede mną.
OdpowiedzUsuńPiekłam i mi osobiście smakuje chociaż temu na zakwasie nie dorównuje :D Piękny ci wyszedł!
OdpowiedzUsuń