Placki miodowo- owsiane
Honey and oats rye pancakes, for English scroll down
Dawno nie było placków. A przecież placki są pyszne. Te wyjątkowo zapadły mi w pamięć, bo były to jedne z najsmaczniejszych, jakie jadłam, choć ja właściwie lubię wszystkie placki. To jest taki typ śniadań, którym łatwo można mnie uwieść i przekonać. A placki miodowo- owsiane już brzmią bardzo apetycznie, tak więc nie można ich nie spróbować, bo to graniczyłoby z odmówieniem sobie naprawdę smacznej, rannej przyjemności; )
Placki miodowo- owsiane
6 grubych placków lub ok 10 cieńszych
składniki:
- 140 g mąki żytniej
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki miodu
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- chlust mleka
- chlust mleka
- 1 łyżeczka masła
Mąkę przesiać do miski razem z sodą, cynamonem, płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jogurt, jajko, i miód. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia. Dodać odrobinę mleka, aby lekko rozrzedzić masę.
Placki smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rozgrzanej patelni z masłem aż będą dosyć zarumienione. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Honey and oats rye pancakes
about 10 pancakes
ingredients:
- 140 g light rye flour
- 50 g rolled oats
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 2 tablespoon honey
- 1 egg
- 200 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/8- 1/4 cup milk
- 1 teaspoon butter
In a bowl stir all dry ingredients. In another bowl combine honey, yogurt and eggs. Add wet ingredients into dry and stir until just to combined. Add milk if batter is too thick. Heat a frying pan with butter over medium- low heat. Fry pancakes on each side until golden brown and serve with favourite additions.
Enjoy!
Może nie samo ciasto, jako wypiek, ale zdecydowanie nie lubię zagniatać ciasta na pączki. Na początku jest bardzo klejące się, co mnie zawsze irytuje; D W tych chwilach zawsze myślę o tym, jak dobrze byłoby mieć robota kuchennego; D
3. Założyłam bloga, bo...
Założyłam bloga przypadkiem. Całe szczęście ten przypadek rozwinął się w pasję; )
4. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie...
Od jakiegoś czasu moim uzależnieniem są... kaszki dla dzieci: P Uwielbiam je jeść z mnóstwem różnych dodatków, tak że moja miska wygląda, jak ekspozycja wszystkiego, co jest w moich szafkach; D
5. Gadżet bez którego nie wychodzisz z domu...
Telefon.
6. Czy lubisz słuchać muzyki, kiedy gotujesz? Jeśli tak, to jakiej?
Lubię. Zależy od nastroju, słucham różnej muzyki. Najczęściej jednak takiej, która wprawia mnie w dobry humor; )
7. Ciasto mojego dzieciństwa...
Rafaello.
8. Wolisz gotować: rano, w południe, wieczorem, a może w nocy?
Zawsze; D A w nocy najbardziej lubię piec ciasto drożdżowe.
9. Najbardziej cenię sobie czas, kiedy...
Mogę go spędzić z najbliższymi.
10. Lubię kiedy ktoś ugotuje dla mnie...
Lubię sam fakt, kiedy ktoś dla mnie gotuję, choć najczęściej to ja gotuję dla innych i to też sprawia mi ogromną przyjemność; )
11. Inspiruje mnie w kuchni...
Wiele rzeczy jest inspirujących, książki kucharskie, blogi kulinarne a czasem nawet zwykle przedmioty, które akurat wpadną mi w oko; )
Honey and oats rye pancakes
about 10 pancakes
ingredients:
- 140 g light rye flour
- 50 g rolled oats
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 2 tablespoon honey
- 1 egg
- 200 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/8- 1/4 cup milk
- 1 teaspoon butter
In a bowl stir all dry ingredients. In another bowl combine honey, yogurt and eggs. Add wet ingredients into dry and stir until just to combined. Add milk if batter is too thick. Heat a frying pan with butter over medium- low heat. Fry pancakes on each side until golden brown and serve with favourite additions.
Enjoy!
***
Bardzo dziękuję za nominację Magdzie; ) O to moje pytania; ))
1. Co zawsze jest w Twojej lodówce...
Jogurt naturalny i mleko.
2. Ciasto, które najbardziej nie lubię robić to...Może nie samo ciasto, jako wypiek, ale zdecydowanie nie lubię zagniatać ciasta na pączki. Na początku jest bardzo klejące się, co mnie zawsze irytuje; D W tych chwilach zawsze myślę o tym, jak dobrze byłoby mieć robota kuchennego; D
3. Założyłam bloga, bo...
Założyłam bloga przypadkiem. Całe szczęście ten przypadek rozwinął się w pasję; )
4. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie...
Od jakiegoś czasu moim uzależnieniem są... kaszki dla dzieci: P Uwielbiam je jeść z mnóstwem różnych dodatków, tak że moja miska wygląda, jak ekspozycja wszystkiego, co jest w moich szafkach; D
5. Gadżet bez którego nie wychodzisz z domu...
Telefon.
6. Czy lubisz słuchać muzyki, kiedy gotujesz? Jeśli tak, to jakiej?
Lubię. Zależy od nastroju, słucham różnej muzyki. Najczęściej jednak takiej, która wprawia mnie w dobry humor; )
7. Ciasto mojego dzieciństwa...
Rafaello.
8. Wolisz gotować: rano, w południe, wieczorem, a może w nocy?
Zawsze; D A w nocy najbardziej lubię piec ciasto drożdżowe.
9. Najbardziej cenię sobie czas, kiedy...
Mogę go spędzić z najbliższymi.
10. Lubię kiedy ktoś ugotuje dla mnie...
Lubię sam fakt, kiedy ktoś dla mnie gotuję, choć najczęściej to ja gotuję dla innych i to też sprawia mi ogromną przyjemność; )
11. Inspiruje mnie w kuchni...
Wiele rzeczy jest inspirujących, książki kucharskie, blogi kulinarne a czasem nawet zwykle przedmioty, które akurat wpadną mi w oko; )
Twoje placki na prawdę są genialne!
OdpowiedzUsuńTe stoją w kolejce zaraz po tych z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym (kurczę, że też nie umiem się za nie zabrać :( )... ale możesz wpaść i mi zrobić!
Jakie smakowite grubasy ^^
OdpowiedzUsuńJakie śliczne te placki! Wspaniałe, królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wzięłaś udział w zabawie :)
Ale równe! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńplacki lubię i ja, a najbardziej owsiane! miodowe to już tym bardziej bym pokochała :)
OdpowiedzUsuńkaszki dla dzieci? akurat mam w szafce bananową, przypomniałaś mi o niej - pycha! <3
Pieczenie ciasta drożdżowego wieczorową lub nocną porą... bezcenny zapach:)
OdpowiedzUsuńZapach lubię bardzo, ale potem mi spać nie daje ;-) Za to fajnie byłoby, gdyby mógł budzić z rana.
UsuńChciałabym, żeby ktoś mi zrobił takiego placuszka jutro na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńcodziennie mogę takie jeść:)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu takie placuszki na śniadanie, Twoje smakowicie wyglądają:))
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, choć nieco mi się za bardzo "zarumieniły" :D Super przepis, dziękuję za pomysł na smaczne śniadanie, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowały!
UsuńNo taak z plackami trzeba uważać, mnie też się czasem zdarza za bardzo je przyrumienić:D