sobota, 24 maja 2014

Dżem rabarbarowo- gruszkowy

Dżem rabarbarowo- gruszkowy



Wiem, że powinnam zachwalać rabarbar i wymieniać jego superlatywy, ale to, że bardzo lubię to warzywo chyba już wiecie. Chciałam przy okazji tego wpisu skupić się trochę na gruszkach. Wprawdzie od zawsze lubiłam gruszki, ale nie były to owoce, za którymi tęskniłam i, których smak przyprawiał mnie o dreszcze < te pozytywne oczywiście>. Kiedy miałam okazję, jadłam je z przyjemnością, choć była to przyjemność bardzo neutralna, bez uniesień. 
Do czasu. Teraz mam wrażenie, że odkrywam smak gruszek na nowo i smakują mi one o wiele bardziej niż kiedyś. Jem ich o wiele więcej i wykorzystuje je w kuchni nie tylko do wszelkiego rodzaju słodkości, o czym można przeczytać w poprzednim poście. Nie doceniałam ich wcześniej na tyle, żeby móc stwierdzić "tak, uwielbiam gruszki". Teraz sprawa wygląda zupełnie inaczej, może nie są to moje ulubione owoce, ale zdecydowanie darzę je większą sympatią; )
A dżem? A dżem jest pyszny! Połączenie kwaśnego i słodkiego jest przeważnie oczywistą wygraną dobrego smaku, więc o dżem się nie obawiałam. Już za niedługo pokażę Wam, jak pysznie można go wykorzystać, na razie jednak rozkoszujcie się nim na świeżym pieczywie; )

Dżem rabarbarowo- gruszkowy
6 słoików różnej pojemności< od małych po 350 g>

składniki:
- 1 kg rabarbaru< waga po odkrojeniu zdrewniałych końcówek>
- 1 kg słodkich i twardawych gruszek< waga po obraniu i odkrojeniu środka z pestkami>
- 250 g cukru
- odrobina wody

Rabarbar umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić w grubsze plastry. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, pozbywając się środka z ewentualnymi pestkami.
Do sporego garnka wlać tyle wody, aby przykryła jedynie dno, wrzucić rabarbar, gruszki i wszystko zasypać cukrem. Dżem gotować na małym ogniu aż większość warzyw się rozpadnie< kilka gruszek może pozostać  całości> i dżem będzie gęsty- trwa to mniej więcej 1 godzinę i 30- 45 minut. Podczas gotowania dżemu należy pilnować i mieszać go od czasu do czasu.
Kiedy dżem będzie gotowy przelać go do umytych i suchych słoików, zakręcić wyparzonymi i suchymi zakrętkami i pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Po pewnym czasie dżem może zmienić kolor na przypominający mus jabłkowy, bez obaw, nadal będzie pyszny: )




Rabarbalove

14 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!!!! Czy jeśli zastąpię cukier jego zdrowszą alternatywą, będzie miało to wpływ na konsystencję dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję; ))
      Mówiąc szczerze nie wiem, bo ja zawsze dżemy robię z dodatkiem cukru, więc nie jestem pewna, czy to może mieć wpływ na konsystencje dżemu. Warto jednak próbować i eksperymentować, do tego będę namawiać zawsze; ))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. O masz znowu robisz dźemy:)ja chce.Ale osobiście jeśli już bo może cos w zamian by sie znalazło.

    OdpowiedzUsuń
  3. aż 6 słoiczków? rozumiem, że jeden już został wysłany dla mnie? :) świetny pomysł na dżem! i piękne te twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię niespotykane połączania - nienudne, o nie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie kusi mnie to połączenie smakowe ! Muszę zrobić taki dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę słoiczek? Albo nawet dwa?

    OdpowiedzUsuń
  7. łał! jestem pod wrażeniem! świetne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały, ja też ostatnio poświęcam gruszkom o wiele więcej uwagi niż kiedyś, daje się je z wieloma innymi smakami kombinować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, jaki uroczy dżem. Poproszę takie kanapki na śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany! Taki dżem musi być genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar jest genialny! Nie ma nic lepszego! Dżemik jest super. Może tylko a bym gruszki pominęła, bo za nimi nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...