poniedziałek, 5 maja 2014

Prześwietlone ciasto

Ciasto "rentgen"- kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową



To ciasto, w właściwie "tort" powstał z okazji urodzin mojej koleżanki. Zostałam poproszona o zrobienie rentgenowskiego ciasta, więc nie mogłam odmówić: ) Samo ciasto jest związane z kierunkiem studiów, jaki studiuje moja koleżanka, więc żaden przypadek nie wchodzi tutaj w grę; )
Środek ciasta jest bardzo prosty, dwa blaty kakaowego biszkoptu i krem budyniowy z powidłami śliwkowymi, a wszystko oblane jest ganache czekoladowym. Ale tutaj chodziło bardziej o sam wierzch, trochę się obawiałam, że mi nie wyjdzie i żebra faktycznie wyszły trochę krzywo, jednak sam zamysł jest widoczny i jestem z tego zadowolona. Ciasto było przepyszne, słodkie, ale nie za mdłe z powodu powideł. No i wyglądało dosyć efektownie, a o to właśnie chodziło: )

Zdjęcia nie są zbyt szałowe, a to wszystko dlatego, że ciasto robiłam na ostatnią chwilę i nie miałam już czasu na jego lepszą ekspozycję na zdjęciu: )

Ciasto "rentgen"
forma o wymiarach 23x 23 cm

składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 190 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i miksować do uzyskania gęstej i lśniącej piany. Do piany dodawać po jednym żółtku i wciąż miksować. Kiedy wszystkie jajka będą wmiksowane w pianę, dodać do niej w dwóch partiach sypkie składniki. Wszystko mieszać powoli, ale dokładnie.
Gotowy biszkopt przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35- 40 minut do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia. Kiedy będzie zimny przekroić na dwa blaty.

składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 160 g miękkiego masła

- 3-4 łyżki powideł śliwkowych- u mnie te powidła

W misce utrzeć żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Do osobnej miski dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i 150 ml mleka- wszystko wymieszać dokładnie. Utarte żółtka połączyć z mączą mieszaniną.
Pozostałe 350 ml mleka zagotować razem z pozostałym cukrem. Kiedy mleko będzie się gotować wlewać do niego powoli masę żółtkowo- mączną i wszystko mieszać dokładnie i szybko, żeby nie porobił się grudki. Gotować do tego momentu, aż powstanie bardzo gęsty budyń.
Bezpośrednio na budyń nałożyć folię spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy budyń będzie zimny< musi być zimny, nie letni- inaczej masa się zważy> dodawać do niego miękkie masło, cały czas miksując do uzyskania gęstego kremu.

Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować go powidłami i wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugą częścią biszkoptu i wszystko wsadzić do lodówki na całą noc.

pozostałe składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady+ 50 g mlecznej czekolady+ 150 ml śmietanki kremówki 30% na ganache
- ok 150- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina wrzątku
- czerwony barwnik spożywczy
- srebrne kuleczki cukrowe

Czekoladę na ganache pokroić drobno i wrzucić do miski. Śmietankę na ganache wlać do rondla i podgrzewać, aż będzie się prawie gotować. Następnie natychmiast zdjąć z ognia i przelać do połamanej czekolady, odczekać chwilę, a następnie mieszać, aż śmietanka połączy się z czekoladą. Całośc odstawić do zgęstnienia

Żelatynę zalać odrobiną wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietankę kremówkę 36% ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder i ubijać dalej. Następnie dodać żelatynę i ubijać aż śmietana będzie mocno ubita. Bitą śmietanę włożyć do lodówki.

wykonanie wierzchu:
Ciasto wyjąć z lodówki i z formy, przyciąć odstające brzegi, aby było równe. Następnie wylać na środek gęste ganache- musi być gęste, ale nadal lejące, żeby dało się go rozprowadzić po cieście, nie może być jednak zbyt rzadkie, bo wszystko spłynie. Ganache rozprowadzić po wierzchu i bokach ciasta, wstawić do lodówki, żeby zastygło.
Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką- ja używałam dokładniej takiej. Ok 2 łyżki bitej śmietany odłożyć i dodać do niej czerwony barwnik, wymieszać i odstawić.
Wierzch ciasta ozdobić białą bitą śmietaną, następnie czerwoną bitą śmietaną narysować serduszko i ozdobić dół ciasta- również okrągłą tylką. Całość wstawić do lodówki. Wyjąć ciasto ok 20- 30 minut przed podaniem.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. cudowne te twoje wypieki za każdym razem ;) kiedyś sama Cię po proszę przy okazji ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość; D

      Usuń
  2. Haha, mega:)
    W smaku zapewne wymiatało, te połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, jakie fajne zdjęcie rentgenowskie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :-D I choć egzemplarz na Twoim zdjęciu rentgenowskim ma najpewniej dość sporo zwyrodnień kości i stawów w obrębie klatki piersiowej, kręgosłupa i miednicy i zdecydowanie posiada też wadę serca, to i tak prezentuje się bardzo przystojnie hihihihi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, aż buzia się śmieje :D Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ilość kręgów zaskakująca:) "Przez żołądek do serca" nabiera nowego wymiaru:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przedni pomysł! Bardzo mi się podoba takie "zdjęcie rentgenowskie".

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...