poniedziałek, 12 maja 2014

Placuszki szarlotkowe

Placuszki szarlotkowe



To było zdecydowanie pyszne śniadanie. 
Uwielbiam szarlotkę. Właściwie w każdej postaci, z musem jabłkowym, z tartymi jabłkami z pokrojonymi w kostkę, na kruchym cieście, na drożdżowym, biszkoptowym...Bez względu na to, jak zostanie zrobiona i tak każda szarlotka i tak będzie mi smakować.
Oczywistym wydaje się być też, że wszystko, co szarlotkowopodobne również zdobędzie moje uznanie, właściwie już z góry. I te placki są zdecydowanie moimi faworytami, jeśli o placki chodzi. Miękkie, bardzo aromatyczne, pachnące przyprawami i wilgotne od jabłka. Chyba nic więcej nie muszę dodawać; )

Placuszki szarlotkowe
2 porcje- 10 placków

składniki:
- 125  mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub 1/2 łyżeczki cynamonu i po 1/4 łyżeczki kardamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej i mielonych goździków
- 1 jajko
- 230 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 średnie jabłko
- szczypta soli
- 1 łyżka( 15 g) roztopionego masła

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą do miski, odstawić.
Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Mleko, jajko, masło i ekstrakt waniliowy połączyć razem do uzyskania jednolitego płynu. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, następnie dodać starte jabłko i znowu wymieszać do połączenia.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obydwu stron do zarumienienia, podawać z miodem lub syropem klonowy i mascarpone.
Smacznego!



inspiracja: klik klik

11 komentarzy:

  1. kochana, ja na śniadanie tego nie mogę, ale jak jesteś u mnie robisz mi swoje ulubione placuchy na obiad! i to jest rozkaz, nie prośba.. <3
    meeega <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zafiksowałam się na ostatnim zdjęciu!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszły! Takie puchate i rumiane. Kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. To tak ja ja :D Uwielbiam wszystko co szarlotkowe :D Świetne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne placki, ale te zdjęcia też genialne! masz talent, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, więcej szczegółów--->http://u-pieczona.blogspot.com/2014/05/sernik-z-kokosowa-piankaliebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka w każdej odsłonie jest dla mnie czymś wspaniałym, ale te placuszki to iście wyborna propozycja, cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie placuszki na każde śniadanie mogę pożerać :) hurtem !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pobudza moje zmysły ten lejący się miód;)

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadałabym taką "wieżyczkę" :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne te placuszki! Super, że szarlotkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...