środa, 14 maja 2014

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Duszony kurczak z cynamonem i pomidorami

Kurczak duszony z cynamonem i pomidorami



To jest jedno z tych dań, które zachwyca mnie już po przeczytaniu przepisu. Wiedziałam, że będzie mi smakować, bo uwielbiam takie smaki po prostu. Orientalne i pełne aromatów.
Moja mama była sceptycznie nastawiona do cynamonu, który wrzuciłam do garnka, mówiąc, że "to na pewno nie jest dobry pomysł". A ja byłam pewna, że to jest bardzo dobry pomysł. I miałam rację. Ten kurczak zawiera w sobie tyle aromatów, że cynamon gdzieś tam przewija się w tych wszystkich smakach i nie powoduje szkód a wiele pożytku )
Jest to przepis z książki "Wyprawy po przyprawy", którą już wcześniej Wam polecałam i będę nadal polecać:) Zmieniłam go trochę, ale koncepcja pozostałą ta sama: )
A mamie? Mamie oczywiście wszystko smakowało: ))

Kurczak duszony z cynamonem i pomidorami
4 porcje

składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 laski cynamonu
- puszka krojonych pomidorów< 400 g>
- 500 ml bulionu drobiowego
- słoiczek kukurydzy w kolbach
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- posiekana kolendra lub pietruszka do posypania
- sól, pieprz

- 200 g kuskusu
- gorąca woda
- sól, liść laurowy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni< termoobieg>.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. 
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Do dużego garnka żaroodpornego, którego można położyć na kuchenkę< można to przygotować również w głębokiej patelni*>, wlać 2- 3 łyżki oliwy, rozgrzać i dodać mięso. Smażyć z obydwu stron do zarumienienia się skórki, następnie wyjąć i odstawić na bok.
Do tego samego naczynia wlać ponownie 2 łyżki oliwy, rozgrzać i wrzucić cebulę, smażyć ok 5 minut, po czym dodać czosnek, kurkumę, ziele angielskie, mieloną kolendrę, cynamon i wszystko smażyć jeszcze ok 10 minut aż cebula będzie już miękka. Do garnka dodać kurczaka, pomidory< należy je odsączyć z zalewy> i wszystko zalać bulionem drobiowym, a następnie doprowadzić do wrzenia. 
Na garnek nałożyć pokrywkę, wstawić do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zostawić garnek w piekarniku jeszcze na 15 minut.
W międzyczasie kuskus wsypać do miski, dodać liść laurowy i szczyptę soli. Całość zalać gorącą wodą, tak aby sięgała 1 cm powyżej powierzchni kuskusu,  przykryć talerzem i odstawić na 5 minut. Następnie usunąć liść laurowy i wymieszać widelcem. 
Kolby kukurydzy pokroić na kawałki, kolendrę/ pietruszkę posiekać niezbyt drobno.
Kiedy kurczak będzie już gotowy wyjąć go z piekarnika. Na talerz nałożyć porcję kuskusu, na nią kurczaka wraz z sosem. Wszystko obsypać kolendrą i dodać kolby kukurydzy.
Smacznego!

* Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego, którego można postawić również na kuchenkę, możesz etap smażenia przygotować na patelni, Musi być ona jednak głęboka, żeby po wlaniu bulionu nic się nie wylało. Kiedy wszystko zacznie się gotować należy ostrożnie przenieść kurczaka z całą pozostałością garnka do zwykłego naczynia żaroodpornego zaopatrzonego w pokrywkę. Jeśli nie masz pokrywki przykryj wszystko folią aluminiową.




13 komentarzy:

  1. u mnie jedliby to zimne :D zanim bym tak piękne zdjęcia zrobiła :D
    Wow.. uwielbiam cynamon i mięcho lub ryby! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam od tego patrzenia mimo, że dopiero co po obiedzie ;) Wygląda przepysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) czuję że też by nam smakowało! Chętnie kiedyś przygotuję ! Zdjęcia baaardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję te aromaty, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musiała być niesamowita, aromatyczna wyprawa na wschód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mega apetyczny! aż mi niemal zapachniało tym cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, jakie kolory! Pysznie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Cię do LBL http://nadpaleniskiem.blogspot.com/2014/05/liebster-blog-award.html :) zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka pociekła! mniam, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cynamon, to niesamowita przyprawa, w Polsce stosowanie ogranicza się zazwyczaj do piernika, jabłek i ryżu, gdzie rzeczywiście trudno obejść się bez niego, ale ja lubię również dać do mięs pieczonych i duszonych, dyni, ciast czekoladowych i owsianki :) Uwielbiam cynamon, a Twój kurczak wygląda pysznie i zachęcająco :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Intryguje mnie strasznie ten cynamon :) Muszę następnym razem dodać do mięsa :)
    Przeczytałam przepis i dostałam ślinotoku, te wszystkie smaki i aromaty <3 Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...