niedziela, 18 maja 2014

Krajanka owsiana rabarbarowo- borówkowa na World Baking Day

Krajanka owsiana rabarbarowo- borówkowa



Sezon na rabarbar trwa a ja staram się wykorzystywać go, jak najlepiej. Pomimo okropnej pogody, która jest za oknem rabarbar przypomina mi o wiośnie i o tym, że już za chwilę będę mogła się cieszyć kolejnymi świeżymi i pysznymi owocami. 
A ciasto na dziś? Ciasto, bo w końcu to Światowy Dzień Pieczenia i trzeba go odpowiednio obchodzić; ) Przygotowałam krajankę owsianą. A dla kogo? Dla rodziny, bo niedziela nie byłaby niedzielą bez ciasta na stole; )
Szczerze mówiąc zawsze obawiałam się robić takie ciasta, bo nie byłam pewna czy spód dobrze się spiecze i, czy będę w stanie go pokroić. W rezultacie wszystko się udało i bez żadnych problemów mogłam pokroić ciasto, a później zachwycać się smakiem. Jest bardzo smaczne, rabarbar nadaje mu lekkiej kwaskowatości, borówki słodyczy. Jest chrupiące i bardzo uzależniające; ) Idealnie nadaje się na słodkie śniadanie z kubkiem kawy czy herbaty, a na takie dni, jak ostatnio takie śniadanie jest nawet wskazane; )

W piątek zaczął mi się remont w domu. Szczerze tego nienawidzę. Sprzątam i, jak tylko skończę znowu jest brudno. Można oszaleć.
A do tego wszystkiego dopadł mnie ból gardła, ale syrop z cebuli gotowy i mleko z miodem grzeje się w garnuszku; ) Zwalczam to choróbsko.

Krajanka owsiana rabarbarowo- borówkowa
forma o długości 20 cm na dole

składniki na owoce:
- 125 g borówek amerykańskich
- 280 g rabarbaru< już po odcięciu zdrewniałych końcówek- ok 3 łodyg>
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Rabarbar pokroić na 1 cm plastry, włożyć do miski i dodać do niego borówki, mąkę i cukier. Wszystko dobrze wymieszać.

składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g mąki pszennej luksusowej
- 120 g płatków owsianych górskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 130 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

Formę kwadratową wysmarować masłem a następnie wyłożyć dwoma arkuszami papieru do pieczenia o szerokości formy, aby równo wylepić całą formę.
Piekarnik nastawić na 190 stopni< termoobieg>.
Masło roztopić w garnuszku. Wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę dodać do miski. Następnie wlać masło i wymieszać wszystko, aby powstała lepka kruszonka. 2/3 masy wsypać do formy i dokładnie wylepić dół, mocno dociskając palcami. Na spód wysypać owoce i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na wierzch rozkruszyć pozostałą 1/3 kruszonki. Wszystko lekko docisnąć do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, aż wierzch będzie rumiany a owoce miękkie.
Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika bardzo delikatnie je pokroić je na kawałki, odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, żeby całkowicie się ochłodziło. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyciągnąć z formy i pokroić na kawałki.
Smacznego!




Rabarbalove

16 komentarzy:

  1. cudowne zdjęcia i świetny wypiek! jak wiesz, owsianym trafiasz w moje smaki :) rodzinie na pewno smakował! i ja sama chętnie zrobię :)
    zdrówka życzę i wytrwałości w remoncie (wiem jak to jest...) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przeczytałam przepis i biorę się do roboty - zdrowia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem czy nie ma czy ja nie widzę : ile płatków owsianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność! Już poprawiam, płatków owsianych ma być 120 g.

      Usuń
  4. hmmm.. krajanka-taki mazurek? :)
    Wygląda bosko i szczerze przyznam, że wydaje mi się, iż zjadłabym całą blachę.. bo dla rodziny, ale kurde, nie zdążyli :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda pysznie :) I te zdjęcia takie apetyczne...
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. krajanka z owocami sezonowymi <3 najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny smakołyk! świetne zdjęcia, takie pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda genialnie! Muszę sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bosko wygląda! :) A co do remontów wszelakich, również ich nie znoszę... Niestety najbliższy czeka mnie już w połowie czerwca...

    OdpowiedzUsuń
  10. <3 ooo tak taka krajanka to niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę wszędzie te krajanki, to i ja muszę zrobić! Pięknie się prezentuje i musi obłędnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  12. takie krajanki choć proste, zazwyczaj okazują się najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...