Krajanka owsiana rabarbarowo- borówkowa
Sezon na rabarbar trwa a ja staram się wykorzystywać go, jak najlepiej. Pomimo okropnej pogody, która jest za oknem rabarbar przypomina mi o wiośnie i o tym, że już za chwilę będę mogła się cieszyć kolejnymi świeżymi i pysznymi owocami.
A ciasto na dziś? Ciasto, bo w końcu to Światowy Dzień Pieczenia i trzeba go odpowiednio obchodzić; ) Przygotowałam krajankę owsianą. A dla kogo? Dla rodziny, bo niedziela nie byłaby niedzielą bez ciasta na stole; )
Szczerze mówiąc zawsze obawiałam się robić takie ciasta, bo nie byłam pewna czy spód dobrze się spiecze i, czy będę w stanie go pokroić. W rezultacie wszystko się udało i bez żadnych problemów mogłam pokroić ciasto, a później zachwycać się smakiem. Jest bardzo smaczne, rabarbar nadaje mu lekkiej kwaskowatości, borówki słodyczy. Jest chrupiące i bardzo uzależniające; ) Idealnie nadaje się na słodkie śniadanie z kubkiem kawy czy herbaty, a na takie dni, jak ostatnio takie śniadanie jest nawet wskazane; )
Szczerze mówiąc zawsze obawiałam się robić takie ciasta, bo nie byłam pewna czy spód dobrze się spiecze i, czy będę w stanie go pokroić. W rezultacie wszystko się udało i bez żadnych problemów mogłam pokroić ciasto, a później zachwycać się smakiem. Jest bardzo smaczne, rabarbar nadaje mu lekkiej kwaskowatości, borówki słodyczy. Jest chrupiące i bardzo uzależniające; ) Idealnie nadaje się na słodkie śniadanie z kubkiem kawy czy herbaty, a na takie dni, jak ostatnio takie śniadanie jest nawet wskazane; )
W piątek zaczął mi się remont w domu. Szczerze tego nienawidzę. Sprzątam i, jak tylko skończę znowu jest brudno. Można oszaleć.
A do tego wszystkiego dopadł mnie ból gardła, ale syrop z cebuli gotowy i mleko z miodem grzeje się w garnuszku; ) Zwalczam to choróbsko.
A do tego wszystkiego dopadł mnie ból gardła, ale syrop z cebuli gotowy i mleko z miodem grzeje się w garnuszku; ) Zwalczam to choróbsko.
Krajanka owsiana rabarbarowo- borówkowa
forma o długości 20 cm na dole
składniki na owoce:
- 125 g borówek amerykańskich
- 280 g rabarbaru< już po odcięciu zdrewniałych końcówek- ok 3 łodyg>
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar pokroić na 1 cm plastry, włożyć do miski i dodać do niego borówki, mąkę i cukier. Wszystko dobrze wymieszać.
składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g mąki pszennej luksusowej
- 120 g płatków owsianych górskich
- 120 g płatków owsianych górskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 130 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
Formę kwadratową wysmarować masłem a następnie wyłożyć dwoma arkuszami papieru do pieczenia o szerokości formy, aby równo wylepić całą formę.
Piekarnik nastawić na 190 stopni< termoobieg>.
Masło roztopić w garnuszku. Wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę dodać do miski. Następnie wlać masło i wymieszać wszystko, aby powstała lepka kruszonka. 2/3 masy wsypać do formy i dokładnie wylepić dół, mocno dociskając palcami. Na spód wysypać owoce i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na wierzch rozkruszyć pozostałą 1/3 kruszonki. Wszystko lekko docisnąć do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, aż wierzch będzie rumiany a owoce miękkie.
Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika bardzo delikatnie je pokroić je na kawałki, odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, żeby całkowicie się ochłodziło. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyciągnąć z formy i pokroić na kawałki.
Smacznego!
cudowne zdjęcia i świetny wypiek! jak wiesz, owsianym trafiasz w moje smaki :) rodzinie na pewno smakował! i ja sama chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńzdrówka życzę i wytrwałości w remoncie (wiem jak to jest...) ;)
A dziękuję, dziękuję!
UsuńWygląda pięknie i smacznie.
OdpowiedzUsuńprzeczytałam przepis i biorę się do roboty - zdrowia życzę:)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy nie ma czy ja nie widzę : ile płatków owsianych?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność! Już poprawiam, płatków owsianych ma być 120 g.
Usuńhmmm.. krajanka-taki mazurek? :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i szczerze przyznam, że wydaje mi się, iż zjadłabym całą blachę.. bo dla rodziny, ale kurde, nie zdążyli :D
Mmm, wygląda pysznie :) I te zdjęcia takie apetyczne...
OdpowiedzUsuńSzybkiego powrotu do zdrowia życzę :)
Dziękuję, przyda mi się!; d
Usuńkrajanka z owocami sezonowymi <3 najlepiej!
OdpowiedzUsuńfantastyczny smakołyk! świetne zdjęcia, takie pyszne *.*
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Muszę sobie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda! :) A co do remontów wszelakich, również ich nie znoszę... Niestety najbliższy czeka mnie już w połowie czerwca...
OdpowiedzUsuń<3 ooo tak taka krajanka to niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńKurczę wszędzie te krajanki, to i ja muszę zrobić! Pięknie się prezentuje i musi obłędnie smakować.
OdpowiedzUsuńtakie krajanki choć proste, zazwyczaj okazują się najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń